
Recital cameral cu public de Mărţişor
În prima duminică din luna martie, trei muzicieni renumiţi, Mihaela Martin, Răzvan Popovici, Marea Dobrescu, îşi unesc forţele într-un concert cameral cu totul special, pe care l-au intitulat De Mărţişor.
În prima duminică din luna martie, trei muzicieni renumiţi, Mihaela Martin, Răzvan Popovici, Marea Dobrescu, îşi unesc forţele într-un concert cameral cu totul special, pe care l-au intitulat De Mărţişor.
Un elev de clasa a III-a dintr-o şcoală din comuna argeşeană Slobozia nu mai doreşte să meargă la şcoală, reclamând că învăţătoarea l-a umilit după ce i-a oferit un mărţişor, spunându-i că mărţişorul confecţionat de el este urât. Ce declară tatăl copilului, învăţătoarea acuzată şi inspectorul şcolar general.
Un incident mai puţin obişnuit s-a produs marţi, 2 martie, în centrul municipiului Suceava. O maşină parcată a fost mânjită cu excremente de o persoană deocamdată neidentificată. Incidentul a stârnit numeroase comentarii pe internet.
O sută de pensionari gălăţeni şi-au petrecut 1 Martie în stradă, solicitând Guvernului majorarea pensiilor cu 40%. Ei sunt nemulţumiţi că, după zeci de ani de muncă grea în combinatul siderurgic, au pensii mici şi abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
Ca în fiecare an, poliţiştii buzoieni au respectat tradiţia de a le oferi mici simboluri ale sosirii primăverii femeilor aflate la volan şi în mijloacele de transport în comun.
În vechime, Mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.
Mărţişorul este un obiect de recuzită folosit în cadrul unui obicei care, la fel ca altele, se bazează pe credinţe şi practici. Un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, inclus în lista reprezentativă a patrimoniului imaterial UNESCO şi care, potrivit legendei, ar fi fost tors de Dochia, este un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară şi un vestitor al înnoirii.
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a afirmat că a îndemnat la maximă prudenţă pe data de 1 martie, iar oferirea unui mărţişor sau a unei flori să se facă cu respectarea tuturor regulilor, pentru ca acest moment să nu se transforme într-o interacţiune care să faciliteze transmiterea virusului.
Elevii pot dărui mărţişoare şi flori de 1 martie colegilor şi profesorilor, dar să respecte distanţarea socială, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a amintit că şi ministrul Educaţiei este de acord cu acest lucru.
Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă invită şi în acest an să fiţi oaspeţi la primele sărbători ale primăverii, marcate de Dragobete şi Mărţişor.
Primăria va instala şi anul acesta un cort uriaş în care zeci de comercianţi vor oferi cumpărătorilor o mulţime de mărţişoare, felicitări şi tot felul de cadouri pentru zilele de 1 şi 8 Martie.
Primul proiect iniţiat de Cristi Misăilă, primarul Focşaniului, prin care solicita 35.000 de lei pentru a cumpăra flori, a fost respins de aleşii locali, edilul revenind cu un alt proiect în care a micşorat suma. Chiar şi aşa, cheltuiala a fost îndelung contestată de opoziţie.
Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie au fost înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO în 2017. Istoricul Tudor Sălăgean, unul dintre autorii primei cărţi în care specialiştii analizează din perspective etnografice, istorice şi lingvistice tradiţiile ocazionate de începerea primăverii, explică pentru „Adevărul” legăturile fascinante între Dragobete, Valentine’s Day şi Mărţişor.
Luptătoarea anticomunistă Aristina Pop Săileanu a povestit în cartea devenită celebră „Să trăiască partizanii până vin americanii“ despre soarta pe care a avut-o o colegă de celulă, arestată pentru că a vândut mărţişoare ca să-i ajute pe legionari.
De 1 martie, fetele şi femeile poartă mărţişoare confecţionate din şnur, împletit din două fire de culori diferite, de obicei roşu şi alb, cu ciucuri, la care se lega un bănuţ sau o cruciuliţă.
De 1 Martie şi de Ziua Femeii, vânzările de flori vor aduce importatorilor şi florăriilor o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, arată o analiză Frames. Cele mai căutate flori, în această perioadă, sunt cele specifice primăverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele. Cele mai apreciate sunt însă trandafirii, consideraţi simbolul iubirii, al afecţiunii.
Concerte, expoziţii, proiecţii de film, ateliere pentru adulţi şi pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărţisorului, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.
Duminică, 1 martie, Teatrul Tony Bulandra oferă un mărţişor teatral: premiera spectacolului „Zorba Grecul”, adaptare de Hristo Boicev, pe motive din romanul lui Nikos Kazantzakis, în regia lui Mc Ranin, de la ora 19:00, în Sala Mare.
Mărţişorul oferit de 1 martie vesteşte primăvara şi simbolizează speranţa, fericirea şi renaşterea naturii. Atunci când alegi un mărţişor, ar trebui să ţii cont, pe lângă model sau preferinţele persoanei căreia îl dăruieşti, şi de zodia acesteia.
După sărbători precum Dragobete sau Valentine’s Day şi luna martie oferă ocazii speciale pentru preparate culinare speciale.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au „contrat“ în mesaje de 1 martie, pe paginile de Facebook ale instituţiilor.
Începând cu data de 1 şi până pe 9 martie, tradiţia spune că trebuie să ne alegem o „babă“ aferentă unei zile din acest ciclu calendaristic, iar aceasta va anticipa starea de spirit şi norocul pentru întreg anul.
Şi după gratii, femeile-martir au respectat tradiţiile. Ioana Hudiţă Berindei a povestit cum de 1 Martie 1952 a scos de la o fustă un fir alb şi unul roşu şi i le-a legat fetiţei la mână.
Regina era admirată de toată lumea. Deşi nimeni nu o cunoştea cu adevărat. În preajma ei, fermecaţi de prezenţa sa, oamenii deveneau mai buni. Şi erau încântaţi. Se simţeau uşori şi veseli. Îşi zâmbeau unul altuia şi se mişcau de parcă ar fi plutit.
Se spune că luna martie este luna femeii, numai că în Bucovina, în prima zi de primăvară, bărbaţii sunt cei care se bucură de atenţia doamnelor. Pe 1 Martie, femeile din judeţul Suceava le pun mărţişoare în piept bărbaţilor. Uneori, micile talismane sunt însoţite şi de alte daruri.
De 1 martie, fetele şi femeile poartă mărţişoare confecţionate din şnur, împletit din două fire de culori diferite, de obicei roşu şi alb, cu ciucuri, la care se lega un bănuţ sau o cruciuliţă.
Mărţişorul se oferă doamnelor şi domnişoarelor, nu bărbaţilor, exceptând zona Bucovinei şi a Moldovei. Nu se merge la doamne cu punga din care să îşi aleagă mărţişorul, acesta fiind un gest de prost gust.
În următoarele zile va fi foarte cald în toată ţara, dar spre sfârşitul săptămânii se va răci semnificativ urmând să ningă în multe zone, anunţă meteorologii care au dat publicităţii prognoza meteo pe două săptămâni. Săptămâna viitoare temperaturile nu vor mai depăşi 9 grade.
Mărţişorul şi Ziua Femeii sunt aprig discutate zilele acestea după ce o organizaţie civică a lansat o campanie prin care cere combaterea valorificării acestor tradiţii în şcoli.
Au mai rămas doar câteva săptămâni până la reîntâlnirea cu încântătoarea apariţie a muzicii portugheze Mariza, cea care ne va oferi un frumos cadou muzical în primăvara acestui an, un eveniment la care artista va purta, pentru prima oară, şnurul de mărţişor şi va emoţiona inimile tuturor spectatorilor.