Stiri despre caragiale

  233 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • FRAGMENT „Un drum cu Ceapă“ de Radu Pavel Gheo
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT „Un drum cu Ceapă“ de Radu Pavel Gheo

  „Un drum cu Ceapă“, de Radu Pavel Gheo, a apărut recent în colecţia „Fiction Ltd.“ a editurii Polirom. „Adevărul“ prezintă, în premieră, un fragment din cartea autorului descris de Ştefan Agopian ca mişcându-se lejer între Cehov şi Caragiale.

 • Caragiale, revizor de Neamţ, despre un învăţător căzut în patima beţiei: „Se bate în mijlocul satului cu nevasta ameţită ca şi dânsul şi nu mai dă pe la şcoală“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caragiale, revizor de Neamţ, despre un învăţător căzut în patima beţiei: „Se bate în mijlocul satului cu nevasta ameţită ca şi dânsul şi nu mai dă pe la şcoală“

  Marele dramaturg Ion Luca Caragiale a fost numit, între anii 1881 şi 1882, revizor în judeţul Neamţ. În limita posibilităţilor, s-a implicat pentru a ajuta dascălii şi a-şi îndeplini atribuţiile de servicu în procesul educaţional, unui greu şi cu lipsuri în acele vremuri.

 • SPECIAL Faţa mai puţin cunoscută a lui Caragiale: a
fost un gânditor de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL Faţa mai puţin cunoscută a lui Caragiale: a fost un gânditor de stânga

  Luna aceasta s-au împlinit 168 de ani de la naşterea lui Caragiale. Piesele lui sunt puse încă în scenă, manualele şcolare, Teatrul Naţional şi Universitatea de Artă Teatrală ne amintesc de el, la fel şi un brand de bere. Caragiale, când băşcălios, când melancolic, îi critica pe liberali şi pe conservatori, i-a simpatizat o vreme pe junimişti şi pe socialişti. A dezaprobat antisemitismul, i-a compătimit pe ţărani şi i-a condamnat pe burghezi.

 • Forever Eminescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forever Eminescu

  Nu numai de 15 ianuarie, merită să ne amintim de „geniul romantic“ al României. Receptarea în posteritate a marelui poet a fost una sincopată şi desfigurată ideologic, iar recentele încercări de rediscutare au stârnit furia „gardienilor“ purităţii şi ai academismului.

 • O simfonie doar aparent neterminată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O simfonie doar aparent neterminată

  În a doua jumătate a anului 2019, editura „Polirom” a inaugurat o nouă serie dedicată  publicării “biografiilor romanţate ”. Până la data scrierii acestor rânduri au apărut deja cărţi consacrate vieţilor lui Brâncuşi, Enescu, Mariei Tănase şi, last but not least, lui Caragiale.

 • Scena lirică. O scrisoare pierdută pe note
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scena lirică. O scrisoare pierdută pe note

  Opera Naţională Română din Bucureşti a reluat cu ocazia Zilei Naţionale a României 2019 reprezentarea operei O scrisoare pierdută  de Dan Dediu, considerând probabil că nimic nu poate fi mai naţional decât acest titlu care ne defineşte şi când ne place şi când nu ne place.

 • Vieţile personalităţilor
culturale de ieri, povestite de scriitorii de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vieţile personalităţilor culturale de ieri, povestite de scriitorii de azi

  În septembrie, la Editura Polirom, apare colecţia „Biografii romanţate“, un proiect editorial ce se adresează tuturor celor interesaţi de vieţile marilor personalităţi culturale române. Poveştile acestora sunt scrise de autori români contemporani, primele volume fiind dedicate lui Brâncuşi, Caragiale şi Enescu.

 • Duşmanul din oglindă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Duşmanul din oglindă

  Situaţia în care se află societatea românească nu este efectul unei hibe a sistemului, ci „rodul“ unei mentalităţi colective ce pare să aibă consistenţa şi dinamica unei adevărate eredităţi sociale, având în vedere faptul că de aceleaşi lucruri de care ne plângem noi, astăzi, s-au plâns şi înaintaşii: Caragiale, Eminescu, Vlahuţă etc.

 • Top 10 cele mai bune licee din Capitală în funcţie de ultima medie de admitere la profilul Mate-Info
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Top 10 cele mai bune licee din Capitală în funcţie de ultima medie de admitere la profilul Mate-Info

  Mediile generale de admitere la liceu au scăzut chiar şi cu mai mult de 20 de sutimi la liceele de prestigiu din Bucureşti. Cel puţin aşa arată broşura pentru admiterea la liceu, dată publicităţii aseară în mediul online de Inspectoratul Şcolar. Ca în fiecare an „Adevărul” a realizat un top al celor mai bune colegii din Capitală în funcţie de ultima medie de intrare la cel mai căutat profil, Matematică-Informatică - într-o limbă străină.

 • Cronică de întâmpinare. Un spectacol european la Râmnicu Vâlcea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de întâmpinare. Un spectacol european la Râmnicu Vâlcea

  Rari de tot sunt în Vâlcea cei care mai ştiu că, între cele două războaie mondiale, Râmnicul era considerat ”cel mai bun oraş de teatru din provincia românească”, aşa cum spunea şi Sică Alexandrescu, a cărui mamă - iar nu se mai ştie -, era chiar din Râmnicu Vâlcea.

 • Sfâşierea omului de către om sau globalizarea nemerniciei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sfâşierea omului de către om sau globalizarea nemerniciei

  Sfâşierea omului de către om – iată sintagma care înglobează şi la noi astăzi, nu numai în toată lumea, sintagmele „toată lumea are la mână pe toată lumea, toată lumea denunţă pe toată lumea, toată lumea supraveghează pe toată lumea, toată lumea urmăreşte pe toată lumea, toată lumea dă în cap la toată lumea“.

 • Cârciuma din Argeş care l-a
inspirat pe Caragiale să scrie „Năpasta“. Scriitorul, vrăjit de „frumuseţea desăvârşită“ a unei hangiţe de etnie romă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cârciuma din Argeş care l-a inspirat pe Caragiale să scrie „Năpasta“. Scriitorul, vrăjit de „frumuseţea desăvârşită“ a unei hangiţe de etnie romă

  „Năpasta”, una dintre cele mai cunoscute piesa de teatru ale lui Ion Luca Caragiale, a fost inspirată de o călătorie făcută de marele dramaturg cu prietenul său Ion Suchianu în comuna argeşeană Tigveni. Ajunşi la cârciuma din sat, cei doi au fost vrăjiţi de frumuseţea fetei care servea la masă.

 • 1871-2019. Tradiţii româneşti nemuritoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1871-2019. Tradiţii româneşti nemuritoare

  Cine spune că România nu îşi respectă tradiţiile păcătuieşte prin exces de spirit critic. Avem tradiţii! Ştim ce înseamnă „continuitatea“! E drept, continuităţile discutabile sînt mai la vedere şi mai stabile decît cele semeţ fondatoare...

 • PORTRET Cella vie! Tinereţe fără bătrâneţe la 104 ani. „Am avut fericirea de a fi apărată de trei calamităţi: gelozia, invidia şi orgoliul, bolile care distrug fiinţa umană“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Cella vie! Tinereţe fără bătrâneţe la 104 ani. „Am avut fericirea de a fi apărată de trei calamităţi: gelozia, invidia şi orgoliul, bolile care distrug fiinţa umană“

  Pianista Cella Delavrancea şi-a trăit secolul din plin. Dacă ar exista un elixir al tinereţii sale, acesta ar consta în faptul că a iubit muzica „pe care o respira prin toţi porii“, a fost înconjurată de personalităţi culturale, precum I.L. Caragiale şi George Enescu, a fost apreciată de public şi de elevii săi. Şi, mai presus de toate, mărturisea ea, a fost ferită toată viaţa de trei „boli“ care distrug omul: gelozia, invidia şi orgoliul.

 • În sfârşit, un început mult aşteptat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În sfârşit, un început mult aşteptat

  Cu un deceniu în urmă, la iniţiativa Fundaţiei „Nişte ţărani“, academicienii Dinu Giurescu, Dan Berindei, Florin Constantiniu, Răzvan Theodorescu, Ilie Bădescu, Ioan Surdu şi, fireşte, subsemnatul am semnat o scrisoare către Primarul general al Capitalei prin care îl rugam să accepte propunerea de a aşeza în

 • Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale

  Azi marcăm Ziua Culturii Naţionale. Legiutorul a vrut să facă din Mihai Eminescu efigie culturală naţională, patron al spiritului românesc. Ce n-a luat acesta în calcul, el însuşi mai degrabă din lumea lui Nenea Iancu, este faptul că spiritul lui Eminescu face pereche - şi ce pereche! - cu spiritul lui Caragiale, că unul fără altul nu se poate!

 • Un secol de prostie şi chin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un secol de prostie şi chin

  Trainică a fost lucrarea făuritorilor Marii Uniri şi pe măsură răsplata patriei: părinţii României Mari au pierit în temniţele comuniste. Dumnezeu să te ierte, Românie! Şi nouă să ne dea înţelepciunea de a ne vedea în oglinda centenară aşa cum sîntem cu adevărat!

 • O recitire din Caragiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O recitire din Caragiale

  Reamintesc, mai jos, cititorului un text al lui Caragiale („Ţara lui Hübsch“), care dovedeşte că, în materie de lehamite şi sudalmă, avem solide tradiţii. E vorba despre două cuvinte prin care Eduard Hübsch, compozitorul Imnului nostru Regal, a caracterizat ţara sa de adopţiune.

 • Povestea românului care l-a tradus în
spaniolă pe Caragiale şi care a fost bun prieten cu un laureat al
Premiului Goncourt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea românului care l-a tradus în spaniolă pe Caragiale şi care a fost bun prieten cu un laureat al Premiului Goncourt

  O personalitate a exilului românesc, Aurel Răuţă a predat câteva decenii la prestigioasa Universitate din Salamanca, l-a tradus pe Caragiale în spaniolă şi a organizat în 1989 la Paris cel mai important eveniment din istoria exilului românesc. Aurel Răuţă a fost bun prieten cu scriitorul Vintilă Horia, laureat al Premiului Goncourt, pe care l-a invitat să conferenţieze la Universitatea din Salamanca.

Modifică Setările