VIDEO Criticul literar Daniel Cristea-Enache, la Adevărul Live: "Mircea Cărtărescu,unul dintre cei mai importanţi scriitori români, a dat autografe la Bookfest de ziua lui de naştere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu ora 11:00, la Adevărul Live, Adriana Mariş îi are ca invitaţi pe criticul literar Daniel Cristea Enache şi pe Oana Boca, specialistul pe relaţii publice al celor trei ţări cu statut de inivitat special la Bookfest 2013 (Germania, Austria şi Elveţia).

O emisiune despre cum s-a desfăşurat Bookfest în acest an, ce nume importante şi-au lansat cărţile la târgul de carte, care a fost ineditul acestei ediţii, dar şi marea surpriză: cea mai vândută carte este scrisă de un actor, nu de un scriitor. Despre toate acestea au discutat, la Adevărul Live, criticul literar Daniel Cristea-Enache, blogger adevarul.ro, şi Oana Boca, de la Headsome Communication, împreună cu moderatoarea Adriana Mariş.

La Târgul de Carte Bookfest, care s-a încheiat duminică seară, printre cele mai vândute cărţi se numără cea a lui Radu Beligan, "Între acte", cu 1.500 de exemplare cumpărate.  "Radu Beligan este un fenomen", a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Mircea Cărtărescu a acordat sâmbătă de ziua lui, când  a împlinit 57 de ani ( n. pe 1 iunie 1956), autografe la standul Editurii Humanitas, iar Daniel Cristea-Enache a declarat că acesta a fost cel mai important moment al salonului de carte. 

De asemenea, Ioana Nicolaie, soţia lui Mircea Cărtărescu, şi-a aniversat tot sâmbătă ziua de naştere (n. 1 iunie 1974) printr-o lansare a unei cărţi de copii la standul Editurii Arthur. "A fost o aniversare în familie prin aceste lansări", a spus Oana Boca.

De asemenea, în topul vânzărilor se află cărţile lui Lucian Boia, volumul "Mai români decât românii?", coordonat de Sandra Pralong, alături de volumul "Cei dintâi vor fi cei din urmă" al lui Larry L. Watts.

 95.000 de vizitatori au fost la Târgul de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 29 mai-2 iunie, la Romexpo.

Cei peste 200 de expozanţi - cele mai importante edituri şi distribuitori de carte din România - s-au desfăşurat pe 10.000 de metri pătraţi, în pavilioanele C1-C5 din complexul Romexpo.

Succes al literaturii de limba germană

În această ediţie au fost prezente peste 200 de edituri din România. Prezenţa celor trei ţări invitate de onoare - Austria, Elveţia şi Germania - a fost "un câştig imens" pentru România, potrivit Oanei Boca, de la Headsome Communication.

"Literatura de expresie germană şi cultura germană din cele trei ţări a găsit la Bookfest cititorii care au aşteptat marile nume din literatura germană, dintre care şi mulţi câştigători ai premiului Nobel pentru literatură", a  spus Oana Boca. Nu mai puţin de 24 de autori şi profesionişti ai cărţii au venit la salon din partea invitatul de onoare al ediţiei, trioul Germania, Austria şi Elveţia.

Vizitatorii editiei de anul acesta a Salonului International de Carte Bookfest au avut ocazia de a se întâlni standul trinational a găzduit trei evenimente (o lectură publica, o lansare de carte şi o întâlnire cu artistul vizual austriac Josef Trattner), iar in studioul RFI din cadrul salonului de carte, Tobias Voss, directorului Departamentului de Relatii Internaţionale al celui mai important tirg de carte din lume, Frankfurt ​er​ Buchmesse, a dialogat timp de o oră cu jurnalista Mihaela Dedeoglu.

Pe 31 mai, a avut loc maratonul de lecturi publice susţinute de oaspeţii de limbă germană, invitaţi de onoare ai ediţiei de anul acesta a Salonului de Carte Bookfest. Sub motto-ul „9 autori se prezinta”, nume importante ale literaturii de limba germană contemporană şi-au dat întâlnire cu cititorii. 

"Mă bucur să constat că programul bogat de evenimente de la standul tinaţional s-a reflectat şi în datele de vânzări: romanul lui Cătălin Dorian Florescu, Jacob se hotărăşte să iubească, se află pe locul secund în topul general al Editurii Polirom, iar noua traducere din opera lui Jan Koneffke, Cele şapte vieti ale lui Felix K, se situează, de asemenea, pe locul doi în topul general al Editurii Humanitas Fiction. Romanul lui Uwe Tellkamp, Turnul, se bucură şi el de vânzari bune la standul Curtea Veche, precum si romanul Katharinei Hacker, Suflete pustii, la Editura Rao. Dintre ediţiile în limba germană, cea mai vândută carte de la standul trinational este romanul Jolandei Piniel, Exilul",  a declarat Oana Boca, de la Headsome Communication, firma care a promovat standul trinaţional.

"Sâmbătă nu avea loc să arunci un ac"

Daniel Cristea -Enache a mărturisit că "nu aveai loc sâmbătă să arunci un ac"  în Târgul de Carte Bookfest.

Trei dintre cei mai importanţi critici români, Dan C. Mihăilescu, Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache, şi-au lansat cărţile la această ediţie a Bookfest. Sâmbătă, 1 iunie, de la ora 14.00, la standul Editurii ALL, a fost lansarea „Convorbiri cu Alex. Ştefănescu. Ioana Revnic“.

„Cartea ca destin“,  de Daniel Cristea-Enache, în dialog cu Dan C. Mihăilescu, a fost prezentată sâmbătă, de la ora 15.00, la standul Editurii Humanitas, iar  de la ora  17.00, în aceeaşi zi, s-a desfăşurat lansarea volumului „Literatura de azi. Dialoguri pe net“, de Daniel Cristea-Enache.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc. 

Adevărul LIVE cu Daniel Cristea-Enache, critic literar, despre cea mai mare surpriză de la Bookfest 2013

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite