Ce culturi primesc cele mai mari subvenţii: legumele la solar, cartoful, roşiile şi tutunul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii pot obţine bani buni de la stat, în funcţie de ce plante cultivă şi de ce animale cresc. „Adevărul” a centralizat toate subvenţiile pe care le acordă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi a realizat un top al celor mai mari ajutoare alocate, pe hectar şi pe cap de animal.

Sectorul vegetal

Legumele la solar sunt culturile agricole care primesc cele mai mari subvenţii de la stat. APIA a acordat, pentru cei care au depus cereri în 2018, un sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de legume cultivate în sere şi solarii de 7.600 euro pe hectar. Legumele care pot primi finanţare sunt tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete. Este important de precizat că „sprijinul cuplat” înseamnă ca producătorii să realizeze o producţie anuală minimă ca să poată primi subvenţia.

Cartofii sunt legumele care primesc al doilea cel mai mare ajutor de la stat. Sprijinul cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de sămânţă de cartof a fost în 2018 de 1.900 euro pe hectar.

Fermierii care cultivă tomate în câmp completează topul trei al celor mai mari subvenţii. APIA acordă un sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de tomate pentru industrializare cultivate în câmp de 1.715 euro pe hectar.

Şi tutunul este o cultură care primeşte ajutor considerabil din partea statului. Cultivatorii de tutun beneficiază de Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru tutun de 1.487 euro pe hectar, care nu este legat de producţie.

Cartoful ocupă un alt loc în topul celor mai mari subvenţii, dar este vorba despre cultura de cartof timpuriu pentru industrializare (chips), unde sprijinul cuplat este de 1.000 euro pe hectar.

Ghidul APIA pentru solicitanţii de plăţi directe şi ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal - Campania 2019

Sectorul zootehnic

Creşterea de vaci este activitatea zootehnică încurajată cel mai mult de Guvern. APIA oferă un sprijin cuplat pentru vaci de lapte de 340,9081 euro pe animal. De asemenea, pentru vacile de carne, APIA oferă un sprijin cuplat de 291,4906 euro pe animal.

Top trei subvenţii pentru sectorul zootehnic este completat de sprijinul cuplat pentru bivoliţe, de 160,8187 euro pe animal.

Crescătorii de bovine pentru carne pot primi un Ajutor Naţional Tranzitoriu, prin schema decuplată de producţie, de 76,0774 euro pe cap de animal. Crescătorii de bovine pentru lapte pot primit un ajutor de numai 16,5777 euro/tonă, prin aceeaşi schemă.

APIA mai pune la dispoziţia fermierilor un sprijin cuplat pentru ovine/caprine de 15,9737 euro pe animal, iar fermierii pot accesa şi un Ajutor Naţional Tranzitoriu prin schema cuplată de producţie, de 4,8503 euro pe cap de animal.

Ghidul APIA pentru solicitanţii ajutoarelor naţionale tranzitorii şi sprijinului cuplat în sectorul zootehnic - Campania 2019

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite