A înregistrat un succes meritat pe scena elegantului Teatru Regal Zetski Dom din Cetinje, oraṣ care este, de peste cinci secole, capitala spirituală a statului Muntenegru. La fel s-a întâmplat ṣi pe scena celui mai titrat teatru experimental din Croaṭia: Teatrul Tineretului din Zagreb. 

Timiṣorenii au ales să se prezinte aici cu o producṭie de o acută actualitate: Interzis accesul animalelor. O alegere provocatoare, fiindcă textul ṣi regia sunt semnate de Rodrigo Garcia, un creator care şi-a făcut din controversă un stil de viaṭă ṣi de creaṭie, oriunde s-a aflat.

Deṣi este îmbibată de nonconformism ṣi atacă sistematic obiṣnuinṭele de gândire ale spectatorului, producṭia umple, de trei ani, Sala 2 a Teatrului Naṭional din Timiṣoara.

Iar acum este exportată ṣi în Muntenegru ṣi Croaṭia, ca parte a schimburilor culturale la nivel regional, pe care instituṭia bănăṭeană le-a iniṭiat, de când regizoarea Ada Lupu se află la conducerea ei.       

În primăvară, Teatrul Regal din Cetinje a fost invitat la Timiṣoara, cu spectacolul Zabar, iar apoi directoarea sa artistică, Lidija Dodevic, a răspuns la fel de elegant, invitându-i pe români în cadrul Festivalului internaṭional de teatru, pe care îl organizează în fosta capitală regală a Muntenegrului.

Cum însoṭesc trupa în acest parcurs artistic în spaṭiul ex-iugoslav, vă propun să urmăriṭi video-ul evenimentului, pe care l-am realizat pentru dvs. Veţi descoperi astfel, în serial, faṭa văzută, dar ṣi pe cea mai puṭin vizibilă, a unei asemenea aventuri.

Episodul 1

 
În următoarea postare, vă invit să faceţi cunoştinţă cu furia şi poezia acestui spectacol, prezentat în Muntenegru şi Croaţia.