Apar semne că Putin a înţeles că nu poate câştiga războiul cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aroganţa şi autolaudele încep să scadă în intensitate la Kremlin. Putin a înţeles că nu poate lupta împotriva întregii lumi. Şi nu e vorba doar în plan militar, dar şi economic, financiar, comercial.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Eforturile de război, efectul sancţiunilor economice împotriva Rusiei, faptul că s-a trezit singură, şi fără sprijin din partea aliaţilor tradiţionali, China, India, Turcia, contează mult în schimbarea de atitudine din partea lui Putin.

Sunt semne că ruşii se retrag din Herson

Nu este clar dacă e vorba doar de manevre tactice, pentru a-i induce în eroare pe ucrainieni. Dacă aşa este, ar fi o falsă inducere în eroare, pentru că ucraineni naţionalişti, loiali ţării lor, sunt peste tot. Ei comunică la centru, prin telefonia mobilă tot ce observă, având inclusiv aplicaţii dedicate acestor informaţii. Mai degrabă este o retragere reală, ruşii mascând pentru uz intern că nu sunt capabili să menţină sub ocupaţie Hersonul.

Ucraina, cu 44 milioane de locuitori, are 10-15 milioane de cetăţeni capabili să ţină o armă în mână. Cu zecile de miliarde de dolari care vin din America şi UE, cu armament modern furnizat de ţări din NATO, cu informaţii externe şi interne de prima mână, Ucraina nu poate fi învinsă de ruşi. Începe şi Putin să înţeleagă acest lucru.

Costurile pe care le are Rusia în acest război depăşesc cu mult posibilele beneficii rezultate din ocuparea a două regiuni din Ucraina, Lugansk şi Donețk. Mai nou, Rusia riscă să piardă şi Crimeea, dacă războiul continuă în acest mod.

„Bomba murdară” pregătită de ucraineni, un bluf al Moscovei

Mare scandal mare, săptămâna trecută. Moscova a lansat ştirea că Ucraina a pregătit „bombe murdare”. Adică bombe obişnuite învelite cu materiale radioactive. Inclusiv discuţii telefonice în plină duminică purtate de ministrul Apărării din Rusia, Seghei Soigu, cu omologii săi din mai multe state NATO. Până la urmă s-a dovedit că totul a fost o manevră, probabil pentru utilizarea unei arme atomice tactice în Ucraina. Balonul s-a dezumflat, reprezentaţi ai AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) raportând că n-au găsit nimic „murdar” în Ucraina. Şi ruşii au tăcut complet, dovada că nu le-a mers „şmecheria” atomică.

Putin a revenit la acordul internaţional privind transportul cerealelor

Furios că forţele sale navale de la Sevastopol au fost avariate de drone ucrainene, Putin a declarat că se retrage din acordul privind exportul cerealelor ucrainene, ba chiar a tras asupra a două nave civile care exportau grâne.

Se pare că preşedintele Turciei, Recep Erdogan a avut rolul decisiv în „răzgândirea” lui Putin. Probabil i-a explicat că extinderea foametei în lume îi va crea mai multe dezavantaje în plan extern. Astfel încât Putin a revenit în acord, după primirea unor „garanţii” scrise. Ce valoare au astfel de „garanţii” în timpul unui război, nu este greu de intuit. Încă un argument că aroganţa lui Putin s-a cam „dezumflat”.

În ultimele zile, Rusia a renunţat să atace infrastructura energetică a Ucrainei

Dacă la începutul săptămânii armata rusă a făcut praf numeroase obiective energetice din Ucraina, inclusiv din Kiev, în ultimele zile a încetat să le mai atace. E şi acesta un semn că Putin a înţeles că-şi pune toată lumea în cap condamnând la frig şi întuneric populaţia civilă a Ucrainei. Ce să facă Putin, presupunând că va menţine ocupaţia unei părţi din Ucraina, cu o ţară vecină distrusă energetic, a cărei populaţie îl urăşte de moarte? Putin înţelege cu greutate ce nu-i convine, dar se pare că sfătuitorii săi cu capul pe umeri reuşesc să-l convingă.

Ameninţarea cu un război nuclear

Această ameninţare teribilă a fost mult trâmbiţată la Moscova. Sperând că-i sperie pe occidentali. N-a fost aşa. NATO şi-a întărit forţele militare din preajma Rusiei, a deplasat portavioane foarte mari spre Europa, Finlanda şi Suedia sunt gata să intre în NATO, extinzând graniţa Rusiei cu NATO cu încă 2400 de km. Chiar şi conducătorii ruşi recunosc că un război nuclear nu are învingător, şi riscă dispariţia lumii civilizate. Superioritatea militară a NATO este de zece ori mai mare decât a Rusiei, iar despre forţă economică ce să mai vorbim.

Poate va înţelege şi Putin că „puterea mondială” se câştigă, nu se impune cu forţa armelor, fie ele şi nucleare. Se câştigă în plan economic, financiar, comercial, al capacităţii de inovare tehnologică, al capacităţilor militare.

Mobilizarea a fost un eşec

Lipsa managementului și a resurselor, corupţia, incompetenţa au făcut din recenta mobilizare decisă de Putin un eşec. Cetăţenii ruși care n-au fugit peste graniţă şi au fost „capturaţi” pentru a deveni carne de tun, fără echipamente, fără instruire, fără hrană şi adăpost au schimbat în mare măsură percepţia ruşilor de rând asupra războiului şi a lui Putin.

Rusia a pierdut şi pierde enorm în acest război. Oameni, resurse economice, capacităţi militare. A demonstrat lumii întregi dispreţul faţă de viaţa oamenilor, şi acum se lovesc de ura şi respingerea întregii societăţi.

Iarna care vine îi va afecta în egală măsură şi pe soldaţii ruşi, care nu au resurse de hrană, căldură şi de trai elementar. Toate aceste n-au fost anticipate de Putin, iar acum i se întorc ca un bumerang în cap.

Şantajul cu exportul produselor energetice

Putin s-a bazat pe acest şantaj. Deşi a creat dezechilibre în piaţa energiei din Europa, europenii au găsit resurse alternative de energie, iar vremea bună din octombrie şi posibil din noiembrie nu va crea dificultăţi suplimentare. Mai toate ţările au trecut la economii drastice de resurse energetice, cu efecte care încep să se vadă.

Nebunia din capul unora ca Dmitri Medvedev, care declara: „Luptăm împotriva celor care ne urăsc, care ne interzic limba, valorile și chiar credința noastră!” începe să nu mai prindă la rușii lucizi, care văd cu ochii lor ce se întâmplă în propria ţară. Şi văd ca nimeni din afară nu le-a interzis limba valorile şi credinţa, atâta timp cât se referă la teritoriul Rusiei.

Întrebarea este ce ar trebui să facă occidentul pentru a încuraja revenirea lui Putin la opţiuni mai sănătoase şi logice, în faza actuală a războiului cu Ucraina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite