Cum faci celebrele sarmale cu păsat ale bunicii. Secretele deliciosului preparat
0Păsatul, un mălai măcinat mai mare, era ingredientul de bază din umplutura sarmalelor pregătite de gospodinele de odinioară.
O reţetă veche, învăţată de cunoscutul gastronom Mircea Groza de la bătrânele gospodinele din satele Sălajului, vine să încânte papilele gustative şi să ne amintească de casa bunicii.
Pentru a prepara acest fel de mâncare avem nevoie de următoarele ingrediente: varza, păsat, o ceapă, doi morcovi, slănină afumată, carne tocată (opţional), boia/pastă de ardei, cimbru şi mărar uscat, frunze de mărar proaspăt, bulion, sare, piper, apă.
Tăiaţi ceapa grosier, o căliţi împreună cu câteva bucăţele de slănină afumată, iar după ce s-au răcit, le daţi prin maşina de tocat. Păsatul se spală în mai multe ape, după care se lasă să stea în apă rece; separat, căliţi doi morcovi daţi pe răzătoare, apoi adăugaţi amestecul de ceapă şi slănină, păsatul, sare, piper şi apă caldă, amestecând uşor până când păsatul se umflă, apa a scăzut, iar compoziţia tinde să se prindă de cratiţă. Condimentaţi cu cimbru, boia sau pastă de ardei şi frunze de pătrunje sau de mărar tăiate mărunt.
Amestecaţi foarte bine, apoi treceţi la împachetat sarmalele, pentru care puteţi folosi fie varză proaspătă, fie murată. În fiecare frunză de varză puneţi câte un cubuleţ de slănină afumată, de mărimea unei boabe de fasole, care va asigura preparatului final un plus de aromă şi savoare. Puteţi combina amestecul de mai sus cu carne tocată, de preferat mai grasă, situaţie în care nu veţi mai folosi slănină.
Aşezaţi sarmalele în poziţie verticală (pentru a fierbe mai repede) într-o oală pe fundul căreia aţi pus crenguţe de cimbru şi mărar, dar şi câteva frunze de varză tăiate fideluţă, trei linguri de ulei şi puţină apă, punând în mijloc o bucată de ciolan ori cârnaţ afumat, de slănină sau chiar şorici. Completaţi cu pastă de roşii ori bulion şi apă cât să acopere sarmalele.
Lăsaţi să fiarbă la foc domol, punând deasupra o farfurie termorezistentă, pentru a evita ridicarea sarmalelor la suprafaţă, în timpul fierberii. Se servesc cu smântână.
Mai puteţi citi: