Stiri despre vladimir tismaneanu

  58 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Damnatio memoriae, fără vină?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Damnatio memoriae, fără vină?

  Într-o societate în care ierarhia valorilor umane este bulversată, în care oameni fără bacalaureat devin cu uşurinţă conducători de doctorat, iar insinuarea ţine loc de dovezi, în care bârfa a ajuns o precondiţie informală pentru ascensiunea socială, spaţiul public este infestat cu acuzaţii implicite privind vinovăţia morală a unor oameni pentru faptele părinţilor sau rudelor lor.

 • În Cişmigiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În Cişmigiu

  Vestea bună e că lumea se schimbă, iar vestea rea e tot asta. În mai puţin de o generaţie, chiar înainte de încheierea acestui deceniu şi pînă la sfîrşitul acestui an, mai exact, de săptămîna asta şi, cu siguranţă, de mîine, îi vom invidia pe elitarii care fac sparanghelo-extracţie în Germania. Am face bine să ne aşezăm la coadă, cît mai sînt locuri libere la ferme.

 • Vladimir Tismăneanu cere scuze romilor, după o postare cu implicaţii rasiste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Tismăneanu cere scuze romilor, după o postare cu implicaţii rasiste

  Vladimir Tismăneanu, cunoscut politolog şi profesor la Universitatea Maryland, din S.U.A., s-a confruntat în ultimele 24 de ore, cu un val uriaş de acuzaţii de rasism, după ce a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză cu nişte ciori pe un gard, cu mesajul „aeroportul Ţăndărei, toate zborurile au fost anulate"

 • Profesorul român care-a reuşit să aducă
filosofia occidentală 
în comunism. „Mă îndrăgostesc de cărţi cum alţii se îndrăgostesc de femei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesorul român care-a reuşit să aducă filosofia occidentală în comunism. „Mă îndrăgostesc de cărţi cum alţii se îndrăgostesc de femei“

  Mihail Radu Solcan a fost un intelectual necunoscut publicului românesc, însă a fost un personaj care-a contribuit mult la schimbarea la faţă a spaţiului academic. Datorită lui, în anii ’70 au început să circule în România textele unor filosofi occidentali, ca Popper şi Rawls. Vorbea zece limbi străine, devenind traducător autorizat pentru şapte. A preferat, însă, anonimatul, chiar şi atunci când i s-a propus, după Revoluţie, să intre în politică

 • Mass-media românească, între mahala şi eşafod
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mass-media românească, între mahala şi eşafod

  „Multe trec pe dinainte, în auz ne sună multe“, vorba poetului, fiindcă viaţa nu e liniară, lumea e zvăpăiată, însă nu tot ce se întâmplă are „harul“ de a deveni ştire, subiect de presă.

 • 1x1=1!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1x1=1!

  Ei, cum se face că Mihai Şora, Gabriel Liiceanu etc. au ajuns să fie manipulaţi, iar analfabeţii (cel puţin 50% din populaţia ţării) sunt cei cerebrali, omniscienţi, cei care poartă întotdeauna cumpăna şi firul de plumb cu ei -- statuile inteligenţei, incontestabilii specialişti ai mecanismelor democraţiei?

 • Constelaţiile totalitarismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constelaţiile totalitarismului

  Teze şi antiteze la Washington, cea mai recentă carte apărută în România a profesorului Vladimir Tismăneanu (Editura Curtea veche, Bucureşti, 2017), beneficiază de o consistentă prefaţă semnată de Marius Stan. Discipol, colaborator (îmi vin acum în minte excelentele Dosar Stalin şi Dosar Lenin întocmite de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan) şi prieten al politologului de la Maryland.

 • De ce nu
trebuie să îl „reconstituim” pe Lenin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu trebuie să îl „reconstituim” pe Lenin

  Nu ştiu, e foarte posibil să mă înşel, dar am adesea impresia că, în mentalul colectiv european, cu Lenin se întâmplă ceea ce se întâmplă în România cu Gheorghiu Dej.

 • Micro-istorii
personale în dialog
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Micro-istorii personale în dialog

  Poetul Ciprian Măceşaru are acum 39 de ani. Dintre aceştia, primii 13 ani din viaţă i-a trăit în comunism. În comunismul acela despre care, într-o carte apărută cu puţină vreme în urmă, profesorul Lucian Boia ne încredinţează, nu fără argumente, că ar fi fost în România un pic altfel decât în alte părţi şi aceasta pentru simplul motiv că şi ţara a fost şi, din păcate, încă se încăpăţânează să rămână altfel.

 • Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au descoperit noi file din „Dosarul Lenin“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au descoperit noi file din „Dosarul Lenin“

  Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au prezentat, miercuri, 25 mai, la Librăria Bizantină din Bucureşti, volumul “Dosar Lenin. Vraja nihilismului”, o carte ”de filosofie politică”, apărută recent la Curtea Veche Publishing, în continuarea seriei începute prin volumul “Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”.

 • Se lansează la Humanitas cartea lui Robert D. Kaplan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se lansează la Humanitas cartea lui Robert D. Kaplan

  Sâmbătă, 26 martie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc lansarea cărţii-eveniment „În umbra Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea“ a celebrului jurnalist şi analist politic american Robert D. Kaplan, recent apărută în colecţia „Istorie Contemporană“ a Editurii Humanitas, coordonată de Vladimir Tismăneanu şi Cristian Vasile.

 • Călătorie în Rusia, alături de creatorul
lui Zorba Grecul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Călătorie în Rusia, alături de creatorul lui Zorba Grecul

  Volumul „Jurnal de călătorie. Rusia”, de Nikos Kazantzakis, va fi lansat vineri, 5 iunie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu în cadrul unui eveniment la care vor participa Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir. Dezbaterea va fi moderată de Gabriela Maaz, director de promovare Editura Humanitas.

 • Cărţi despre care nu se scrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi despre care nu se scrie

  Se vorbeşte mult la noi despre politică. Mai ales la televizor. Cei mai mulţi comentatori invitaţi la talk-show-uri sunt politicieni şi jurnalişti preocupaţi aproape exclusiv de actualitatea imediată. Analişti cu adevărat ai fenomenului politic găsim în presa scrisă, în câteva cotidiene, câte mai apar, şi în reviste culturale ca „22“, dar şi aceştia fixaţi pe actualitate.

 • Vladimir Tismăneanu, la Adevărul Live: „Cine crede
că sistemul rus este autolimitat se înşală. Dictatura lui Putin are nevoie de
expansiune!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Tismăneanu, la Adevărul Live: „Cine crede că sistemul rus este autolimitat se înşală. Dictatura lui Putin are nevoie de expansiune!“

  Cine au fost magnaţii comunismului în România şi ce au lăsat în urmă aceşti exponenţi ai răulului în istorie? Există un tipar anume de educaţie al acestora? Cât a contat doctrina şi cât – dorinţa de parvenire? Vladimir Tismăneanu a răspuns la aceste întrebări la Adevărul Live, în contextul apariţiei volumului „Efigii ale unui coşmar istoric“, lansat sâmbătă, la Bookfest, la editura Humanitas.

 • Ziua prăbuşirii URSS - momentul istoric încă nedesluşit pe deplin. Efectele eşecului fostei Uniuni şi a dispariţiei „homo sovieticus“ - ipotezele istoricilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua prăbuşirii URSS - momentul istoric încă nedesluşit pe deplin. Efectele eşecului fostei Uniuni şi a dispariţiei „homo sovieticus“ - ipotezele istoricilor

  Ziua de Crăciun a anului 1991 era ultima în care steagul cel roşu şi ornat cu secera şi ciocanul, încrucişate una peste alta, avea să fluture peste Kremlin. Momentul era sinonim cu destrămarea Colosului Roşu de la Răsărit. Cauzele prăbuşirii entităţii suprastatale a sovietelor nu au fost încă pe deplin desluşite nici acum.

 • Penitenţa unui ziarist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Penitenţa unui ziarist

  Într-o vreme în care D, N şi A au devenit cele mai nesuferite majuscule pentru mulţi dintre stăpânii de ieri şi de azi ai României, iar cei aflaţi deja în spatele fileului şi-au descoperit veleităţi de meşteşugari sau de scriitori, un jurnalist înspăimântător de erudit a decis să-şi publice prima carte, la vârsta de 46 de ani.

 • Micro-campania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Micro-campania

  Există „macro-campania”, bătălia la vedere. Atîta cîtă e. Toată lumea îşi dă seama că nu e o întrecere cinstită, pe doctrine, proiecte şi profesionalism. E un simplu caft de cartier. Niciodată nu s-a coborît atît de jos în materie de „proceduri” electorale.

 • Efectul Stalin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul Stalin

  „Dosarul Stalin- Genialissimul generalissim” nu este nici pe departe încă o biografie a “Tătucului popoarelor.” Nu este, în mod obligatoriu sau în cel mai evident chip cu putinţă, aşa cum poate ne-am fi aşteptat, o analiză politologică, în specificul rigorii universitare, a felului în care Iosif Vissarionovici a înţeles şi pus în practică comunismul, totalitarismul.

 • Comunişti români în Rezistenţa Franceză
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comunişti români în Rezistenţa Franceză

  Pentru toţi aceia dintre români care sunt cât de cât interesaţi de istorie, care nu au avut posibilitatea să înveţe, să afle informaţii, să cunoască o istorie alternativă, alta decât cea prezentată în manualele şcolare, o istorie cercetată şi promovată de specialişti, de pasionaţi este o oportunitate de a ne îmbunătăţi cunoştinţele de cultură generală.

Modifică Setările