Pianistul Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“. Concerte de pian, transmise joi în stagiunea online

Pianistul Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“. Concerte de pian, transmise joi în stagiunea online

Daniel Ciobanu

Filarmonica „George Enescu“ lansează din stagiunea următoare o nouă distincţie instituţională, „Artist în rezidenţă“, în premieră în România, pentru a atrage muzicienii de mare valoare, omologaţi internaţional, pentru o colaborare frecventă cu instituţia. Pianistul Daniel Ciobanu este primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a marca această numire, Filarmonica „George Enescu“ a programat, în cadrul stagiunii, online, joi, de la ora 19.00, două înregistrări ale unor concerte în care Daniel Ciobanu participă în calitate de solist. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, are în program, în prima parte, Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn. În acest concert, Daniel Ciobanu apare împreună cu Jacob Reuven (mandolină). În partea a doua a concertului online de joi, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Marc Tardue, are în program Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56 de Ludwig van Beethoven. Alături de pianistul Daniel Ciobanu, solişti invitaţi, pentru a marca  aniversarea a  250 de ani de la naşterea compozitorului german, sunt violonistul Andrei Baranov şi violoncelistul Ştefan Cazacu.

„Prin acest titlu acordat, intenţia noastră este de a convinge tinerii muzicienii cu mare performanţă internaţională să revină regulat şi cu programe de ţinută pe scena Ateneului. Avem în vedere mai mulţi tineri solişti care deja au o largă consacrare pe marile scene din toată lumea“, declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“. „Deschidem lista cu un tânăr şi foarte talentat pianist, Daniel Ciobanu. A absolvit magna cum laude Conservatorul Regal al Scoţiei (Glasgow) şi a încheiat recent un  masterat în cadrul celebrei «Universitat der Kunste» din Berlin. A obţinut de-a lungul unei cariere remarcabile, numeroase şi importante distincţii şi premii internaţionale.  Este câştigătorul prestigiosului Premiu II al Concursului Internaţional «Arthur Rubinstein» din Tel Aviv", spune Andrei  Dimitriu.  

A concertat în cele mai prestigioase săli de concert din toată lumea.  Sper ca obiectivele noastre legate de consolidarea prestigiului Filarmonicii bucureştene vor putea fi servite şi de acest proiect“,  subliniază directorul.

Pianistul Daniel Ciobanu afirmă că este onorat să primească acest rol de «artist în rezidenţă» al Filarmonicii „George Enescu“. „Sunt entuziasmat de  această invitaţie nemaipomenită de a deveni şi iniţia în premieră conceptul de «artist în rezidenţă», în cadrul unei filarmonici care a contribuit atât de semnificativ la cultura română şi o face în continuare la cel mai înalt nivel. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a da viaţă unor poveşti care altfel s-ar putea să nu fi avut o voce. În acelaşi timp, apreciez şansa de a încuraja un dialog mai profund decât cel al evenimentelor obişnuite ale colaborarilor dintre artistul invitat şi public, împreună cu posibilitatea de a crea o conexiune mult mai complexă şi semnificativă atât pe plan artistic, cât şi pe plan social.

Mai ales în contextul zilelor de astăzi, un asemenea rol are o importanţă şi mai mare, şi consider că poziţia de artist în rezidenţă poate servi societăţii prin inovaţie şi creativitate.  În acest sens mă bucură invitaţia şi iniţiativa Filarmonicii care contribuie cu adevărat la o schimbare de paradigmă, astfel încât cultura să devină din nou un atu al societăţii contemporane“, a precizat artistul.

Stagiune online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 14 mai 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Felix Mendelssohn -Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră

Dirijor

Horia Andreescu

Solişti

Jacob Reuven - mandolină

Daniel Ciobanu - pian

Concert înregistrat în 22 noiembrie 2019, în Sala mare a Ateneului Român.

Ludwig van Beethoven - Concert în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 5

Dirijor

Marc Tardue

Solişti

Andrei Baranov - vioară

Ştefan Cazacu - violoncel

Daniel Ciobanu - pian

Concert înregistrat în 31 ianuarie 2020, în Sala mare a Ateneului Român.

Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

Pianistul Daniel Ciobanu s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului, şi al profesorului Iulian Arcadi Trofin în Piatra Neamţ. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară. A câştigat mai multe burse, a studiat în Scoţia cu Graeme McNaught şi, ulterior, cu Aaron Shorr şi Petras Geniusas şi a absolvit Conservatorul Regal din Scoţia. Şi-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, şi la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon şi Markus Groh. A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câştigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât şi Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu“ din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu“ şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Canalul YouTube( https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare a evenimentelor instituţiei: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesaţi posibilitatea de abonare şi de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: