Ce salarii vor avea funcţionarii din instituţiile UE în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expirarea taxei de 5,5% înseamnă salarii mai mari pentru oficialii UE FOTO Shutterstock
Expirarea taxei de 5,5% înseamnă salarii mai mari pentru oficialii UE FOTO Shutterstock

Încercările nereuşite de a modifica regulamentul valabil pentru personalul din cadrul Uniunii Europene vor duce la o creştere automată a salariilor pentru funcţionarii publici europeni, a recunoscut Comisia Europeană, în contextul în care va expira taxa specială de 5,5% aplicată salariilor.

Parlamentul a dat vine pe Consiliu pentru eşecul discuţiilor dintre statele membre, iar asta din cauza faptului că statele membre UE au ignorat, pur şi simplu, propunerea Comisiei de a modifica reglementările, în ultimele 17 luni de când a fost făcută public, remarcă Euractiv.

Eşecul discuţiilor între statele membre, de a ajunge la un consens cu privire la această propunere, precum şi refuzul ulterior al acestora de a accepta prelungirea ei cu încă 12 luni, constituie motivul pentru care taxa specială expiră. Comisia nu a vrut ca ea să expire, dar este vina statelor membre“, a acuzat Anthony Gravili, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene.

Totodată, el a adăugat că nu putem spune că toţi funcţionarii din UE vor beneficia de o mărire de salariu de 5,5%, pentru că impozitul se aplică numai salariului de bază şi variază în funcţie de statutul angajatului. „Ceea ce putem spune este că, evident, acest lucru nu înseamnă că toată lumea va beneficia de pe urma procentului de 5,5%“, a clarificat Gravili.

Marea Britanie a propus tăieri suplimentare celor deja aplicate de Comisia Europeană. Propunerea britanicilor includea şi creşterea vârstei de pensionare la 68 de ani şi renunţarea la sistemul şcolar european care oferă educaţie gratuită pentru copiii funcţionarilor publici europeni în limbile lor native. Cu toate acestea, cum nicio contra-propunere nu a fost formulată de către alte state membre, discuţiile au eşuat.

Principalele modificări din propunerea Comisiei Europene includeau o reducere de 5% a personalului din toate instituţiile UE, în perioada 2013 - 2017, creşterea numărului de ore lucrate, de la 37,5 la 40 de ore, fără compensaţii salariale. De asemenea, Comisia a propus să mărească vârsta de pensionare de la 63 la 65 de ani şi să taie între 18 şi 45% din salariile celor aflaţi la început şi la sfârşitul carierei.

Anthony Gravili a declarat că, „încă o dată, Consiliul încalcă legea şi a decis să nu decidă“.

El a explicat că veniturile funcţionarilor europeni vor creşte, ca urmare a unei „taxe de solidaritate“ speciale care va expira. Taxa de 5% se aplica funcţionarilor din Uniunea Europeană pe lângă impozitul pe venit de 45% şi a fost introdusă în timpul crizei petrolului din 1970 şi menţinută de-a lungul timpului. Comisia a propus mărirea acestei taxe la 6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite