O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană

0
Publicat:

Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

foto cotații bursiere afișate pe telefon și pe un ecran mare
Foto: Pixabay

Potrivit Visual Capitalist, care a realizat o hartă a celor mai valoroase corporații din 11 economii majore ale UE, pe baza capitalizărilor de piață înregistrate până la data de 15 aprilie 2024, compania românească care se regăsește în top este Hidroelectrica, care a apărut pe această listă odată cu listarea companiei la Bursa de Valori București, transmite antena3.ro.

Însă, gigantul farmaceutic Novo Nordisk, care a pus prima oară pe piață controversatul medicament pentru diabet și dietă Ozempic, conduce detașat clasamentul, urmat de lanțul de magazine de lux LVMH și producătorul de superconductor ASML.

Novo Nordisk este în prezent evaluată la peste 550 de miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă companie din Europa, cu o marjă considerabilă. Gigantul farmaceutic este specializat în medicamente pentru diabet și pentru slăbire. Cererea pentru două dintre acestea, Ozempic și Wegovy, a crescut pe fondul calităților dovedite îndeosebi în curele de slăbire, provocând chiar penurii la nivel național în Statele Unite, relatează Visual Capitalist, potrivit ziare.com.

Pe lista se mai regăsește și supergigantul de lux LVMH, care deține branduri precum Tiffany&Co, Christian Dior și TAG Heuer. Aceată companie se clasează pe locul 2 în clasamentul european, evaluată la 420 de miliarde de dolari.

Completând topul primelor trei companii, compania olandeză ASML, care produce echipamente esențiale pentru producătorii de cipuri, fiind considerată un jucător important în industria semiconductorilor, este evaluată la 380 de miliarde de dolari.

Firma româească Hidroelectrica apare în clasamentul Visual Capitalist pe locul 15 al clasamentului, cu Hidroelectrica, compania cu capital de stat care a avut oferta publică inițială la Bursa de Valori București (BVB) anul trecut.

Principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România a devenit anul trecut cea mai ridicată ofertă publică inițială de pe piața de capital din Europa şi a treia cea mai mare din lume, însumând aproximativ 2 miliarde de euro, cu o capitalizare pe piața locală care a sărit de 40 de miliarde de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite