Rezultate alegeri parlamentare 2012 Sălaj: Cum şi-au împărţit partidele victoriile în comunele şi oraşele din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USL a câştigat trei din cele şase mandate de parlamentari de Sălaj FOTO Olimpia Man
USL a câştigat trei din cele şase mandate de parlamentari de Sălaj FOTO Olimpia Man

Învingătoare detaşată în clasamentul general pe judeţ, Uniunea Social Liberală a câştigat alegerile de duminică în mai bine de jumătate din cele 61 de comune şi oraşe din Sălaj.

Potrivit datelor primite de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Sălaj, USL a câştigat în majoritatea comunelor şi oraşelor, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, candidaţii uniunii obţinând cel mai mare scor în 40 de circumscripţii locale la Camera Deputaţilor şi în 39 la Senat.


UDMR a câştigat, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, în 13 comune şi un oraş, iar ARD a câştigat Şimleul şi cinci comune la Senat, în timp ce la Camera Deputaţilor a pierdut oraşul, rămânând doar cu cele cinci comune.

Cea mai nouă formaţiune electorală întrată în cursa pentru Parlamentul României, Partidul Poporului Dan Diaconescu, a câştigat detaşat în două comune, culmea, una cu primar USL. Este vorba despre comuna Zalha, unde la Camera Deputaţilor candidatul PP-DD a adunat peste 63 la sută din voturi, iar cel de la Senat, peste 57 la sută. Cealaltă comună este Buciumi, unde PP-DD are din această vară primar.

Alianţa România Dreaptă a obţinut cel mai bun scor în comuna Valcău de Jos, unde candidatul ARD Lucian Bode, originar chiar de acolo, a fost votat de 58 la sută dintre alegători, iar cel de la Senat, de 55 la sută. ARD a ma avut cele mai multe voturi în Marca, Plopiş, Bănişor şi Halmăşd. În Şimleu Silvaniei, a câştigat în bătălia pentru Senat, dar a pierdut în favoarea USL în lupta pentru Camera Deputaţilor, unde, ca o ironie a sorţii, s-a ales cu un mandat.


UDMR şi-a adjudecat cele 13 comune cu populaţie preponderent maghiară, plus oraşul Cehu Silvaniei. Cel mai bun procent, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, a fost obţinut de candidaţii uniunii în comuna Şamşud, aceştia fiind votaţi de peste 92 la sută dintre alegătorii prezenţi duminică la urne.

USL-ul a câştigat, la Camera Deputaţilor, în trei oraşe – Zalău, Jibou şi Şimleu - şi în 37 de comune. La Senat, a pierdut la Şimleu în favoarea ARD-ului, dar şi-a păstrat cele 37 de comune. Cel mai bun scor electoral a fost obţinut de USL într-o comună până nu demult pedelistă, comuna Creaca. USL-ul a adunat acolo peste 72 la sută din voturi la Camera Deputaţilor şi peste 71 la sută la Senat.


Per total judeţ, la Senat, cele mai multe voturi le-au adunat, în Sălaj, candidaţii USL, care au, împreună, 41,94 la sută din totalul celor 83.183 de voturi valabil exprimate. Urmează UDMR, cu 22,42 la sută, ARD, cu 17,77 la sută, PP-DD, cu 15,80 la sută, şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, cu 2,06 la sută.


La Camera Deputaţilor conduce tot USL, cu 39,99 la sută din cele 82.726 de voturi valabil exprimate. UDMR este pe locul 2, cu 22,36 la sută, iar ARD pe 3, cu 16,86 la sută. Urmează PP-DD, cu 16,16 la sută, şi PPMT, cu 1,94 la sută. Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” a strând 2,69 la sută din voturi.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite