
Serbia convoacă reuniunea Consiliului de Securitate cu privire la cererea Kosovo de a adera la Consiliul Europei
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a promis că va oferi un „răspuns puternic” Kosovo pentru încălcarea Acordurilor de la Washington.
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a promis că va oferi un „răspuns puternic” Kosovo pentru încălcarea Acordurilor de la Washington.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a afişat astăzi sentinţa în dosarul 95/43/2019 şi a menţinut sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care a anulat, ca primă instanţă, ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceulului Teologic Romano Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş.” În vremurile astea tulburi, numai această ştire ne mai lipsea.
Recentele ”atacuri teroriste” din Transnistria sunt simple provocări ale Rusiei pentru a tensiona situaţia în regiune şi a crea pretexte pentru a ataca Republica Moldova, mi-a declarat, într-un interviu, diplomatul şi istoricul Mihai Gribincea, fost ambasador al R.Moldova la Bucureşti şi prin cumul la Belgrad, în perioada 2015-2020.
Colaborarea PSD-PNL de la nivel central nu este continuată şi în teritoriu, unde în mai multe judeţe social-democraţii şi liberalii sunt la cuţite, astfel de cazuri fiind în Giurgiu, Teleorman, Buzău sau Iaşi.
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat la RFI că formaţiunea pe care o conduce nu se va rupe. Liderul a mai afirmat că USR va avea Congres pentru alegerea unui nou preşedinte în octombrie şi că „vor exista mai multe candidaturi, nu va fi totul aranjat cu 96% dinainte”, susţinând că „aşa e sănătos” şi că USR „nu e o unitate militară”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat cu privire la platforma pregătită de autorităţi, pentru scanarea ştirilor false şi a dezinformărilor din mediul online, că Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului, în condiţiile legii.
Guvernul a anunţat într-un mesaj pe Facebook că ia măsuri pentru a „contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei”. Executivul a explicat că lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care „problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi omologul din Marea Britanie, Liz Truss, au discutat cu privire la crearea grupului de luptă NATO din România. Discuţia dintre cei doi şefi ai diplomaţiilor vine în contextul situaţiei tensionate din Ucraina.
Nicio ţară nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze ruseşti către Europa cu gaze naturale lichefiate (LNG), în situaţia în care aprovizionarea ar fi întreruptă din cauza conflictului cu Ucraina, a declarat marţi Saad Al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, transmite Reuters.
Ministerul rus de Finanţe a anunţat luni că renunţă la emisiunea de obligaţiuni guvernamentale OFZ programată marţi, în încercarea de a facilita stabilizarea pieţei, pe fondul sporirii volatilităţii pe pieţele financiare, transmite Reuters.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu mai mulţi omologi şi oficiali de rang înalt cu privire la situaţia tensionată din Ucraina şi la provocările de securitate din zona Mării Negre. Un pachet substanţial de sancţiuni este în pregătire, ca instrument de descurajare.
Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova, Bart Gorman, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington, care a denunţat o "escaladare" pe fondul crizei din jurul Ucrainei, informează AFP.
China se poziţionează de partea Moscovei în criza ruso-ucraineană şi acuză Washingtonul că provoacă „tensiuni” jucând „cartea cu ameninţarea războiului”.
Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut băncilor din zona euro să îşi îmbunătăţească protecţia cibernetică, declarând că problema ar trebui să fie o prioritate de top pe fondul tensiunilor geopolitice accentuale, transmite CNBC.
Atitudinea românilor din Ucraina, negativă faţă de Rusia, s-a schimbat foarte mult după 2017, când s-au dat legi care încălcau drepturi ale minorităţilor. Foarte mulţi români s-au simţit dezamăgiţi devenind oarecum indiferenţi. Din această cauză, nu mai consideră confruntarea ruso-ucraineană ca fiind ceva de sufletul lor, spune politologul Marin Gherman
Papa Francisc a declarat că e îngrijorat de tensiunile de la graniţa Ucrainei şi a făcut duminică un apel la organizarea unei zile internaţionale de „rugăciune pentru pace” pe 26 ianuarie, pentru a opri agravarea crizei.
Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie, informează AFP.
Spania şi Ţările de Jos şi-au preluat sâmbătă misiunile de supraveghere aeriană în Bulgaria, pe fondul creşterii tensiunilor regionale şi a temerilor aliaţilor occidentali legate de o eventuală invazie militară rusă în Ucraina, transmite dpa.
Kaliningrad este, asemeni Crimeei, un punct fortificat esenţial, vital pentru gândirea strategică a ruşilor, punctul cel mai avansat pe care-l au pentru controlul Mării Baltice şi, în general, al zonei vestice şi nordice.
SUA au transmis, joi, după ultima reuniune cu Rusia, în cadrul OSCE, că nu vor accepta „şantajul“ Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a „sferelor de influenţă“, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv“ din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic.
Preşedintele american Joe Biden îi va propune omologului său rus, Vladimir Putin, „o cale diplomatică“ de ieşire din criza din Ucraina în cadrul convorbirii telefonice de joi, înaintea discuţiilor privind securitatea în Europa care vor începe pe 10 ianuarie, informează AFP.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decis, pentru a-i "linişti" pe europeni în mijlocul tensiunilor cu Rusia, să păstreze în Marea Mediterană un portavion care urma să înceapă o misiune în Golf, a anunţat marţi Pentagonul, notează AFP.
Înalţi oficiali guvernamentali germani şi ruşi au convenit să aibă o întâlnire personală rară, luna viitoare, în efortul de a atenua tensiunile politice legate de Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală germană, transmite Reuters.
Noul ministru bulgar al Apărării, Stefan Ianev, se opune desfăşurării de trupe NATO suplimentare în Bulgaria, una dintre opţiunile discutate de alianţă în contextul escaladării tensiunilor de către Rusia la graniţa sa cu Ucraina, relatează Euractiv.
Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a sugerat că NATO ar trebui să stabilească o prezenţă militară în Bulgaria şi în România, ca urmare a mişcărilor de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, notează jurnalul Der Spiegel, citat de Reuters.
Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev şi premierul armean Nikol Pashinyan se vor întâlni marţi pentru a doua oară în mai puţin de o lună. Discuţiile vor avea loc cu participarea preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, unde a doua zi va avea loc summitul Parteneriatului Estic.
Pandemia, tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, precum şi dezastrele naturale cauzate de schimbările climatice pot afecta negativ creşterea economică.
Autorităţile din Belarus au evacuat joi principalele tabere în care migranţii se adunaseră la graniţa cu Polonia, în ceea ce ar putea fi un moment de cotitură într-o criză care a evoluat în ultimele săptămâni într-o mare confruntare est-vest, transmite Reuters.
Statele Unite ar putea impune sancţiuni celor care încearcă să se retragă unilateral din instituţiile statului sau să destabilizeze Acordurile de pace în Bosnia şi Herţegovina ( Dayton, 1995), a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken.
Tensiunile dintre cele două state au crescut din nou, la un an de la un război de 44 de zile care s-a încheiat cu un armistiţiu mediat de Rusia.