Reţetă cu verdeţuri de primăvară. Cum faci cea mai gustoasă mâncare de leurdă, urzici şi spanac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pline de vitamine şi de energie, adevărate bombe de sănătate, verdeţurile de primăvară nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră.

Primăvara a venit cu o grămadă de verdeţuri, care ar trebui să fie prezente în meniul nostru zilnice. Bogate în clorofilă, plantele verzi ne ajută să scăpăm de toxinele acumulate peste iarnă, când alimentaţia noastră s-a bazat pe proteine animale şi grăsimi. Ele combat constipaţia, întăresc imunitatea, au efect antiinflamator şi antioxidant.
Cunoscutul maestru bucătar Mircea Groza propune o reţetă plină cu verdeţuri benefice sănătăţii.

Ingrediente:

leurdă, urzici şi spanac

lapte

ulei

făină

smântână

sare, piper

Verdeţurile se aleg frunză cu frunză, se curăţă de codiţe şi se spală bine în mai multe ape. Puneţi într-o oală apă la fiert, iar în momentul în care dă în clocot, adăugaţi verdeţurile. Le lăsaţi doar cât să se opărescă, apoi strecuraţi, iar când s-au răcit puţin, le tocaţi mărunt. Pentru această operaţiune puteţi folosi fie maşina de tocat, fie cuţitul.

Într-o cratiţă turnaţi o lingură generoasă de ulei şi trei linguri de făină albă, amestecând continuu la foc mic. Adăugaţi sare şi diluaţi cu lapte rece, până când obţineţi o compoziţie omogenă, cremoasă, suficientă pentru a îngloba cantitatea de verdeaţa tocată. Lăsaţi să se gătească la foc mic, amestecând mereu, ca într-o mămăligă. Completaţi cu un cub de unt, de dimensiunea unei nuci, cu o lingură zdravănă de smântână, sare şi piper după gust şi mai lăsaţi să dea câteva clocote.

Reţeta poate fi adaptată în funcţie de verdeţurile pe care le aveţi la îndemână. Astfel, dacă optaţi pentru o mâncare doar din spanac ori doar cu urzici, adăugaţi şi câţiva căţei de usturoi pisaţi, pentru un plus de savoare. Preparatul va ieşi la fel de gustos şi dacă folosiţi ca ingredient principal măcrişul, ştevia, salata ori loboda. Când serviţi, puneţi în farfurie câteva felii de caş de oaie, prăjit în prealabil în puţin ulei, condimentat cu sare, piper şi cimbru, sau ouă ochiuri sau caş pane.

Pentru cei care ţin post, bucătarul propune varianta cu suc de roşii în loc de lapte, servită alături de mămăligă ori pâine de casă.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Cum să faci un mic dejun gustos. Reţeta delicioasă a pâinii cu ou şi ceapă la cuptor

Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

Mai multe pentru tine:
Pensia pe care o primește Carmen Tănase de la stat, după patru decenii de muncă: „Am două cum ar veni”
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Cum se simte Nick Rădoi după șase operații?! „Mai am încă șase luni chimioterapie” Ce tratamente minune face milionarul în Mexic? „Doctorii din America nu sunt de acord”
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry