Laszlo Borbely confirmă: UDMR vrea cel puţin un minister la negocierile cu USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely confirmă negocierile dintre USL şi UDMR pentru o alianţă de guvernare
Laszlo Borbely confirmă negocierile dintre USL şi UDMR pentru o alianţă de guvernare

Surse din interiorul USL şi UDMR informau, în ultimele zile, că negocierile dintre cele două formaţiuni politice se duc pentru sprijin parlamentar, iar UDMR ar fi urmat să primească  posturi de secretar de stat. Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR, a explicat însă că maghirii doresc să fie la masa guvernamentală. El nu a precizat despre câte ministere ar fi vorba, dar a subliniat că UDMR trebuie să joace un rol important în viitorul Executiv.

UPDATE Declaraţiile lui Borbely sunt susţinute şi de preşedintele de onoare al UDMR, Marko Bela. Acesta susţine că UDMR ar trebui să se afle la ”masa guvernamentală”.

"Eu optez pentru prezenţa UDMR într-o coaliţie de guvernare (...) în continuare cred că e importantă o astfel de colaborare, nu numai la nivel parlamentar, ci şi guvernamental, dacă există puncte de program care sunt însuşite de toate partidele dintr-o anumită coaliţie şi dacă există interese reciproce. Am vorbit despre obiective, despre program, funcţiile sunt mai puţin importante", a spus Marko Bela, care, întrebat dacă s-ar mulţumi UDMR numai cu secretari de stat, a răspusn că "prezenţa într-un guvern înseamnă prezenţa la masa guvernării".
 

"Eu nu pot să susţin, de exemplu, numai un sprijin parlamentar. (...) Noi considerăm că putem fi activi în ceea ce priveşte şi guvernarea României, dar acest lucru depinde de colegi. Săptămâna viitoare, sper, luni, marţi vom discuta - şi chiar dacă mă întrebaţi, nu intrăm în speculaţii cu numărul de ministere, cu câţi oameni vor fi sau nu”, a declarat Borbely.

El a precizat că UDMR îşi doreşte să fie prezentă în Guvern la nivel de miniştri, dar nu a dorit să indice ce număr de miniştri cere Uniunea.

"Săptămâna viitoare vom continua cât mai curând, dar trebuie să aşteptăm şi comunicatul Preşedinţiei în ceea priveşte consultările cu partidele politice. Eu cred că, dacă vii la guvernare, vii să stai acolo la masa Guvernului, deci acesta e punctul nostru de vedere", a mai completat Laszlo Borbely.

Aceste declaraţii ale vicepreşedintelui UDMR confirmă zvonurile din ultimele zile că USL şi UDMR negociază intens pentru o alianţă de guvernare. Până acum, din declaraţiile liderilor celor două formaţiuni politice, se lăsa de înţeles că ar fi vorba doar despre sprijin parlamentar acordat de UDMR pentru USL la modificarea Constituţiei.

Laszlo Borbely nu exclude nici varianta în care cele două formaţiuni nu vor ajunge la un numitor comun, ceea ce ar însemna intrarea în opoziţie a UDMR.

"În primul rând e clar, e o discuţie mai altfel decât dacă depinde majoritatea de voturile tale, trebuie să recunoaştem. (...) Vom discuta, pe felii, ceea ce trebuie discutat. Vă mai dau un anunţ pe care nu l-am dat până acum, ca să se liniştească unii, că am văzut unele ştiri, speculaţii. În ceea ce mă priveşte, eu nu voi fi în Guvern. Am luat această decizie nu de azi, de ieri, ci mai de mult. Sunt colegi capabil care vor putea să ducă guvernarea. În ceea ce mă priveşte, am luat această decizie mai de mult, deci chiar dacă mi se oferă, ştiu eu, un post de ministru, nu vreau să accept. Este decizia mea, nu intru în detalii, pentru că este o decizie luată", a conchis Lazslo Borbely.  

Liberalii s-au opus unei alianţe cu UDMR-ul, mai mulţi dintre liderii PNL contestând această variantă.

Imediat după închiderea urnelor, premierul Victor Ponta a anunţat o eventyuală alianţă cu UDMR. De astunci, cele două formaşiuni politice au avut mai multe întâlniri la care s-a negociat o viitoare alianţă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite