Ce au păţit două femei care vindeau haine contrafăcute. Detaliile care le-au dat de gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hainele şi încălţămintea contrafăcute purtau siglele şi inscripţiile unor producători celebri de articole sportive, fiind achiziţionate din complexurile comerciale bucureştene.

Două femei de afaceri din judeţul Sălaj au fost condamnate pentru comercializarea de haine şi încălţăminte contrafăcute. În magazinul zălăuancei A.B. (49 de ani), oamenii legii au găsit 118 costume trening, şapte şepci, nouă fesuri, cinci hanorace, 16 bluze de trening, o vesta, şapte tricouri, două perechi de pantaloni scurţi ce purtau sigla şi inscripţia Adidas, două fesuri cu sigla şi inscripţia Puma şi 17 treninguri, nouă veste, patru geci, patru pantaloni, 20 de bluze şi trei tricouri, toate purtând sigla şi inscripţia Nike, pe care aceasta le pusese la comercializare, deşi ştia că sunt produse contrafăcute şi fară a deţine autorizaţie din partea titularilor mărcilor, se arată în rechizitorilor procurorilor.

Sursa citată a mai precizat că obiectele de îmbrăcăminte în cauză nu respectă standardele firmelor în cauză, prezentând nereguli în ceea ce priveşte ambalarea, poziţionarea etichelelor şi a codurilor, broderia şi cusăturile. Mai mult, unele articole aveau imprimată o marcă, în timp ce pe etichetă era trecută o alta, iar majoritatea erau achiziţionate din complexurile comerciale bucureştene cunoscute pentru faptul că vând mărfuri contrafăcte.


Femeia s-a ales cu amendă penală de 5.400 lei, reprezentând 180 zile-amendă, pentru comiterea infracţiunii de punerea în circulaţie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. În plus, are de plătit daune morale de 6.000 de lei către Nike şi 60 de euro către Puma. Inculpata a atacat decizia primei instanţe la Curtea de Apel Cluj.

A.S., o zălăuancă de 32 de ani, asociat al unei întreprinderi familiale, a primit 10 luni de închisoare cu suspendare pe doi ani, femeia având la activ o altă condamnare, din 2019, pentru comiterea unei fapte similare. În magazinele ei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Sălaj au descoperit 17 perechi încălţăminte şi două treninguri cu sigla şi inscripţia mărcii înregistrate Adidas şi 25 perechi pantofi sport purtând sigla şi inscripţia mărcii înregistrate Nike, ce erau puse în vânzare deşi femeia ştia că sunt contrafăcute şi nu deţinea autorizaţie din partea producătorului. Potrivit anchetatorilor, articolele descoperite erau modele apoape identice cu cele originale, dar de calitate proastă, cu etichete lipite strâmb, îndoite şi cusături desfăcute, iar unele perechi de pantofi nu aveau etichete interioare - fapt de neconceput pentru un produs original, în timp ce codurile înscrise pe etichetele exterioare erau false. Magistraţii Judecătoriei Zalău au găsit-o vinovată de comiterea infracţiunii de punerea în circulaţie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată şi, pe lângă pedeapsa închisorii cu suspendare, au obligat-o să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la biserică ori primărie. De asemenea, va plăti daune morale de 4.000 de lei către Nike. Femeia a făcut apel, dar a pierdut.
În ambele cazuri, instanţa a dispus confiscarea specială a produselor contrafăcute.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Percheziţii în Sălaj şi alte 9 judeţe la firme bănuite de comerţ cu produse de curăţenie contrafăcute

Mii de facturi falsificate de un afacerist chinez din România. Ce pedeapsă a primit pentru imensa fraudă