Un nou proces pentru samsarul campion al României, Horia Şchiopu Simu. Milionarul este judecat pentru devalizarea celui mai mare producător de conductori din cupru din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Şchiopu Simu FOTO Mediafax

Milionarul Horia Şchiopu Simu, ajuns în atenţia publică anul acesta prin implicarea sa în dosarul retrocedărilor, fiind unul dintre principalii beneficiari ai retrocedărilor ANRP, a fost trimis săptămâna aceasta în judecată în Sălaj, într-un dosar ce vizează devalizarea de către acesta a fabricii de conductori emailaţi de cupru din Zalău.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care nu se află, însă, la primul demers de acest fel. Un grup de acţionari minoritari ai defunctei SC Elcond SA a încercat ani la rând să atragă atenţia organelor de anchetă cu privire la faptul că problemele pe care fabrica din Zalău a început să le aibă au fost artificial create de Horia Şchiopu Simu şi de complicii săi. În cele din urmă, procurorii par să fi înţeles că acţionarii au dreptate astfel că săptămâna aceasta au dispus trimiterea în judecată a lui Horia Simu şi a încă două persoane Ghiorghe Avasilichioaei Ghiorghe şi Radu Cristian Ardelean pentru săvârşirea infracţiunii de gestiune frauduloasă, în formă continuată.


Un contract fictiv de împrumut a permis devalizarea societăţii din Zalău


Potrivit procurorilor, totul ar fi început în 2004, când  cei trei inculpaţi ”au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile şi prin această modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi.


Mai exact, Ghiorghe Avasilichioaei, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalău, calitate în care a administrat bunurile acestei societăţi, prin încheierea contractului de împrumut din data de 01.07.2004, care era un contract fictiv, urmat de încheierea convenţiilor de dare în plată cu Radu Cristian Ardelean, a transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti, valoarea acestora fiind de 24.230.432,70 lei Ron la valoarea din anul 2004. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Ardelean, care deţinea la momentul respectiv funcţia de preşedinte AGA al Elcond,  l-a împuternicit pe  Avasilichioaie  să încheie contracte cu SC Cuprom SA, o firmă din Bucureşti la care preşedinte AGA era Simu , acesta din urmă deţinând şi funcţia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, administrator al SC Elcond SA.


 Tot în 2004 - spun procurorii - prin acţiunile celor trei, a fost vândut activul aparţinând SC Elcond SA denumit „Locuinţă de serviciu” către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era Sima.


Creanţă de aproape 6,5 milioane de lei, neîncasată


Un alt cui băutut intenţionat în sicriul Elcond a fost reprezentat de faptul că Simu,  în calitatea de administrator unic al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, care era administrator al SC Elcond SA, în perioada 23.10.2003-28.02.2005, şi Avasilichioaei, în calitate de administrator unic al SC Elcond SA, din data de 28.02.2005 până la data de 16.02.2006, nu au efectuat demersurile necesare pentru încasarea creanţei de 6.463.897,57 lei pe care SC Elcond SA Zalău o avea de încasat de la SC Phoenix SA Baia Mare, fapt pentru care aceasta s-a prescris şi a fost trecută în contabilitate la pierderi din creanţe la data de 14.12.2007.


Între timp, s-a ajuns şi la falimentarea noii societăţi, Cuprom, Tribunalul Bucureşti oficializând anul acesta falimentul, cerut de băncile creditoare.


Potrivit procurilor, numărul persoanelor vătămate, respectiv a foştilor acţionari ai SC Elcond Zalău, este de 7107.


Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare, Judecătoriei Zalău.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV: DNA Cluj a intrat pe firul falimentării companiei Cuprom SA

Tribunalul Bucureşti a oficializat falimentul Cuprom. Istoria declinului uneia dintre cele mai mari fabrici de fire de cupru din Europa


 

Mai multe pentru tine:
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei