Doamna învăţătoare Cristiana Anghel a intrat în greva foamei pe data de 26 august 2010. Pentru că i-a fost redus salariul.
Senatori, câini şi oameni

Doamna învăţătoare Cristiana Anghel a intrat în greva foamei pe data de 26 august 2010. Pentru că i-a fost redus salariul.
Astăzi se împlinesc trei luni de când în România s-a schimbat majoritatea parlamentară, iar USL tocmai a împlinit zece luni de guvernare. Cum ar fi arătat România acum dacă "Victoraş ar fi băgat mai multă energie în motor şi mai puţină în claxon, aşa cum l-a sfătuit Radu Berceanu?
Unii comentatori evaluează deja în termeni dramatici consecinţele anului electoral 2012 în România, cu toate confruntările sale şi participarea la/absenţa de la vot, în joaca politică a acestui an 2013.
Partidul Noua Republică porneşte dintr-un sediu de apartament. După 14 luni de procese şi tergiversări, neorepublicanii au obţinut statutul de partid şi, în acest moment, au chiar şi un senator: Valeriu Todiraşcu. Preşedintele Partidului, Mihail Neamţu, a vorbit pentru adevarul.ro despre viitorul României, dar şi despre lupta pe care o va da în următoarele alegeri anticipate sau la termen.
Eugen Nicolicea, deputat PSD, a explicat că noul Statut ar putea aduce schimbări majore în ceea ce priveşte activitatea parlamentară. Una dintre acestea este legată de starea de incompatibilitate. Un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate va putea fi sancţionat cu pierderea dreptului de a participa la acţiunile plenului timp de şase luni.
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) au dat publicităţii raportul privind alegerile parlamentare din România din 9 decembrie 2012.
Dan Diaconescu susţine că atragerea lui Gigi Becali în PNL a fost măsura gândită de liderii USL pentru a contracara ascensiunea lui şi a PPDD. Patronul OTV a explicat că iniţial Gigi Becali ar fi trebuit să candideze împotriva sa la parlamentare, dar în cele din urmă el a luat decizia de a candida împotriva lui Victor Ponta.
Alegerile parlamentare s-au finalizat, dar în partide nu este deloc linişte. A sosit vremea analizelor, dar mai ales vremea în care se plătesc poliţe. Valurile cele mai mari le-a stârnit situaţia din PNL, unde Crin Antonescu este în conflict deschis cu aripa Orban-Tăriceanu-Chiliman. PDL stă pe un butoi cu pulbere din cauza dezastrului de la parlamentare, în timp ce PSD pare a avea o singură problemă: „trădătorul care a negociat cu Băsescu“.
Sever Voinescu, fost vicepreşedinte al PDL, este la un pas de excluderea din partid. Organizaţia PDL Constanţa a cerut excluderea lui Voinescu, iar conducerea PDL împărtăşeşte această opinie.
Liderii PDL au avut prima şedinţă de Birou Permanent Naţional, după alegerile din 9 decembrie. Şedinţa a fost una cu scântei. S-a vorbit despre excluderi din partid şi acţiuni de contraatac la acţiunile USL, dar înaintea conferinţei un afiş a atras toate privirile.
Anghel Stanciu, deputatul de Iaşi care a coordonat implementarea sistemului de vot uninominal, crede că a venit timpul ca procedura de alegere a parlamentarilor să fie modificată din nou.
Elena Udrea îşi atacă dur colegii din PDL, pe care îi acuză că şi-au abandonat propriul partid. Udrea susţine că aceştia au fost preocupaţi de răzbunări mărunte şi tocmai de aceea au dat ocazia USL să atace fostul guvern Boc din toate părţile. Deputatul PDL consideră că, dacă se va merge în acelaşi ritm, „dezastrul" ar putea total pentru PDL.
Procedeul a devenit reţetă în manualul după care sunt pregătiţi specialiştii ruşi în conceperea de operaţiuni ofensive de război psihologic: se identifică operaţiunea principală şi apoi câteva secundare, menite să ridice vânt şi pulbere pentru orbirea adversarilor ţinuţi astfel ocupaţi şi profund enervaţi de fapotul că nu pricep nimic.
Expunerea de motive a legii prin care, printre altele, Comisia Iordache a înfiinţat Secţia Specială are fix 13 (treisprezece) rânduri. Expunerea de motive prin care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, propune desfiinţarea Secţiei Speciale are 13 (treisprezece) pagini. Efortul justificativ al ministrului s-ar putea să fie însă în zadar, pentru că e foarte posibil ca victoria să fie adjudecată de părintele ordonanţei (cum altfel?) 13.
Republica Moldova este şi ea în miezul a ceea ce se numeşte geopolitica vaccinurilor. Este vorba despre asumarea surselor de vaccinuri credibile din cele câteva validate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unele dintre cele produse fiind cu probleme, altele cu rezerve sau limitări.
Tribunalul i-a făcut scăpaţi pe jandarmii abuzivi de la 10 august. România nu e, deci, o democraţie funcţională. Şi nici n-are şanse de a deveni, dacă nu poate depolitiza şi pedepsi derapajele instituţiilor ei de forţă.
2020 a fost un an pe care mulţi vor să-l uite, nu şi eu. Cred că este bine să ştim unde ne aflăm din punct de vedere al impactului pandemiei asupra mediului antreprenorial feminin. Şi spun asta pentru că deşi s-au scris analize despre personalul medical afectat, despre economie în general, despre cum s-a resimţit pandemia asupra femeii antreprenor s-a vorbit prea puţin.
Nu mă pricep la psihologie şi nici nu pretind că m-aş pricepe. Bine, „am citit pe net” una-alta, ca tot omul, dar asta nu mă face specialist. Şi totuşi, am ciudata senzaţie că 90% dintre românii „de rând”, puşi în faţa situaţiei de a negocia cu agresorul, s-ar fi descurcat mai bine decât „specialistul” Poliţiei.
Confruntarea demonstrativă de voinţă între liderii americani şi cei sovietici/ruşi constituie un soi de tradiţie globală atunci când un lider nou accede la putere. Fiecare tabără încearcă rapid să seteze tonul, să verifice postura celuilalt, să îi testeze răspunsurile la criză.
Clasarea Dosarului 10 august dărâmă Statul de drept. Orice este permis de acum Nu este vorba doar de o nedreptate făcută celor agresaţi din Piaţa Victoriei, ci de relaţia Stat-cetăţean care se prăbuşeşte.
Umblă vorba prin presa de calitate că Anca a spus la o televiziune că urmează schimbarea Avocatului Poporului, care ar fi fost agreată în Coaliţie, şi că doar numele succesorului nu e clar. Umblă vorba şi că prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, numit de PNL, va fi schimbat fără a-şi fi dus mandatul la capăt pentru a fi înlocuit cu un plusist.
Am decis ca titlul pentru primul episod din această ediţie atipică să fie indirect şi o aluzie la filmul care mi-a plăcut cel mai tare până acum.
Ideea că Ion Mihai Pacepa a fost unul din fondatorii corupţiei politice româneşti a stârnit destul de multe reacţii adverse astfel încât să fie nevoie de câteva precizări şi o încadrare istorică.
Una dintre personalităţile marcante ale exilului românesc postbelic, mai cu seamă din Marea Britanie, Londra, care s-a remarcat atât prin personalitatea sa atipică cât şi prin acţiunile sale desfăşurate în Occidentul Liber, în favoarea românilor din lagărul comunist, a fost, fără îndoială, Ion Raţiu.
Cea mai neobosită prepoziţie a limbii române contemporane este prepoziţia „pe”. Frenezia cu care numeroşi vorbitori o folosesc a umilit succesul conjuncţiei „deci”, rostite, acum două decenii, la începutul multor fraze. Galeria de exemple extinzându-se săptămânal, certitudinea privind influenţa englezei devine insuficientă, dar alte explicaţii, dincolo de presiunea modei, nu sunt uşor de identificat.
În această lună, Comisia Europeană va prezenta propunerea legislativă privind introducerea unui paşaport sau cerificat de vaccinare pe care cetăţenii europeni să îl folosească pentru a călători în cadrul Uniunii, a anunţat, chiar pe 1 martie, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei.
A trecut ziua de 20 ianuarie, cea cu inaugurarea, prima săptămână, a doua săptămână, a treia... nimic. Premierul, regele şi preşedintele aşteptau în continuare. Altădată, pe vremea asta, erau demult rezolvaţi.Altădată, şi nu doar pe timpul lui Trump, la Obama a fost la fel, în prima săptămână telefoanele zbârnâiau exclusiv către Orient, cel de lângă noi, cel cu nisipurile, războaiele şi petrolul. Şi profeţii, de toate religiile.
Am vorbit la LARICS, de multe ori, despre neclaritatea strategică a zonei Mării Negre, respectiv al spaţiului dintre NATO/UE şi Federaţia Rusă.