Iranul ameninţă că intervine în războiul din Gaza: „Aceasta este regiunea noastră, casa noastră“

0
Publicat:

Iranul a dat de înţeles miercuri că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi Gaza dacă nu se ajunge în curând la o încetare a focului, întrucât consideră întreaga regiune drept "casa" sa, informează EFE.

Hossein Amir-Abdollahian FOTO EPA EFE
Hossein Amir-Abdollahian FOTO EPA EFE

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a făcut în acest sens o ameninţare voalată în timpul unei vizite în Turcia: "Aceasta este regiunea noastră, casa noastră şi nu vom aştepta permisiunea nimănui pentru a ne ocupa de ceea ce se întâmplă la noi acasă", conform agenţiei de presă citate.

În acelaşi timp, Turcia a acuzat Uniunea Europeană că "nu vrea să audă de" o încetare a focului şi că dă mână liberă Israelului în războiul său împotriva organizaţiei islamiste Hamas în Fâşia Gaza.

"Lucrăm pentru o încetare a focului şi pentru livrarea de ajutoare umanitare. Dar UE nu vrea să audă de o încetare a focului. Nu face nimic pentru ajutorul umanitar", a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan într-o conferinţa de presă comună cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, aflat în vizită oficială la Ankara.

Cu această ocazie, şefii diplomaţiei Turciei şi Iranului au lansat un apel la organizarea unei conferinţe internaţionale pentru a se evita un război regional, relatează France Presse.

"Preşedintele Iranului a propus o reuniune cu liderii regionali, cu ţările islamice şi arabe cât mai repede posibil pentru a se pune capăt războiului" în Gaza, a declarat ministrul de externe iranian.

"Nu dorim ca tragedia umană din Gaza să se transforme într-un război ce ar putea afecta ţările din regiune", a subliniat Hossein Amir-Abdollahian.

"Ţările din regiune trebuie să-şi asume responsabilităţi. În caz contrar, această spirală a violenţei va continua în regiune", a insistat la rândul său ministrul de externe turc Hakan Fidan, exprimându-şi îngrijorarea.

"Suntem îngrijoraţi de propagarea conflictului. Am discutat despre aceasta cu fratele nostru iranian (potrivit căruia) există indicii puternice că alte elemente armate din regiune ar putea să intervină în conflict dacă condiţiile nu se schimbă", a avertizat Fidan.

"O încetare a focului şi pacea sunt mai esenţiale ca niciodată", a adăugat el.

În urmă cu câteva zile, ministrul iranian Hossein Amirabdollahian a declarat că Iranul nu vrea ca războiul „să se extindă" după atacul de la 7 octombrie comis de militanţi palestinieni ai Hamas asupra Israelului soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite