Antena 3, amendată de CNA pentru o ediţie „Sinteza Zilei“ în care a fost atacată Monica Macovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de ştiri Antena 3 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audovizualului (CNA) pentru o ediţie a emisiunii „Sinteza Zilei“ în care au fost lansate acuzaţii la adresa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.

După ce săptămâna trecută a fost sancţionată cu 5.000 de lei pentru apelativele folosite la adresa fostului preşedinte al României Traian Băsescu, „Sinteza Zilei“ a fost amendată din nou de CNA de această dată pentru acuzaţii neprobate la adresa Monicăi Macovei, fostul ministru al Justiţiei.  

CNA a amendat cu 30.000 de lei Antena 3 pentru o ediţie din mai a emisiunii realizate de Mihai Gâdea, anunţă News.ro. Potrivit raportului de monitorizare, în respectiva ediţie „Sinteza Zilei“ s-au făcut referiri la acuzaţiile aduse Monicăi Macovei de fostul procuror-şef al PNA-generalul (R) Ion Panaitescu cu privire la dosarul pe care i-a cerut să-l facă fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, după ce i-ar fi dat documente secrete din arhiva SIPA.

Antena 3 a difuzat un fragment din interviul telefonic cu generalul Panatiescu, acesta afirmând că Monicăi Macovei „nu i-a plăcut munca, că bea şi trăgea sfori; bătea femeile din arestul Poliţiei de la Gara de Nord“.

„Au fost şi mărturii publice legate de faptul că au existat bătăi pe vremea când era procuror, şi le-au asumat cei care au făcut aceste destăinuiri, iar doamna Macovei, probabil, căci este cel mai grav, are de răspuns la ce-a făcut după 1989 în momentul în care ia arhiva SIPA şi cere dosare politice la comandă“, a comentat moderatorul Mihai Gâdea după difuzarea interviului, potrivit raportului de monitorizare.

„Informaţiile astea din ultimul calup, din ultimul minut, sigur că sunt greu de probat. Eu le acord o anumită credibilitate pentru că, pe de altă parte, nu cred că domnul Panaitescu ar inventa pe tema asta, nici nu văd ce interes ar avea în mod special… pe de altă parte, repet ce spuneam, e un om care ştie ce înseamnă o vorbă spusă în public“, a comentat şi Mugur Ciuvică, invitat în platou.

Pe parcursul emisiunii, nu a fost prezentat vreun punct de vedere al Monicăi Macovei. Amenda a fost dată în baza articolului 40, alineatele 1, 3 şi 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

„În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea“, arată articolul menţionat.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite