Primarul Kievului, Vitali Kliciko: „Rusia va merge atât de departe cât îi permitem noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul a fost lovit din nou de atacurile aeriene rusești. Primarul Vitali Kliciko afirmă pentru DW că ucrainenii sunt pregătiți să moară pentru libertatea lor.

Vitali Kliciko, primarul Kievului, în dialog cu DW
Vitali Kliciko, primarul Kievului, în dialog cu DW

După o noapte de atacuri rusești kamikaze cu drone și rachete care, potrivit autorităților, s-au soldat cu 11 morți și 11 răniți și au declanșat o alertă aeriană la nivel național, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a relatat pentru DW că Rusia încearcă "să înghețe civilii și să distrugă viața normală".

Cu toate acestea, spune el, oamenii nu sunt înspăimântați, ci mai degrabă "furioși și gata să lupte".

Primarul Kievului afirmă că, în pofida situației dezastruoase provocate de atacurile Moscovei asupra infrastructurii civile în toiul iernii, ucrainenii rămân încrezători și îi desfid pe ruși. Ucrainenii "luptă pentru independența noastră, pentru libertatea noastră. De aceea avem mult curaj, ba chiar suntem gata să murim pentru viitorul nostru“, a spus el. 

Primarul a rezumat atitudinea concetățenilor cu o frază care a devenit populară în ultima vreme: "Mai bine fără electricitate și apă, decât cu rușii". De asemenea, el le-a mulțumit aliaților occidentali pentru ajutorul pe care l-au oferit, în special sub forma artileriei antiaeriene moderne.

Joi, forțele rusești au lansat peste 50 de rachete și zeci de drone kamikaze care au vizat 11 regiuni din Ucraina, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Deși cele mai multe dintre ele au fost interceptate, aproximativ 35 de clădiri au fost avariate.

Kliciko a vorbit și despre tancurile de luptă promise miercuri de SUA, Germania și aliații din UE, precum și despre nemulțumirea pe care Rusia a exprimat-o în legătură cu acest anunț. ”Evident că rușii sunt profund nemulțumiți de armele moderne, de tancuri, care sunt un real pericol pentru trupele lor. Rușilor le este "frică" de armele moderne cu care se vor confrunta după începerea războiului”, a spus fostul campion la box. 

„Toată lumea poate vedea adevărata față a acestei invazii, a acestui război", a spus Kliciko pentru DW. În opinia lui, ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă "un genocid", care a curmat mii de vieți de civili și a distrus orașe și sate.

”Vor să construiască Imperiul Rus”

Vorbind despre eforturile Ucrainei, Kliciko a subliniat necesitatea de a opri Rusia, țară despre care afirmă că nu pricepe decât limbajul puterii. „Lupta și voința de a câștiga sunt esențiale, însă la fel de important este să ai la dispoziție armament modern”. 

"Ne apărăm casele și țara întreagă. Vă rog să nu uitați, nu apărăm doar casele noastre, ci valorile noastre comune - valorile europene, moderne, democratice. Ucraina apără însă și țările europene", a spus fostul boxer. "Sunt mai mult decât sigur că Rusia va merge atât de departe cât îi permitem noi să meargă. Auzim ce spune Moscova. Rușii vorbesc despre Polonia, despre țările baltice...“.

"Putin se prezintă ca recuperator al fostelor teritorii ale Imperiului Rus. De fapt, ei vor să reconstruiască Imperiul Rus", este convins Kliciko. "Noi nu vrem să facem parte din Imperiul Rus. Scopul nostru este să facem parte din familia europeană, ca o țară democratică și modernă“, a declarat primarul Kievului pentru DW. 

Jon Shelton - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite