Stiri despre moliere

  35 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mizantropul, ca un show rock
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mizantropul, ca un show rock

  S-a scris de-a lungul vremurilor şi consistent, şi bine despre ciudăţenia relaţiei dintre cel supranumit „Regele Soare“ şi Jean-Baptiste Poquelin, zis Molière.

 • M-am aşteptat
la mult mai mult...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  M-am aşteptat la mult mai mult...

  Trebuie să mărturisesc că de multă vreme nu mi-a fost atât de greu să scriu un comentariu despre un spectacol aşa cum stau lucrurile acum când încerc să aştern pe ecranul computerului câteva impresii despre cel intitulat „Molière/eréiloM“, producţie a Teatrului „Nottara“ din Bucureşti căruia i s-a făcut cinstea de a deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Fest(in) pe bulevard“.

 • Teatrul sau viaţa!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatrul sau viaţa!

  A trǎi periculos. Pe linia subţire dintre a fi şi a nu mai fi. Fiindcǎ te afli prea aproape de centrul puterii şi totuşi nu eziţi sǎ spui adevǎrurile incomode ale momentului. Ce conducǎtor autocrat acceptǎ supuşi inteligenţi, care nu vor sǎ tacǎ, chiar dacǎ sunt plǎtiţi?

 • Tartuffe şi
interesul public
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tartuffe şi interesul public

  Critica literară - indiferent că este vorba despre cea „tradiţională” zisă şi „universitară” ori despre „noua critică”, aceea care în primele decenii ale celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea lua cu asalt redutele până atunci cvasi-sacrosancte ale secolului al XVII-lea francez - recunoscuse construcţia scenică desăvârşită, scenicitatea ireproşabilă a piesei Tartuffe.

 • Viaţa, creaţia,
iubirile şi moartea domnului Molière
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viaţa, creaţia, iubirile şi moartea domnului Molière

  În 1663, Molière scria Improvizaţia de la Versailles. O piesă într-un act, aparent o simplă jucărie. O reglare de conturi. O răbufnire a dramaturgului, a actorului, a directorului de trupă, obosit, adus la exasperare de mofturile zilnice ale actorilor.

 • Cu Avarul la proces
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu Avarul la proces

  Avarul după Molière, cum stă scris pe afişul spectacolului la care ne vom referi, poate să însemne nu numai o raportare/distanţare la/de opera clasică a marelui comediograf indiferent în ce termeni, ci şi referirea la o posteritate critică a acesteia. Cu alte cuvinte, ce-a rămas astăzi după/din piesa Avarul de Moliere, capodoperă a genului care a trimis în lume o tipologie valabilă până-n zilele noastre.

 • Întrebări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Întrebări

  Fără doar şi poate că multe dintre observaţiile critice formulate de cei ce au scris înaintea mea despre spectacolul cu „Tartuffe” sau „Impostorul” de la Teatrul de Comedie sunt cât se poate de întemeiate.

 • Gratuitate, superficialitate şi artă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gratuitate, superficialitate şi artă

  Straniu, bizar, neaşteptat şi câteodată chiar la fel de frumos precum celebrul elogiu al tutunului făcut de Molière în „Dom Juan”, spectacolul „Moliendo CaféMoliendo Café teatrul german de stat din timisoara” semnat regizoral de Silviu Purcărete la Teatrul German de Stat şi la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

 • Asta-i muzica ce-mi place!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Asta-i muzica ce-mi place!

  Văzut la mai bine de 7 luni de la premieră, adică după ce Nicoleta Hâncu, excelenta interpretă a lui Elmire şi-a adjudecat pe bună dreptate premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, spectacolul cu Tartuffe, şi după, dar şi de Molière, regizat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din Bucureşti, are pentru mine semnificaţia unei extrem de utile, dar şi de benefice recuperări.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Şcoala nevestelor". Lecţiile lui Molière pentru bărbaţii însuraţi

  Spectacolul „Şcoala nevestelor“, montat de Cristian Juncu la Târgu Mureş, te face să râzi homeric. Textul nou tradus de regizor îl scoate pe Molière de la naftalină, într-un spectacol modern, în care Nicu Mihoc, în rolul bărbatului încornorat, face un rol excepţional.

 • Ce rezultă din amiciţia dintre Molière, Banderas şi Cristi Juncu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce rezultă din amiciţia dintre Molière, Banderas şi Cristi Juncu

  Îl cunoaştem deja foarte bine pe Cristi Juncu în calitate de regizor al unor spectacole fundamentate pe texte contemporane ori extrem-contemporane. Îl cunoaştem şi în ipostaza de traducător inspirat din literatura dramatică europeană de ultimă oră.

 • Spectacol de Molière pus în scenă de actorii Teatrului Naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacol de Molière pus în scenă de actorii Teatrului Naţional

  Mureşenii sunt aşteptaţi la teatru în această seară, pentru a încheia cu stil o săptămână plină cu evenimente culturale. De la ora 19.00, iubitorii de teatru vor avea parte de reprezentaţia spectacolului ”Şcoala Nevestelor”, de Molière, avându-i în rolurile principale pe Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Csaba Ciugulitu şi Anca Loghin.

 • FOTO Ultimul banc al lui Molière cu Banderas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Ultimul banc al lui Molière cu Banderas

  La faţă de cortină, Nicu Mihoc, în stare să electrizeze o sală de la primele cuvinte (proaspăt nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor), spune bancuri despre adulter. Aşteptările publicului se clatină. Ceva nu e în regulă: convenţia dramatică se contractă. Bancurile sunt moderne, cu personaje de azi, printre care figurează şi Banderas.

 • Cronică de teatru: Un Harpagon definit în durată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de teatru: Un Harpagon definit în durată

  Feluriţi istorici literari, dar şi oameni de teatru din epoci la fel de diferite au adus în discuţie esenţa lui Harpagon, personajul principal din Avarul. Gustave Lanson socotea că ne aflăm în faţa unei scrieri în care elementul de universalitate este extrem de pronunţat, că Harpagon ar fi cel mai abstract dintre caracterele lui Molière, că e avarul însuşi (l’avare en soi).

 • „Școala nevestelor”, de Moliere, deschide stagiunea de teatru la Buzău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Școala nevestelor”, de Moliere, deschide stagiunea de teatru la Buzău

  Opera Națională București dă startul stagiunii de toamnă la Teatrul „George Ciprian”, cu spectacolul „Școala nevestelor”, de Moliere. Spectacolul este programat joi, 4 octombrie, de la ora 19.00, în sala Consiliului Județean. 50 de lei este prețul unui tichet de intrare.

 • „Tartuffe“ de Molière, pe scenă la Craiova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Tartuffe“ de Molière, pe scenă la Craiova

  Teatrul Marin Sorescu prezintă spectacolul regizat de Kincses Elemer, a cărui premieră a avut loc în toamna anului trecut, în Sala Amza Pellea, în această seară, începând cu ora 18.30.

 • „Avarul“, în premieră, pe scena Teatrului Bacovia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Avarul“, în premieră, pe scena Teatrului Bacovia

  Iubitorii teatrului sunt invitați astăzi la premiera piesei lui Moliere, Avarul, pusă în scenă, în Bacău, de regizorul Dumitru Lazăr Fulga. Avarul (Harpagon) va fi interpretat de îndrăgitul actor băcăuan Ștefan Ionescu.

Modifică Setările