Articol publicitar

Cum te asiguri că ai luat cel mai bun credit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că timpul zboară extrem de repede. Însă, acest lucru parcă nu se aplică şi când ştii că ai de plătit un credit timp de câţiva ani sau când te-ai ales cu nişte rate în continuă creştere.

Credit

Tocmai pentru ca pe parcursul perioadei de rambursare să nu simţi o povară uriaşă, îţi recomandăm să ţii cont de câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să alegi cel mai sigur credit pentru nevoile tale şi, implicit, pentru buzunarul tău.

Există o variantă simplă care-ţi poate oferi siguranţa unei alegeri înţelepte. Comparând mai multe credite, poţi găsi o soluţie de creditare pe care să nu ajungi să o regreţi mai târziu. Ţine cont de faptul că dacă sari peste această etapă, rişti să te trezeşti cu un împrumut păgubos, cu o dobândă piperată, comisioane deloc modeste şi un cost total ridicat.

Compară corect împrumuturile!

Compararea creditelor de nevoi personale nu trebuie să se bazeze doar pe dobândă. Bineînţeles, este indicat să alegi un împrumut cu o dobândă cât mai redusă. Totuşi, nu trebuie să îţi faci un scop din a găsi cel mai mic nivel de pe piaţa financiară, întrucât acesta nu-ţi poate garanta şi că ai identificat cel mai bun credit.

Evident, te poţi bucura că plăteşti o dobândă mică, doar că, în paralel, există riscul să scoţi din buzunar sume mult mai mari pentru acoperirea prea multor comisioane. Există şi alte aspecte de care trebuie să ţii cont pentru a te asigura că accesezi cel mai bun împrumut:

1. Alege un împrumut care să aibă un nivel DAE (Dobânda Anuală Efectivă) cât mai scăzut, acesta indicându-ţi costul total al soluţiei financiare. Nu te limita la a compara creditele doar în funcţie de DAE, întrucât unele bănci nu includ în acest indicator şi asigurările de viaţă sau diverse comisioane.

2. Evită creditele care vin la pachet cu prea multe comisioane, eventual şi unele foarte scumpe.

3. Gândeşte-te bine înainte de a opta pentru un credit cu dobândă variabilă, întrucât rata ta poate creşte în urma actualizării indicelui de referinţă IRCC. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul împrumuturilor în euro, mai ales dacă obţii venituri în lei, întrucât ratele tale se pot scumpi din cauza deprecierii leului în raport cu euro.

Credit bancar sau nebancar – care ţi se potriveşte?

Băncile acordă credite de nevoi personale de până la cel mult 130.000 de lei, permiţându-ţi o rambursare în maximum 60 de luni. Pentru a accesa un astfel de împrumut trebuie ca veniturile tale să fie stabile, să ai o vechime totală în muncă de cel puţin 1 an, respectiv să fii angajat la actualul loc de muncă de 3 sau 6 luni (în funcţie de politica fiecărei bănci) şi să nu fi fost raportat la Biroul de Credite.

În paralel, majoritatea IFN-urilor acordă credite urgente sau rapide cu o valoare maximă de 4.000 de lei. Perioada de rambursare diferă în funcţie de politica fiecărui creditor şi variază  între câteva săptămâni şi câteva luni. Dacă vrei un credit mai mare, pe piaţa nebancară vei găsi şi oferte de finanţare de până la 20.000 de lei, cu o perioadă de rambursare de maximum 30 de luni. Poţi primi undă verde la finanţare chiar şi dacă figurezi pe lista neagră a Biroului de Credite ori dacă veniturile tale lunare nu ating nivelul salariului minim pe economie.

În general, creditul bancar este mai indicat când ai nevoie de o sumă mai mare pentru diverse planuri – de la renovarea casei până la organizarea nunţii sau cumpărarea unui autoturism. Alegând o perioadă mai mare de rambursare, vei avea siguranţa unor rate pe care să ţi le permiţi, fără a-ţi strâmtora bugetul.

Dacă nu îndeplineşti condiţiile de acordare ale băncilor, creditul nebancar de la IFN-uri devine o soluţie în situaţiile în care ai urgent nevoie de bani pentru a rezolva diverse probleme.

Avantajele fiecărui tip de împrumut

În cazul în care alegi un credit bancar, poţi beneficia de următoarele avantaje:

  • Dobânda ta poate avea o valoare mai mică în cazul în care îţi vei muta salariul la banca de la care iei împrumutul ori dacă optezi pentru o asigurare de viaţă;
  • Unele bănci îţi permit să obţii online creditul, fără drumuri la sucursale;
  • Poţi obţine o sumă mai mare de bani pentru planurile tale. În paralel, poţi opta pentru o perioadă mai lungă de rambursare.

Dacă îţi surâde mai mult un credit nebancar, trebuie să ştii că:

  • Accesarea împrumutui nu presupune drumuri până la sediul vreunui IFN. Întreaga operaţiune se desfăşoară online, iar condiţiile de acordare sunt lejere;
  • Unele IFN-uri acordă credite chiar şi în zilele de weekend sau de sărbători legale;
  • Poţi găsi şi oferte de creditare fără dobândă. Unele IFN-uri te scapă de grija acestor costuri când accesezi primul împrumut nebancar. În cazul în care calci pe bec şi îţi plăteşti datoria cu întârziere, costul total al creditului poate ajunge şi la peste 7.000 %.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite