Stiri despre referendum grecia

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Bernard-Henri LÉVY: Nu „democraţia“ este cea care a cîştigat în Grecia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bernard-Henri LÉVY: Nu „democraţia“ este cea care a cîştigat în Grecia

  Ei bine, nu, prieteni greci, votul la referendum nu este – cum se spune peste tot şi cum o trîmbiţează aceşti sfetnici neplătitori care sînt, în Franţa, Le Pen-ii şi alţi Mélenchon – o „victorie a democraţiei“. Căci democraţia, şi voi o ştiţi mai bine ca oricine, înseamnă medierea, reprezentarea, delegarea reglementată a voinţei şi a intereselor – şi nu neapărat referendumul.

 • Tsipras, învingătorul-perdant de care are atâta nevoie Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tsipras, învingătorul-perdant de care are atâta nevoie Europa

  Nu e o teorie a conspiraţiei. Este pur şi simplu un exemplu de cum poate fi jucat, la un nivel foarte înalt, un scenariu care implică mai multe elemente concordante chiar dacă, în aparenţă, perfect contradictorii şi ireconciliabile: apariţia pe o scenă politică exemplară (ţară săracă, înglodată în datorii, cu plăţi imposibil de onorat) a unui partid de extremă stângă, populist, naţionalist, cu o agendă de guvernare fantasmagorică şi irealizabilă

 • Fără un plan clar de măsuri, fără o asumare a unor reforme, niciun ajutor suplimentar nu poate veni către Grecia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fără un plan clar de măsuri, fără o asumare a unor reforme, niciun ajutor suplimentar nu poate veni către Grecia

  Grecii au decis, la urne, să spună un “Nu” hotărât programului de austeritate cerut de creditorii internaţionali. Este, la prima vedere, o victorie a democraţiei. Referendumul aruncă, însă, o umbră serioasă de îndoială şi asupra modelelor economice folosite în mod curent şi impune o reevaluare a politicilor economice vehiculate uzual.

 • George Friedman: Unde a greşit Uniunea Europeană cu votul grecilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Friedman: Unde a greşit Uniunea Europeană cu votul grecilor

  Grecii au votat să respingă solicitările europene pentru noi măsuri de austeritate, cerute la schimb pentru noi fonduri ca băncile greceşti să poate funcţiona în continuare, notează George Friedman, preşedintele platformei de analize Stratfor, într-un material despre situaţia de după votul „nu“ din Grecia. Rezultatul acesta n-ar fi trebuit să surprindă pe nimeni.

 • Frustrarea noastră cu Grecia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frustrarea noastră cu Grecia

  Frustrarea noastră cu Grecia e una firească. Prostească, dar legitimă. Şi nu pentru că am avea realmente ceva de împărţit cu ei, ci pentru că seamănă atât de tare cu noi încât sunt numai buni de tăvălit puţin prin făină. După 50 de ani dezastruoşi (25 de ceauşism + 25 de democraţie) am putea să ne aşezăm şi să ne facem o autoevaluare. Exclus! E mult mai uşor să te descarci pe greci.

 • Pe bune, cum aţi fi votat la referendumul grecilor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe bune, cum aţi fi votat la referendumul grecilor?

  Internetul a luat foc în ultimele zile, toată lumea dezbate evenimentele de la Atena. Toţi se pricep la economie şi la geopolitică, toţi ştiu ce soartă o să-i aştepte pe bravii sau pe nenorociţii de greci, după caz.

 • Casa Albă vrea un compromis între Grecia şi creditorii internaţionali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Casa Albă vrea un compromis între Grecia şi creditorii internaţionali

  Casa Albă a anunţat luni că Guvernul de la Atena şi liderii europeni ar trebui să încerce găsirea unui compromis cu privire la criza datoriei statului elen, astfel încât Grecia să rămână în zona Euro, relatează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

 • Yanis Varoufakis, inamicul planului de salvare a Greciei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yanis Varoufakis, inamicul planului de salvare a Greciei

  Demisia ministrului grec de Finanţe de extremă stânga Yanis Varoufakis, în vârstă de 54 de ani, reprezintă probabil o surpriză pentru numeroşi alegători, în urma victoriei zdrobitoare în referendumul de duminică asupra planului de salvare al ţării, relatează BBC News online.

 • Stratfor: De ce creditorii nu pot şterge datoria Greciei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: De ce creditorii nu pot şterge datoria Greciei

  Comitetul de Audit grecesc a dat publicităţii un raport preliminar pe 18 iunie, concluzionând că datoria publică este „ilegală, ilegitimă şi odioasă“. Atena insistă pentru o uşurare a datoriei, pe care europenii nu vor s-o acorde, deşi Fondul Monetar Internaţional (FMI) este mai receptiv. Conceptul de „datorie odioasă“ datează din anii '20, dar nu a fost niciodată promulgată vreo lege care să prescrie o asemenea datorie, notează Stratfor.

 • De ce nu cred în victimizarea Greciei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu cred în victimizarea Greciei

  De ce nu pot fi solidar cu guvernanţii greci, care, dupa cinci ani de austeritate, îşi întreabă poporul daca mai vrea să strângă cureaua, dar, în acelaşi timp, instituie controlul capitalurilor, închide băncile, caută disperat surse pentru acoperirea nevoii de lichidităţi, tolerează un nivel al şomajului de 26% în creştere şi un ritm infernal de închidere a firmelor private.

 • La cald, despre Grecia, Europa şi noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La cald, despre Grecia, Europa şi noi

  Poporul grec a decis: NU condiţiilor impuse de creditorii internaţionali, considerate de peste 60% dintre urmaşii inventatorilor democraţiei (tineri, în marea lor majoritate) drept o încălcare a demnităţii şi suveranităţii naţionale.

 • Un şantaj à la grecque?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un şantaj à la grecque?

  Grecii au spus un categoric „nu” la referendum, dându-i astfel satisfacţie premierului Alexis Tsipras şi guvernului condus de acesta.

 • LIVETEXT Criza din Grecia. După sărbătoare, realitatea. Liderii europeni nu se lasă şantajaţi. Băncile rămân închise
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  LIVETEXT Criza din Grecia. După sărbătoare, realitatea. Liderii europeni nu se lasă şantajaţi. Băncile rămân închise

  Referendumul din Grecia a adus o victorie categorică împotriva reformelor cerute de UE şi FMI. Atena anunţă că va relua imediat discuţiile cu creditorii internaţionali, însă aceştia sunt reticenţi. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că este greu de imaginat cum negocierile pentru salvarea Greciei de la faliment ar putea fi reluate, după ce poporul a respins, printr-un rezultat categoric la referendum, regulile zonei euro.

 • Departe de Europa dezlănţuită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Departe de Europa dezlănţuită

  Grecia a ales. Suprinzător pentru Casandrele car mizau pe cu totul altceva, dar mai ales pe nesiguranţa lor. Mă gândesc, acum, departe de Europa dezlănţuită, la cât de naivi au putut fi totuşi liderii europeni atunci când şi-au închipuit că pot, la nesfârşit, juca, ei, o comedie grecească.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Grecia. Eşecul primei naţiuni ortodoxe şi ce înseamnă pentru noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Grecia. Eşecul primei naţiuni ortodoxe şi ce înseamnă pentru noi

  Cu Grecia s-a dus cel mai avansat proiect de convergenţă cu Occidentul al unei ţări ortodoxe. Noi suntem la rând, demonstraţia e acum la noi. Pot culturile pe bază de particularism, cu societăţi şi economii puternic informale, cu puţină înţelegere pentru şi dinspre Occident, emula cu succes societatea occidentală, într-un proiect comun aşa de ambiţios cum e euro?

 • Statele Unite ale Europei, acum ori
niciodată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statele Unite ale Europei, acum ori niciodată

  Cred că este prima lecţie ce trebuie trasă din evenimentele din Grecia. Proiectul european a însemnat o idee generoasă: ne punem la un loc resursele umane şi materiale, să ajutăm ţările rămase în urmă să progreseze pe drumul civilizaţiei. Contributorii la fondurile europene sunt ţările bogate, celelalte consumă fonduri nerambursabile uriaşe, sute de miliarde de euro, din banii contribuabililor din ţările bogate.

 • Greşeala „GREXIT”-ului şi moleşeala Moldovei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Greşeala „GREXIT”-ului şi moleşeala Moldovei

  Situaţia deplorabilă a Greciei este una simptomatică pentru întregul sistem financiar-bancar european şi chiar mondial. O ţară membră UE şi parte a zonei euro a devenit victima experimentelor capitaliste eşuate. Nu fără a avea partea sa de vină, fireşte.

 • Cum se traduce „OHI“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se traduce „OHI“?

  După votul de ieri catastrofiştii anunţă ruperea puzzle-ului european. Dar premisa unei Europe bipolare – scindată economic, demografic şi cultural între Nord şi Sud – nu este de azi, de ieri. Ea explică cel mai bine ce se întâmplă astăzi în Grecia. Fisura dintre o Europă nordică „sustenabilă” şi o Europă sudică „necompetitivă” trebuie închisă, sau Europa „unită” va înceta sa mai existe. Pentru această ruptură au zis grecii „nu”.

 • Despre Grecia, cu calm
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Grecia, cu calm

  Referendumul nu rezolvă nimic. Soluţia dramei nu stă în ”da” sau ”nu”, oricât de apăsat e votul grecilor ajunşi la capătul puterilor. Cât de băţoşi se ţin populiştii de pe scenele Atenei şi rigizii contabili europeni, nu vor putea unii fără alţii. Nu doar pentru că au o vină comună, ci şi interese comune. O variantă poate fi convertirea datoriei nesustenabile în investiţii. Altfel, ne îndreptăm spre sfârşitul Europei ce se dorea cândva Unită.

 • Manipulare la greu  privind situaţia din Grecia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manipulare la greu  privind situaţia din Grecia

  În faţa situaţiei Greciei, aparent fără ieşire, asistăm la o propagandă greţoasă a stângii din ţările conduse de guverne de stânga, care să aburească populaţia, să nu mai înţeleagă nimeni nimic. Grecia a tot cerut ajutoare şi păsuire, ştergere de datorie, promiţând că-şi rezolvă problemele structurale.

 • De ce aş vota NU dacă aş fi grec, dar aş vrea să
câştige DA ca român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce aş vota NU dacă aş fi grec, dar aş vrea să câştige DA ca român

  Referendumul de duminică din Grecia nu este doar despre datorii economice sau despre poziţia grecilor în Uniunea Europeană. Este un test democratic menit să ilustreze capacitatea oamenilor de a se mobiliza împotriva dominaţiei birocraţiei şi capitalului, de a se exprima conştient cu privire la austeritate şi de a participa decisiv la actul politic.

 • Wolfgang Schaeuble: Grecia nu vrea un program de reforme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Wolfgang Schaeuble: Grecia nu vrea un program de reforme

  Wolfgang Schaeuble, ministrul de finanţe german, a spus într-un interviu apărut în ediţia de sâmbătă, 4 iulie, a unui cotidian german că eşecul negocierilor cu guvernul grec era „previzibil” deoarece Atena nu doreşte un program de reforme, scrie AFP, citată de Agerpres.

 • Sondajele arată un vot strâns înaintea referendumului din Grecia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondajele arată un vot strâns înaintea referendumului din Grecia

  Tabere rivale din Grecia vor ţine demonstraţii mari în Atena, cu puţin timp înainte de referendumul anunţat duminică, 5 iulie. Se pare că prim-ministrul grec Alexis Tsipras va participa la un protest care susţine votul negativ, împotriva măsurilor de austeritate dictate de creditorii ţării. Cu doar două zile înainte de referendum, votul pare strâns, sondajele arătând că 44,8% din cetăţeni vor vota „Da“, iar 43,4% vor vota „Nu“.

 • Discurs halucinant ţinut miercuri de Alexis Tsipras,
baliverne şi utopii fără perdea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs halucinant ţinut miercuri de Alexis Tsipras, baliverne şi utopii fără perdea

  Ascultând discursul lui Tsipras mi-a venit în minte zicerea lui Petre Ţuţea: „Cu stânga nu poţi nici să-ţi faci cruce, darămite să conduci o ţară”. Nimic mai adevărat, şi aberaţiile halucinante ale lui Tsipras vin să confirme afirmaţia lui Ţuţea. Discursul vorbeşte despre orice, numai despre datoria pe care Grecia trebuie s-o restituie creditorilor, nu.

Modifică Setările