„Taxa pe soare” şi atitudinea UDMR de 1 Decembrie au stârnit noi tensiuni în Coaliţie

0
Publicat:

Tensiunile dintre membrii Coaliției nu contenesc, reprezentanții principalelor partide ale guvernării atacându-se de fiecare dată când au ocazia. 

Tensiunile dintre partidele guvernării cresc FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tensiunile dintre partidele guvernării cresc FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul subiect pe care s-au contrat PNL şi PSD este legat de o ordonanţă de urgenţă din domeniul energetic, dată de Guvernul Ciucă la sfâşitul lunii.

Taxa „pe soare” încinge spiritele

Ordonanţa ar urma să introducă o taxă pentru cei care dețin panouri fotovoltaice. Ministerul Energiei a precizat că birul ar putea fi introdus din 2026, însă numai în anumite condiţii. Partenerii de coaliţie din PSD au reacţionat după apariţia subiectului în spaţiul public şi au precizat că nu susţin taxa, profitând pentru a lansa noi critici la adresa lui Virgil Popescu, cunoscută fiind reticenţa social-democraţilor faţă de ministrul Energiei. Criticile au venit chiar dacă proiectul a fost avizat şi de ministerele conduse de social-democraţi. Şeful Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a afirmat că este o măsură „aberantă”, care introduce o nouă „problemă în economia românească”.

Opoziția pune paie pe foc

Ordonanţa a fost adusă în atenţia publică de USR, subiectul fiind preluat ulterior de PSD şi de AUR. De altfel, conferinţa de presă a ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost amânată din cauza unui scandal iscat de George Simion la sediul ministerului. Virgil Popescu a susținut că cei de la USR şi AUR „au trunchiat adevărul pentru a stârni, din nou, furia mai multor români”.

După acest episod, Ministerul Sănătăţii a pus în discuţie impunerea unei taxe pentru a merge la un anumit medic, măsură criticată de liberali.

Nemulţumiri faţă de UDMR

Tensiunile au mers mai departe de principalele două partide de la Putere, fiind vizaţi şi reprezentanţii UDMR. Mai exact, după ce un parlamentar al Uniunii a afirmat, în discursul de 1 Decembrie, că „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

PSD le-a indicat aleşilor Uniunii să îşi prezinte scuzele, iar doi lideri liberali au cerut scoaterea lor de la guvernare, nemulţumiri fiind şi faţă de faptul că aleşii Uniunii nu au făcut urări de Ziua Naţională.

PNL, prin vocea lui Ionuţ Stroe, a afirmat că aşteaptă ca „UDMR să fie solidar cu această guvernare şi să controleze astfel de declaraţii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite