Adrian Niţă

Conf. univ. Filosofie

Anul 2018 are, printre unele aspecte pozitive, câteva aspecte care trebuie să ne îngrijoreze. Între acestea, cel mai nociv mi se pare a fi discursul urii. Prezent la toate nivelurile societăţii, atât în România, cât şi în lume, ura aduce cu sine respingerea diferenţei, negativitate, violenţă şi agresivitate.

Lansarea proiectului „România educată“, un proiect naţional iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, vine să arate, odată în plus, cât este România de înapoiată în materie de educaţie. Distrugerea sistematică a educaţiei, făcută în ultimii ani de către cei care s-au perindat la putere, are consecinţa că sunt năruite nu numai şcolile (adică, infrastructura), dar şi, sau mai ales, oamenii care învaţă sau care predau în aceste şcoli.

Trecem cu toţii în aceste zile prin noi provocări, atât în România, cât şi în Europa şi restul lumii. Mă voi referi în special la două, dar contextul este extrem de important, aşa că este nevoie să nu fie scăpat din vedere. Chiar dacă nu este mereu amintit într-un text scurt de analiză politică, cum este acesta, cititorii au nevoie să adauge informaţie suplimentară pentru ca contextul să fie cât mai bine pus în evidenţă.

Am scris în textul meu de acum câteva zile că România începe să arate diferit de Uniunea Europeană. Sub conducerea unor politicieni care nu respectă statul de drept, care nu dau pe democraţie sau libertate nici cât pentru o ceapă degerată, România a luat-o încet dar sigur pe un drum anti-european.

Vezi mai multe