Rusia a oprit furnizarea gazelor către Europa prin conducta Yamal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Fluxurile de gaze ruseşti spre Europa, prin conducta Yamal, au fost oprite marţi dimineaţă, au arătat datele de la graniţa dintre Polonia şi Germania, potrivit Reuters, scrie Economedia.

De asemenea, potrivit Bloomberg, au scăzut la zero, marţi dimineaţă, livrările către staţia de compresare a gazelor naturale de la Mallnow, lângă Frankfurt/Oder, aproape de graniţa dintre Germania şi Polonia, una dintre cele mai importante staţii de pe lungimea conductei.

Fluxurile prin Yamal-Europe ar fi scăzut la zero după ce Gazprom nu a rezervat capacitate de a livra în Mallnow, Germania, la o licitaţie organizată luni, mai scrie Bloomberg, citată de Economedia.

Fluxurile de gaz ruseşti către Europa prin alte conducte, inclusiv conducta Nord Stream 1 peste Marea Baltică, erau stabile marţi dimineaţă.

Ulterior, o secţiune a conductei Yamal-Europe a reluat livrarea de gaze, dar dinspre Germania către Polonia, au arătat datele operatorului de reţea german Gascade, care a transmis însă că au existat livrări normale, spre vest, mai devreme dimineaţă.

Pe conducta Yamal-Europa (Belarus-Polonia-Germania) au existat oferte preliminare pentru fluxuri dinspre est de 4,3 milioane de kilowaţi-oră (kWh/h) către Polonia din Germania până miercuri dimineaţă, au arătat datele operatorului de conducte Gascade.

Săptămâna trecută, Rusia ameninţa cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania şi avertiza că preţul ţiţeiului va ajunge astfel la peste 300 de dolari (barilul - n. red), din cauza sancţiunilor din partea ţărilor occidentale.

Petrolul din Marea Nordului, de referinţă în Europa, a fost cotat, marţi la 112,58 dolari în jurul orei 8:00 GMT, cu 3,10% mai mult faţă de joi la închidere, însă ulterior şi-a moderat ascensiunea ajungând la circa 111 dolari.

Piaţa petrolului continuă să fie volatilă în faţa posibilităţii, pe de o parte, ca Rusia să-şi reducă oferta, în special de gaze, în timp ce, pe de altă parte, ţările consumatoare încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Investitorii aşteaptă următoarele decizii ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), aparent existând divergenţe între membri privind o eventuală majorare a producţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite