Ministrul Mediului: „Avem nevoie de un program naţional de ecologizare. Trebuie curăţate râurile, pădurile, tot ce înseamnă spaţiu verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna a transmis că Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care sancţionează de fiecare dată când constată că cineva a încălcat legea. FOTO: Facebook/ Tanczos Barna
Tanczos Barna a transmis că Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care sancţionează de fiecare dată când constată că cineva a încălcat legea. FOTO: Facebook/ Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, la Covasna, că România are nevoie de un program naţional de ecologizare şi de o campanie de conştientizare a cetăţenilor care trebuie să înţeleagă că nu au voie să arunce gunoaie în natură.  Barna a mai transmis că ministerul trebuie să susţină autorităţile locale pentru a realiza un astfel de plan.

Ministrul Mediului a transmis că tot ce înseamnă „spaţiu verde” trebuie curăţat, iar în ajutorul unui asemenea demers va fi necesar un sistem informatic naţional prin care să fie identificate toate locaţiile care necesită ecologizare.

„Avem nevoie de un program naţional de ecologizare, un program prin care ministerul să vină alături de aceste autorităţi publice locale în încercarea de a ecologiza toată ţara şi, în sfârşit, de a curăţa toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde, tot ce înseamnă mediul înconjurător. Este nevoie, de asemenea, de un sistem informatic naţional prin care aceste locaţii pot fi identificate şi pot fi stabilite cu coordonate GPS, astfel încât controlul să fie eficient, astfel încât aceste locaţii să fie în văzul tuturor şi după ecologizare”, a spus ministrul Mediului, conform Digi24.

De asemenea, Tanczos Barna a vorbit şi despre necesitatea unei campanii de conştientizare.

„Ministerul trebuie să fie alături de aceste autorităţi publice locale, trebuie să asigurăm suport pentru conştientizare, un program naţional de conştientizare prin care să le explicăm tuturor cetăţenilor cât de important este ca aceste deşeuri să nu ajungă în natură”, a explicat Tanczos Barna.

Acesta a mai adăugat că săptămâna trecută a stabilit pentru sistemul TrashOut (Aplicaţia TrashOut te ajută să raportezi locurile unde se află deşeuri aruncate ilegal în Romania) un parteneriat cu Garda de Mediu: „Acest sistem informatic va fi disponibil tuturor, poate fi descărcat, poate fi instalat pe telefon şi fiecare persoană poate să încarce în acest sistem informatic locaţia acelor depozitări ilegale care trebuiesc desfiinţate”. 

„Trebuie să felicit toate autorităţile publice locale, toate ONG-urile, toate persoanele de bună credinţă care s-au implicat în această primăvară în diverse acţiuni de ecologizare. Au fost strânse sute de mii de tone de deşeuri din pădure, din şanţuri, din albia râurilor. Este un semnal pozitiv, un semn că lumea se schimbă, lucrurile se schimbă în jurul nostru. (...) Dincolo de conştientizare trebuie să arătăm că greşeala de a depozita undeva într-un loc nepermis deşeuri costă, costă foarte mult şi în această acţiune Garda de Mediu devine din ce în ce mai eficientă. (...) Deci, Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care vine şi sancţionează de fiecare dată acolo unde constată că cineva a încălcat legea”, a mai spus ministrul Mediului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite