Investiție de o sută de milioane de euro în industria chimică. Ce fabrică își face Chimcomplex
0Chimcomplex Borzești, care deține două platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea, va realiza o investiție de 490 de milioane de lei într-o fabrică ce va produce rășini epoxidice, un tip de adeziv folosit în construcții și industriile auto și aeronautică
Rășinile epoxidice sunt un tip de adeziv folosit pentru construcții, dar și în industria auto sau de producere a avioanelor, grație proprietăților sale.
Cel mai mare grup industrial chimic din România a anunțat recent, la Bursa de Valori București, unde compania este cotată, o investiție de proporții. Societatea deținută de Ștefan Vuza a semnat un acord de finanțare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru proiectul ”Înființarea unei unități sustenabile de producție de rășini epoxidice, pe baza de sinteză epiclohidrină, în cadrul Chimcomplex SA Borzești.” Această investiție, în valoare de 490,3 milioane de lei, cu TVA, beneficiază de un ajutor de stat de 195,1 milioane de lei.
Rășinile epoxidice sunt folosite în domenii precum electronică, electrotehnică, acoperirea metalelor, fabricarea vopselurilor și adezivilor, dar și pentru obținerea unor materiale plastice mai rezistente, pentru construcții. Adezivii epoxidici sunt folosiți și în industria auto dar și la fabricarea avioanelor. Datorită proprietăților excepționale, pot lipi lemn, sticlă, metal, piatră, dar și unele tipuri de plastic.
Alte investiții ale Chimcomplex Borzești
Zilele trecute, Chimcomplex a finalizat proiectul „Realizarea unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență de maxim 8 Mwe”. Finanțarea este nerambursabilă, în baza contractului încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 49 de milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă a fost de peste 19 milioane de lei, din care peste 16 milioane cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Tot Chimcomplex va realiza la Râmnicu Vâlcea o centrală de cogenerare de 108 MW, cu care va fi realizată încălzirea centralizată a orașului. Proiectul “Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea”, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este în valoare de 689 de milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile se ridică la 405 milioane de lei.
Despre Chimcomplex Borzești
Compania Chimcomplex Borzești a preluat în 2018 activele fostului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, printr-un împrumut de 164 de milioane de euro. În 2021, pe Bursa de Valori București, Chimcomplex a înregistrat cea mai mare creștere din istorie, de 1.200%, fiind și cea mai mare creștere de pe toate bursele europene. Cifra de afaceri s-a dublat, iar profitul net a crescut cu peste 510% în 2021 față de 2020.
În prezent, Chimcomplex este o companie cu potențial major de creștere și cu valoare de piață între două și 2,2 miliarde euro. Compania înregistrată la Onești este astăzi cel mai mare producător de hidrogen verde din Europa de Est, cu o producție anuală de peste 6.000 de tone.
Este singura companie din cele zece țări din Sud-Estul Europei cu potențial real de a utiliza hidrogenul ca materie primă pentru produse chimice verzi. Potrivit ultimei situații financiare, compania are 1.688 de angajați, iar în 2022 a obținut un profit de peste 311 milioane de lei.