Românii se îngrămădesc să-şi cumpere locuinţe, în ciuda preţurilor care cresc de la o lună la alta. În ce oraşe s-au înregistrat cele mai multe vânzări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peste 85.000 de case şi apartamente au fost vândute în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 3,4% faţă de perioada similară din 2021, arată un raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.

,,Peste 85.000 de case şi apartamente au fost vândute în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 3,4% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut anual cu 16,6%”, relevă sursa citată.

Cele mai multe tranzacţii cu locuinţe au fost încheiate în 2022 în Bucureşti şi împrejurimi, în Timiş, Cluj, Braşov, Constanţa şi Iaşi, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), transmite News.ro.

Timişoara a devenit astfel a doua cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, după regiunea Bucureşti – Ilfov, depăşind Cluj-Napoca atât din punctul de vedere al livrărilor de locuinţe şi al proiectelor rezidenţiale noi aflate în construcţie, cât şi din punctul de vedere al tranzacţiilor cu locuinţe.

Aproape 5.300 de locuinţe noi au fost finalizate anul trecut în Timişoara şi în împrejurimi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în timp ce în primul semestru din acest an au fost vândute aproape 5.800 de case şi apartamente în Timiş, procentul majoritar al tranzacţiilor fiind încheiate în oraş şi localităţile limitrofe.

În Cluj-Napoca şi împrejurimi au fost finalizate puţin peste 4.100 de locuinţe anul trecut, datele biroului local SVN Romania/Cluj indicând o potenţială nouă reducere de livrări în acest an, până la aproximativ 3.500 de locuinţe noi, un nivel de peste două ori mai redus faţă de vârful înregistrat în 2019, de peste 7.500 de locuinţe finalizate – fapt care a contribuit la plasarea Cluj-Napoca pe treapta întâi în rândul celor mai scumpe pieţe rezidenţiale din ţară.

Din punct de vedere al tranzacţiilor, aproximativ 5.170 de vânzări au fost încheiate în Cluj în primele şase luni din 2022, Braşovul situându-se pe următoarea poziţie, cu aproximativ 5.130 de tranzacţii.

,,Piaţa rezidenţială a înregistrat rezultate bune în primele şase luni din acest an, cu creşteri de tranzacţii, care sunt raportate la 2021, cel mai bun an din istorie. Pe de o parte, este vorba de livrările de locuinţe noi iar pe de altă parte vorbim de tranzacţii încheiate pe piaţa liberă, indiferent de anul de finalizare, cererea fiind una solvabilă, într-un context în care creşterile salariale se apropie de 13% la nivel naţional în ultimul an. Temerile privind evoluţiile macroeconomice şi geopolitice din următoarea perioadă precum şi reducerea gradului de accesibilitate a accesării unui credit ipotecar, ca urmare a creşterilor accelerate de dobânzi, reprezintă principalele dificultăţi întâlnite în acest moment”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Clasamentul celor mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, după Bucureşti-Ilfov, Timişoara şi Cluj - Napoca, este completat de Constanţa şi Braşov, ambele cu aproximativ 2.800 de livrări, Sibiu şi Iaşl fiind celelalte două regiuni în care se livrează anual peste 2.000 de noi apartamente şi case.

Oraşul reşedinţă de judeţ în care s-au finalizat cele mai puţine locuinţe noi în 2021 a fost Reşiţa, cu cinci finalizări, potrivit datelor INS, urmat de Miercurea Ciuc, Giurgiu, Slobozia şi Alexandria, fiecare cu mai puţin de 50 de locuinţe finalizate.

Datele SVN Romania arată că peste 27.000 de noi locuinţe se aflau la începutul acestui an în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă. Numărul caselor şi apartamentelor finalizate în Bucureşti şi Ilfov în primul trimestru din 2022 a crescut cu 43% faţă de perioada similară din 2021.

Cu cât s-au scumpit locuinţele în ultimele luni

Proprietăţile rezidenţiale din România s-au apreciat cu 4,6%, în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, faţă de cele trei luni anterioare, ajungând la un ritm de creştere anual de 14.3%, au transmis marţi reprezentanţii Imobiliare.ro.

Potrivit acestora, în Cluj-Napoca, oraşul care se află, de ani buni, înaintea Capitalei în clasamentul preţurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, aşteptările vânzătorilor s-au majorat cu 7,2% în ultimele trei luni, până la o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat util (faţă de 2.240 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). 

De asemenea, în cel de-al doilea trimestru al anului (spre deosebire de primul trimestru), aşteptările proprietarilor din Bucureşti s-au majorat cu 4%, până la 1.720 de euro pe metru pătrat util (de la 1.660 de euro pe metru pătrat util). 

Comparativ cu perioada similară din 2021, apartamentele din Capitală sunt cu 8,8% mai scumpe.

Ca şi în primul trimestru al anului curent, şi în cel de-al doilea Braşovul s-a situat în topul clasamentului scumpirilor înregistrate în marile oraşe ale ţării. Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 3,6% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.550 de euro pe metru pătrat util (de la 1.500 de euro pe metru pătrat util). 

La nivel trimestrial, din perspectiva creşterilor preţurilor apartamentelor au mai fost înregistrate următoarele evoluţii: Iaşi (+5,6%), Craiova (+4,9%), Oradea (+4,1%), Brăila (+3,1%), Timişoara (+2,4%), Galaţi (+2,1%), Ploieşti (+1,8%), Constanţa (+1,7%).

Citeşte şi:  Locuinţele din România s-au scumpit cu circa 83% în ultimii 7 ani. Cum au evoluat preţurile, cererea şi oferta în ultimele luni

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite