
Oraş sufocat de betoane. Focşani, restant şi la Registrul spaţiilor verzi
Primăria Focşani a fost evidenţiată de două ori în raportul Gărzii Naţionale de Mediu, care a realizat anul trecut mai multe acţiuni de control.
Primăria Focşani a fost evidenţiată de două ori în raportul Gărzii Naţionale de Mediu, care a realizat anul trecut mai multe acţiuni de control.
Staţiunea Mamaia, supranumită „Perla litoralului românesc“, a cunoscut gloria în anii ’70 – ’80, atunci când nisipul era împărţit de turişti români şi străini deopotrivă. Lux însemna să ai o umbreluţă de soare deasupra capului şi un Cico în mână.
În acest moment, în Focşani, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 10,2 mp, mult sub norma europeană care este de 26 mp/cap de locuitor.
Un teren retrocedat de fostul primar Radu Mazăre, pe care trebuia să se ridice un spaţiu comercial, va fi redat constănţenilor sub forma unei grădini urbane.
Un spaţiu verde de 4250 mp de lângă staţia de metrou Pipera, aflat în paragină, va fi amenajat de către o companie care are birouri în zonă. Consiliul Local Sector 2 a aprobat joi protocolul companiei cu Primăria Sector 2. Terenul este în administrarea ADP Sector 2.
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a anunţat că Proiectul „Adoptă un spaţiu verde" nu a fost aprobat de consilierii locali, dar va uza de pârghiile legale pentru ca lucrurile să nu rămână aşa
Primăria Constanţa a trimis notificări asociaţiilor de proprietari prin care le cere să tundă iarba, să monteze tomberoane de sortat deşeurile şi să raporteze lunar cantitatea colectată. Costurile vor fi suportate de constănţeni.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, la Covasna, că România are nevoie de un program naţional de ecologizare şi de o campanie de conştientizare a cetăţenilor care trebuie să înţeleagă că nu au voie să arunce gunoaie în natură. Barna a mai transmis că ministerul trebuie să susţină autorităţile locale pentru a realiza un astfel de plan.
Marile reabilitări de care a avut parte Piaţa Primăriei Piteşti au transformat zona într-o întindere de pavele care a înghiţit spaţiul verde. Oaza de culoare a Simfoniei Lalelelor, care a mai îndulcit privirile piteştenilor, a fost creată pe mici gazoane montate, provizoriu, direct pe pavele.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a pus pe şedinţa Consiliului General de vineri, 26 februarie, cinci proiecte de hotărâri prin care ar urma să se supende Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate în mandatul Gabrielei Firea în sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, pentru o perioadă de doi ani.
Fără să ţină cont de prevederile legale, femeia a împrejmuit spaţiul verde cu un gard de 1,70 metri, a turnat beton pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi şi a amplasat diverse bunuri personale în acest spaţiu, iar ca să fie sigură că nu o deranjează nimeni, a pus de pază un câine din rasa Amstaff.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cheltuit 85 mii lei pentru a amenaja un spaţiu verde, în luna decembrie 2018, pentru ca locul să arate bine în momentul în care România prelua preşedinţia Consiliului UE. Cum era de aşteptat, spaţiul s-a uscat.
Un bărbat s-a apucat cu de la sine putere să taie arborii de lângă blocul unde locuia, fiind depistat de poliţişti.
Legile de mediu spun că nerespectarea prevederilor legale privind asigurarea suprafeţei corespunzătoare de spaţiu verde în Focşani se sancţionează cu amendă.
Un bărbat din Galaţi a construit cu de la sine putere o platforma betonată în faţa blocului unde locuieşte, pe o suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi.
Primăria Sectorului 4 a reabilitat în urmă cu câteva luni bulevardul Tineretului. S-au pus stâlpi, s-au schimbat gardurile grădinilor de lângă blocuri, s-au amenajat locurile de parcare, însă copacii de pe marginea carosabilului sunt uscaţi, fiind „mascaţi” doar de către jardinierile imense „plantate” prin sector.
Poliţiştii locali de la Ordine Publică şi Siguranţă Rutieră vor acţiona pe străzile intens circulate, în zona unităţilor de învăţământ şi pe străzile secundare, fiind vizate trecerile de pietoni, dar şi staţiile destinate mijloacelor de transport în comun.
Poliţiştii locali au amendat numai în ultimele zile mai multe persoane care au ridicat imobile sau au efectuat modificări la acestea fără să fi obţinut în prealabil autorizaţie de la autorităţile competente.
A devenit o obişnuinţă în Galaţi ca diverse persoane să ocupe ilegal spaţiul verde şi să taie copaci fără autorizaţie.
Pe perioada lunii iunie, poliţiştii locali de la Serviciul Siguranţă Rutieră Galaţi şi cei de la ordine publică au aplicat 247 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de peste 63.000 de lei, şi 292 de puncte penalizare.
Bucureştenii au la dispoziţie un nou spaţiu verde cu bănci solare şi wifi gratuit în Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" din Capitală, printr-un proiect realizat de Fundaţia Telekom Romania în parteneriat cu Asociaţia Team Work.
În pofida amenzilor usturătoare, mulţi conducători auto aleg să încalce normele rutiere şi îşi parchează maşinile pe unde apucă.
Zona este în paragină de mai bine de trei decenii. Acolo fusese începută o arenă de box, însă proiectul a fost abandonat după ce a fost ridicată structura de rezistenţă. În urmă cu câţiva ani scheletul metalic a fost demolat, iar de atunci terenul a rămas în stăpânirea bălăriilor.
Firma lui Cristian Ionuţ Duţă vrea să construiască într-o zonă cu verdeaţă din Focşani o clădire pentru spaţii comerciale, birouri şi locuinţe.
Terenul pe care directorul Ocolului Silvic din Focşani, Ionuţ Cristian Duţă, vrea să construiască un bloc de patru etaje se află într-o zonă centrală a municipiului şi este singura oază de verdeaţă pentru locatarii din vecinătate.
Dezvoltatorul imobiliar este un nume cunoscut în Focşani, acesta fiind şi director al unei instituţii publice a statului român.
În ciuda numeroaselor sancţiuni încasate de şoferi, aceştia continuă să îşi parcheze maşinile sau să staţioneze neregulamentar în zona Palatului de Justiţie şi cea a Colegiului Naţional „Costache Negri”.
Consilierul municipal Andrei Postolache, care a obţinut, ca independent, 13% la alegerile din 2016 pentru Primăria Iaşi, şi-a dat demisia din USR, în urma criticilor primite după ce a votat un proiect controversat în Consiliul Local. Postolache a precizat, iniţial, că demisionează şi din CL, dar la câteva ore după acest anunţ a revenit asupra deciziei.
Bărbatul, care se mişcă în cârje, a fost surprins adunând într-un sac gunoaiele din spaţiile verzi dintr-o zonă centrală a municipiului Focşani.
În acest moment, în Focşani, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 10,2 mp, mult sub norma europeană care este de 26 mp/cap de locuitor.