Ieftinirea benzinei şi motorinei se amână după sărbătorile de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut mai mult de două săptămâni de când administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că preţurile la carburanţi pe piaţa moldovenească ar trebui să scadă, dar nicio companie nu s-a grăbit să execute recomandările.

Nicio companie petrolieră nu a ascultat de recomandările ANRE de ieftinire a carburanţilor, făcute la mijlocul lunii aprilie. Totodată la ANRE nu a fost depus nici un aviz de reducere a preţurilor, susţin reprezentanţii Agenţiei. Astfel costul carburanţilor va rămâne cel mai probabil neschimbat până la sărbători.

Mai mulţi proprietari de mici companii spun că ar putea da jos preţurile cu până la 50 de bai pentru un litru de benzină, gaz lichefiat sau motorină, dar se tem de furia marilor operatori de pe piaţă, precum Lukoil, Petrom sau Tirex Petrol. "Companiile mari deţin stocuri de carburanţi importaţi la preţuri mari şi nu vor să modifice preţurile până nu le vor epuiza", ne-a explicat un benzinar.

Două săptămâni în urmă administraţia ANRE sugera că benzina şi motorina s-ar putea ieftini cu 5-6%, adică un litru să coste cu aproape un leu mai puţin. În cazul gazului lichefiat tarifele ar fi putut scădea cu circa 15%.  În luna aprilie preţul petrolului la bursele internaţionale s-a menţinut mai jos de 105 dolari pentru un baril, iar în ultimele trei săptămâni a fost mai mic de 103 dolari.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, a preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă.

Ultima modificare de preţ a avut loc în luna februariecând benzina şi motorina s-au scumpit cu 50 de bani per litru. Preţul la pompă la cea mai solicitată benzină A95 a ajuns la 17,60-17,64 lei pe litru, iar la motorină la 16,60-16,70 lei şi s-a apropiat de nivelul record din septembrie anul 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite