Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia romantică „Scrisori către Julieta“ ne poartă spre ţinuturile italiene, acolo unde Sophie, o tânără scriitoare venită din America, are parte de o schimbare majoră în viaţa ei. Aflată în vacanţă la Verona, Sophie dă peste o scrisoare expediată în urmă cu cincizeci de ani către o misterioasă „Julieta“.

FILM

Scrisori către Julieta

Titlu original: Letters to Juliet; Regie: Gary Winick; Distribuţie: Amanda Seyfried, Christopher Egan, Gael Garcia Bernal, Vanessa Redgrave, Marcia DeBonis, Luisa Ranieri, Marina Massironi, Lidia Biondi, Franco Nero

Fascinată de descoperire, aceasta se hotărăşte să intervină şi pleacă pe urmele eroilor poveştii de iubire. Înarmată cu un plan bine pus la punct, ea călătoreşte prin Toscana, încercând să-l găsească pe bărbatul misterios.

În acelaşi timp, tânăra-investigatoare o încurajează pe destinatara scrisorii să nu-şi piardă speranţa de a-l reîntâlni pe bărbatul cu care a trăit cele mai pasionale momente ale vieţii. Pelicula este o emoţionantă şi amuzantă poveste despre dragoste, prietenie şi, mai mult decât atât, o poveste despre destin.

CARTE

Tablou pentru o poveste de dragoste

Autor: Richard Milward; Editura: Pandora M

Richard Milward a devenit cunoscut datorită bestsellerului „Mere", pe care l-a publicat la vârsta de 23 de ani şi care a fost salutat cu mult entuziasm de către critica de specialitate. Acum, Milward revine cu un nou roman, „Tablou pentru o poveste de dragoste", supranumit de publicaţia „The Times" „Cartea viitorului".

Ea urmăreşte drumul spre celebritate al personajului Bobby „Artistul", oferind deopotrivă un portret viu şi carismatic unei lumi îmbibate de droguri, plină de fantezie, dar profund disfuncţională. Spectaculos în această poveste este că eroii lui izbutesc să se salveze ca prin miracol de la colaps.

Bobby „Artistul" şi Johnnie găsesc tăria pentru a se sustrage din faţa drogurilor şi a morţii. Ca un plus sfârşitului fericit, partenerele lor, Georgie şi Ellen, doldora de iubire, le stimulează apetitul pentru existenţă şi normalitate.

CD

Romantic

Artist: Direcţia 5; Casa de discuri: © A Cat Music

Cei care îndrăgesc muzica băieţilor de la Direcţia 5 sunt aşteptaţi la show-ul găzduit de Teatrul Naţional Bucureşti, luni, 24 mai, când membrii formaţiei vor susţine cel de-al doilea concert de promovare al noului album, „Romantic". Compilaţia însumează un număr de 12 piese, dar conţine şi 4 înregistrări video din concertele live pe care Direcţia 5 le-a avut în Bucureşti şi ţară.

Primul extras pe single, piesa „Caut altceva", rulează deja pe posturile radio. Single-ul va beneficia şi de un videoclip în regia lui Dragoş Buliga. „Romantic" este un disc imprimat dintr-o singură inspiraţie, cu sunete naturale, fără sintetizator.

„Este momentul artistic cel mai natural al trupei Direcţia 5. Am acordat atenţie stării discului şi nu alinierii sale la un fel de a se cânta actual. Iubim muzica şi acest lucru se vede şi pe acest album", spun componenţii trupei despre lansarea celui mai recent material discografic.

DVD

Sherlock Holmes 

Regie: Guy Ritchie; Distribuţie: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong

Filmul lui Guy Ritchie a beneficiat de o distribuţie care a făcut minuni pentru încasări: Jude Law şi Robert Downey Jr. sunt personajele principale ale peliculei. Sherlock Holmes a revenit în atenţia cinefililor, de această dată, interpretat de carismaticul Robert Downey Jr. Dotat cu o inteligenţă remarcabilă, dar mai ales cu un simţ al observaţiei ieşit din comun, detectivul este capabil să rezolve chiar şi cele mai întunecate mistere.

Seria de crime violente de tip ritual îi ademeneşte pe Holmes şi pe Watson, care sosesc la timp pentru a o salva pe ultima dintre victime şi pentru a-l prinde pe ucigaş: recidivistul Lord Blackwood. Acesta reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit ameninţările, instaurând panică în Londra, însă pentru Sherlock Holmes totul este doar o provocare.

SPECTACOL

Soţul păcălit

Regie: Mircea Cornişteanu; Distribuţie: Ion Haiduc, Cerasela Iosifescu & Sorin Cociş (foto), Viorel Comănici, Camelia Zorlescu, Rareş Stoica, Irina Cornişteanu; Locaţie: Teatrul CI Nottara Bucureşti

La Teatrul Nottara, seara de 31 mai este rezervată spectacolului „Soţul păcălit", în regia lui Mircea Cornişteanu. Această piesă de teatru, una dintre comediile la care râzi cu poftă, este inspirată din „George Dandin", a lui Molière. Subiectul este unul atemporal: un bărbat căsătorit cu o femeie mult mai tânără decât el află, involuntar, că soţia sa îl înşală.

În încercările sale de a deconspira fapta consoartei sale socrilor, George Dandin este pus, întotdeauna, în situaţii extrem de neplăcute, care nu-l pun într-o lumină prea bună. Comedia este plină de replici inteligente şi hazlii. Mişcarea scenică este asigurată de Felicia Dalu, pentru muzică primeşte aplauze Dorina Crişan Rusu, iar scenografia poartă semnătura Ştefaniei Cenean.

CONCERT

Eric Clapton & Steve Winwood

Locaţie: Stadionul Iolanda Balaş Soter; Bucureşti

Doi monştri sacri ai muzicii se întâlnesc într-un concert special, ce va avea loc pe Stadionul Tineretului „Iolanda Balaş Soter", la 11 iunie. Eric Clapton şi Steve Winwood promit pentru bucureşteni, şi nu numai pentru fanii din Capitală, un concert de pomină, care să-i ducă cu gândul la perioada de glorie a rock-ului de altădată.

Este pentru prima dată când celebrul Eric Clapton (unul dintre cei mai cunoscuţi chitarişti contemporani) ne vizitează ţara şi, cu atât mai mult cu cât face echipă cu Steve Winwood, evenimentul se anunţă a fi unul de legendă şi care nu trebuie ratat. Binecunoscutele piese „Tears In Heaven", „Layla", „Cocaine", „My Father's Eyes" sau „Wonderful Tonight" se încadrează în programul serii, care va cuprinde o mulţime de surprize muzicale, toate oferite într-un concert live pentru fani.

CARTE vs. FILM

"Culoarul morţii" este unul dintre cărţile care i-au adus lui Stephen King, în 1966, Premiul Bram Stoker pentru „Cel mai bun roman". Iniţial a fost publicată în şase părţi, la un preţ scăzut, apoi republicată în 1997, pentru ca, abia în 2000, „Culoarul morţii" să cunoască varianta finală. Bestsellerul a fost scris respectând toate ingredientele necesare pentru a deveni un succes. În plus, este printre primele cărţi care dovedesc un act de curaj prin aducerea în scenă a unui protagonist de culoare care să aibă rol pozitiv.

Ecranizarea lui Darabont respectă întrutotul evenimentele petrecute în cartea lui Stephen King şi plusează cu actori de excepţie. Tom Hanks este Michael Clarke Duncan. În 1935, un negru de o statură impresionantă este închis pentru violarea şi uciderea a două fetiţe albe. În realitate, uriaşul este fricos, sensibil şi este înzestrat cu un dar deosebit. Împrejurările şi prezenţa lui în închisoare schimbă radical vieţile celor din jurul lui. Coffey ajunge s-o vindece pe soţia directorului închisorii .

Concluzie: Bătălia dintre carte şi film nu are un câştigător desemnat; este destul de acerbă competiţia dintre pelicula regizată de Frank Darabont şi opera lui Stephen King. În 2000, pelicula lui Darabont a câştigat Globul de Aur pentru „Cel mai bun actor în rol secundar" şi Premiul Oscar pentru „Cel mai bun film", „Cel mai bun actor în rol secundar" şi „Cel mai bun scenariu adaptat".

Noi seriale

Pacienţi de lux

Regie: Don Scardino & Jace Alexander; Distribuţie: Mark Feuerstein (foto), Paulo Costanzo, Jill Flint

Luna mai a adus un nou serial la Universal Channel. „Pacienţi de lux", cu Mark Feuerstein în rolul lui Hank Lawson, prezintă drama unui medic învinuit pe nedrept pentru moartea unui membru al Consiliului de Administraţie al spitalului în care lucrează.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite