Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile de la 62 de milioane de dolari la 25 de milioane de dolari

Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile de la 62 de milioane de dolari la 25 de milioane de dolari

Rafinăria Petromidia a fost oprită în perioada 1 martie - 8 aprilie 2013 pentru lucrări programate

Rompetrol Rafinare a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 25,1 milioane de dolari, în scădere de 2,4 ori faţă de cele 62,7 milioane raportate în primele trei luni ale anului trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cifra de afaceri a scăzut şi ea, cu 19%, de la 1,09 miliarde de dolari la 884,3 milioane de dolari,  din cauza faptului că rafinăria Petromidia a fost oprită în perioada 1 martie – 8 aprilie pentru lucrări tehnologice programate. În plus, scăderea cotelor internaţionale la ţiţei a avut şi ea un impact în rezultate.

Rezultatul operaţional (EBITDA) indică o pierdere de aproximativ 120.000 dolari, faţă de rezulatul negativ de 11,6 milioane de doalri în primele trei luni din 2012.

Producţia rafinăriei a fost oprită în perioada 1 martie-8 aprilie, pentru efectuarea unor lucrări tehnologice programate. Compania a rafinat în primul trimestru 632.000 de tone de materii prime, în scădere cu 33%.
Pe partea de distribuţie, vânzările de carburanţi ale companiei au scăzut cu 24%, la aproximativ 500.000 de tone, jumătate din cantitate fiind livrată la export.

Rompetrol Downstream operează la nivel naţional 747 de puncte de distribuţie a carburanţilor, în staţii proprii, partener, unităţi mobile şi baze mobile.

Compania a plătit în primele trei luni taxe de 235,4 milioane de dolari la bugetul de stat.

Rezultatele financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ şi datele companiilor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Problema datoriilor, aproape rezolvată

Guvernul român a aprobat săptămâna trecută memorandumul privind datoria Rompetrol. Prin aceasta, grupul kazah KazMunaiGaz cumpără 26% din acţiunile companiei de la statul român pentru 200 de milioane de dolari iar alţi 18% rămân în posesia României minim trei ani. Concomitent, KazMunaiGaz se angajează să realizeze un fond de investiţii, în care va deţine 80%, restul urmând să aparţină părţii române. Acesta va trebui să realizeze investiţii de un miliard de dolari în următorii ani.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. În 2010, când acestea au ajuns la maturitate, kazahii nu au răscumpărat decât obligaţiuni de 71 de milioane de dolari iar restul au fost convertite în acţiuni, ceea ce a făcut ca statul să deţină 44% din titluri.

Acum mai trebuie ca Parlamentul să voteze legea iar preşedintele Traian Băsescu să o promulge.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, anunţa recent că în cazul în care Parlamentul va respinge legea, atunci toate înţelegerile cad şi se va merge pe formula „totul sau nimic”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările