Oana Pellea, Vlad Ivanov şi Alexandru Andrieş vin la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov. Tema din acest an este libertatea

Oana Pellea, Vlad Ivanov şi Alexandru Andrieş vin la Festivalul de Film
şi Istorii Râşnov. Tema din acest an este libertatea

Tema din acest an a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va avea drept temă Libertatea

A 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta vineri, 19 iulie, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „Leto / O vară rock’n’roll”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful Amza Pellea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tema principală a FFIR 2019 va fi Libertatea. De-a lungul a 10 zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecţii cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură şi 12 concerte de muzică veche, care se vor desfăşura în mai multe spaţii din Râşnov, Codlea şi Crizbav.

 

Sâmbătă, 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul „50 de ani de la aselenizare - Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17:00 şi va fi găzduit de noul spaţiu FFIR amenajat în curtea Şcolii Gimnaziale Peter Thal” Râşnov.

De asemenea, aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO vor fi marcaţi printr-o dezbatere care va avea loc miercuri, 24 iulie, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alţii, ataşatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, şi şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu. Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului în Estul Europei va fi marcată prin panelurile „Decembrie '89”, la care va participa directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, şi care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11:00, şi „Libertate recâştigată – Libertăţi pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, şi care se va desfăşura în după-amiaza zile de joi, 25 iulie, începând cu ora 17:00.

Competiţia FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franţa, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina şi România care îşi vor disputa premiul juriului de profesionişti condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de 6 liceeni braşoveni şi cel al publicului.

Prefaţată de reprezentaţia spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timişorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorului Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi a rectoruluiUniversităţii de Vest din Timişoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actriţa Oana Pellea va conferenţia despre libertate în Grădina Cetăţii Râşnov, în seara de joi, 25 iulie, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râşnov şi la dezbaterea „Cinema şi libertate” şi va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecţiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi „Apus / Sunset”.

Braşoveanul Alexandru Andrieş va susţine, în seara zilei de 21 iulie, în Grădina Cetăţii Râşnov, unul dintre cele mai aşteptate concerte ale FFIR 2019, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea şi Sir Vali Blues Răcilă vor susţine „Experiment de Blues cu Alcool”, un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureşan.

Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2019 va găzdui şi o Şcoala de Vară la care vor participa 72 de studenţi şi 23 de liceeni din România şi Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râşnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea şi de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanţi vor prezenta, pe scena din Grădina Cetăţii, în ultima seară a Festivalului de Film şi Istorii, un spectacol de teatru şi muzică în premieră absolută.

Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 sunt de găsit pe  pe pagina de Facebook a Festivalului  şi pe site-ul dedicat acestuia. Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-ul Eventbook, şi de la faţa locului. Intrarea la toate proiecţiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice şi celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările