Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au lansat oficial, la nivel mondial, grupul LafargeHolcim

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au lansat oficial, la nivel mondial, grupul LafargeHolcim

Activele Lafarge din România vor fi vândute producătorului irlandez CRH

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au lansat miercuri oficial, la nivel mondial, grupul LafargeHolcim, rezultat în urma fuziunii, şi au confirmat obiectivul de a realiza economii de 1,4 miliarde de euro în trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

LafargeHolcim a fost lansat după ce acţiunile grupului au debutat marţi la bursele din Elveţia şi Paris, având o capitalizare de piaţă de circa 41 de miliarde de franci elveţieni (39,3 miliarde euro).

Ce priorităţi are noul gigant

Noul director general al grupului, Eric Olsen, a confirmat cinci domenii prioritare pentru LafargeHolcim, între care integrarea celor două companii, reducerea cheltuielilor de capital şi crearea de noi produse.

Fuziunea a avut loc pentru a reorienta activităţile celor două companii de la pieţele dezvoltate către economiile cu creştere rapidă din Africa şi Asia, unde cererea pentru ciment este în creştere rapidă.

Acordul de fuziune, unul dintre cele mai mari care au avut loc în Europa în ultimii ani, ar putea permite reducerea costurilor întrucât nouă compania va fi un cumpărător mai mare de materii prime.

Compania elveţiană Holcim a obţinut acordul de fuziune după ce un număr suficient de acţionari ai grupului francez Lafarge au acceptat tranzacţia, iar autoritatea franceză de reglementare şi-a dat acordul.

Cum vor proceda în România

Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

Lafarge va renunţa astfel la activele deţinute în România, iar cele două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu ale companiei din Franţa vor fi preluate de CRH.

Holcim România avea la sfârşitul anului trecut 792 de angajaţi, capacitatea totală de producţie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: