O femeie de 75 de ani caută un job pentru fiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de sălăjeni  fără slujbă au participat la finalul săptămânii trecute la bursa locurilor de muncă organizată la Zalău. Printre „căutători”, Paraschiva Ardelean o  femeie în vârstă de 75 de ani din Zalău.

Cu sapa în mână, Paraschiva Ardelean o vârstnică de 75 de ani din Zalău a venit vineri la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj pentru a căuta un loc de muncă. Nu pentru ea, ci pentru fiul său care de mai bine trei ani nu lucrează. Nici nu ştia de fapt că la agenţia din Zalău se organizează bursa, venea de la grădină,  însă  aflată în trecere şi vâzând  mulţimea a trecut pargul agenţiei şi a început să studieze ofertele angajatorilor. „Am venit  pentru fiul meu. Are 45 de ani şi mai bine de trei ani nu lucrează. Mă uit, studiez şi notez toate locurile de muncă care cred că ar fi potrivite pentru experienţa sa profesinală”, spune Paraschiva. Fiul ei a lucrat în mai multe domenii de activitate, ca  electician şi mecanic în cadrul mai multor societăţi cu capital privat însă acum  este şomer, neindemnizat desigur. „Am găsit trei oferte pentru el. Sper să fie valabile pentru că de multe ori am văzut mai multe locuri de muncă afişate aici sau am citit în ziar, însă când am sunat  nu mai erau valabile. ”, spune  mama şomerului. 

De cinci ani cautări permanente

Printre cei care studiau ofertele de muncă  s-a numărat şi Vasile  Chiş un şomer în vârstă de 43 de ani. Locuieşte  la Bocşa şi a venit la Zalău să-şi caute de lucru. „Îmi caut de lucru de aproximativ cinci ani. În toată perioada asta am lucrat periodic. Două trei luni de muncă, alte patru de pauză  şi tot aşa. Am fost şi prin străinătate, în Spania dar şi acolo e jale. De profesie sunt mecanic . Am  văzut ceva ofertă. Acum îl aştept pe angajator să vină să discutăm. Sper să reuşesc să mă angajez. Este foarte greu în ziua de azi” , a spus Vasile.  Acasă îl aşteaptă doi copii unul  elev în clasa a IX-a iar altul în clasa a X-a şi  nevoile sunt mari. „Măcar zece milioane, atât ar trebui să obţin ca să pot să vin la muncă. Trebuie să-mi plătesc  naveta, banii de un pachet cu mâncare. Salariul minim ... nu mi-ar ajunge deloc  aş ieşi în pierdere şi  aş refuza”, povesteşte Vasile.

A venit din Madrid  şi îşi caută de lucru în Zalău

Tot la bursa de vineri a participat şi Rodica Holonec. Are 50 de ani şi urmă cu câteva luni s-a intors de la muncă din Spania-Madrid. Acolo a lucrat ca manajeră.  Are o experienţă în domeniu de aproape zece ani.  „Deocamdată nu am găsit nimic. Am căutat ceva în domeniul în care am lucrat dincolo, menaj, curăşenie, cameristă, dar deocamdată nu am găsit nimic”, a spus femeia.   

84 de persoane selectate

La Zalău, la sediul AJOFM Sălaj se organizează lunar bursa locurilor de muncă, de regulă în cea de a două zi de vineri din lună. La bursă au participat 42 de agenţi economici care au oferit 139 de locuri de muncă. Potrivit  AJOFM Sălaj, din cele aproximativ 150 de persoane prezente, 84  au fost selectate în vederea angajării. Majoritatea locurilor de muncă au fost destinate persoanelor cu studii medii iar pentru cei cu studii superioare au fost  11 joburi.