Ministrul Energiei din Qatar: Nicio ţară nu ar putea înlocui rapid livrările de gaze ruseşti către Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Primăria Municipiului Feteşti
Foto: Facebook Primăria Municipiului Feteşti

Nicio ţară nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze ruseşti către Europa cu gaze naturale lichefiate (LNG), în situaţia în care aprovizionarea ar fi întreruptă din cauza conflictului cu Ucraina, a declarat marţi Saad Al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, transmite Reuters.

„Cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio  singură ţară care să poată înlocui acest nivel de gaze, nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate", le-a spus jurnaliştilor Saad al-Kaabi la o conferinţă pe terme energetice, informează Agerpres.

„Majoritatea volumelor de LNG sunt legate de contractele pe termen lung şi destinaţiile sunt precise. Aşadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze ruseşti livrată Europei este aproape imposibil", a continuat oficialul.

Postrivit sursei citate, tensiunile geopolitice s-au accentuat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse „să menţină pacea" în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni pregătesc un pachet de sancţiuni contra Rusiei, dar acestea ar putea afecta fluxul de gaze ruseşti către Europa.

Qatar, unul din principalii producători globali de gaze naturale lichefiate, a fost recent abordat de autorităţile SUA pentru a schimba traseul livrărilor de gaze către Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina şi Washingtonul impune sancţiuni Moscovei.

Majoritatea exporturilor Qatarului de gaze naturale lichefiate sunt către clienţii din Asia, pe baza contractelor pe termen lung, dar sunt trimise cargouri şi spre Europa.

Kaabi a explicat că nivelul contractelor pe care le poate redirecţiona Qatar spre Europa este de doar 10-15%.

Terminalele europene de gaze naturale lichefiate au capacitate disponibilă limitată pentru a absorbi livrările suplimentare din SUA sau din alte state, în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către blocul comunitar.

Au avut loc, de asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pune propriile comenzi la dispoziţia UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu. 

Citeşte şi: Ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze dacă va fi un conflict în Ucraina. Ne putem asigura necesarul de consum al ţării

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite