Oana Băluţă

Activistă feministă

România a fost condamnată anul trecut de Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-un caz de violenţă asupra unei femei. În hotărârea din 23 mai 2017, în speţa Bălşan contra României, CEDO a stabilit că au fost încălcate articolul 3 din Convenţia Europeană, privind interzicerea tratamentului inuman şi degradant, şi articolul 14, privind interzicerea discriminării.

Nu mă încântă modul în care s-a discutat în ultimele zile despre indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului. Nu e onest, nu este constructiv, nu ne ajută să înţelegem de ce s-au produs anumite efecte precum cuantumul acela al indemnizaţiei care a supărat oameni şi a deranjat finanţele.

În perioada politicii pronataliste ceauşiste care a început cu Decretul 770 din 1966, medaliile le recompensau pe femei pentru contribuţia lor la construcţia comunismului. Prin intermediul Legii mamelor eroine, care îl are ca iniţiator pe deputatul PSD Ninel Peia, femeile devin acum nişte eroine capitaliste într-o competiţie din sfera producerii copiilor.

Săptămâna trecută a circulat în mediul online un articol despre politicienele de la noi.  Aflam de acolo că acestea sunt exploatate sexual în politică şi cam gonflabile. Aici este textul publicat pe sereniti.ro, apoi preluat şi pe adevarul.ro.