Poliţistul prins la furat în supermarket şi destituit abia după 4 ani. Judecătorii au decis reangajarea lui în Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis reangajarea şi achitarea salariilor restante ale lui Marius-Vasilică Diaconu, un poliţist prins la furat în 2012 într-un supermarket din Vaslui şi care a fost destituit abia în 2016, din motive de indisciplină.

Marius-Vasilică Diaconu (27 de ani), fost adjunct al şefului Postului de Poliţie Ştefan cel Mare a fost prins în flagrant de agenţii de pază ai supermarketului Kaufland din municipiul Vaslui în decembrie 2012, în timp ce încerca să părăsească magazinul având ascunse prin haine nu mai puţin de 17 brelocuri, a căror valoare depăşea cu puţin 70 lei. 

Agenţii de pază l-au observat pe camerele de supraveghere, în timp ce dădea târcoale standului cu brelocuri, luând câte unul câte unul de pe raft. Iniţial, poliţistul nu a avut nicio explicaţie pentru bunurile găsite prin ascunse prin mânecele hainei şi în pantaloni, devenind violent cu agenţii de pază, pe care i-a avertizat că este poliţist. La faţa locului a fost solicitată intervenţia unui echipaj de Poliţie, care avea să constate că hoţul prins de agenţi este un coleg de-al lor. Marius Vasilică Diaconu era îmbrăcat civil în momentul comiterii faptei fiind în timpul liber.

Scuza penibilă a avocatului

În faţa procurorilor şi judecătorilor poliţistul a încercat să găsească o scuză pentru gestul său, invocând că a pus în haine respectivele brelocuri pentru că nu erau coşuri la intrararea în magazin. „În momentul intrării în supermarket, nu se aflau coşuri la casă, de aceea a pus  brelocurile în buzunar, iar la ieşire a uitat de ele. În momentul în care a fost oprit de agenţii de pază, de jenă, a devenit violent. Dacă a trecut printr-o şcoală de poliţie, nu este obligatoriu să cunoască prevederile Codului Penal, să ştie că fapta sa constituie o  infracţiune“, a invocat avocata poliţistului în sala de judecată.

Cu toate acestea, în faţa judecătorilor poliţistul a pledat vinovat, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată, bazată pe acordul de recunoaştere. Judecătoria Vaslui a dispus în decembrie 2013 condamnarea agentului la patru luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Poliţistul a contestat decizia instanţei de fond, dosarul fiind înaintat la Curtea de Apel Iaşi, la scurt timp după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, care pe lângă reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă, în cazul infracţiunilor de furt în formă simplă a introdus împăcarea părţilor, ceea ce exonerează de răspundere penală inculpaţii. În timp ce dosarul se afla pe rolul instanţei ieşene, poliţistul Diaconu a ajuns la înţelegere cu reprezentanţii supermaketului Kaufland, care şi-au retras plângerea. Pe cale de consecinţă, judecătorii au luat act de ”înţelegerea părţilor” şi au dispus încetarea procesul penal faţă de poliţistul prins la furat.

Destituit după patru ani de la furt

Odată încetat procesul penal, poliţistul prins la furat şi-a reluat activitatea operativă în cadrul IPJ Vaslui, fiind repartizat în cadrul Poliţiei Oraşului Murgeni. Deşi agentul recunoscuse în faţa unei instanţe comiterea unei infracţiuni, reprezentanţii IPJ au precizat atunci că nu au pârghiile necesare pentru a dispune o eventuală excludere din poliţie a agentului.

Destituirea a venit însă doi ani mai târziu. În urma unei anchete interne, conducerea IPJ Vaslui a dispus sancţionarea cu excluderea din Poliţie a agentului Marius Vasilică Diaconu. Potrivit reprezentanţilor IPJ Vaslui, poliţistului i-au fost imputate mai multe întârzieri şi absenţe nemotivate de la serviciu.

Agentul a dat în judecată IPJ Vaslui, iar judecătorii Tribunalului i-au dat câştig de cauză. ”Anulează dispoziţia Şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui nr. 61222 din 30.03.2016 de sancţionare disciplinară cu „destituirea din poliţie” a reclamantului. Dispune reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută anterior emiterii dispoziţiei contestate. Obligă intimata la plata contravalorii salariilor cuvenite reclamantului de la data destituirii şi până la data reintegrării efective a reclamantului”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.

Curtea de Apel Iaşi a desfiinţat însă hotărârea judecătorilor vasluieni, admiţând apelul declarat de IPJ Vaslui şi dispunând rejudecarea litigiului. Dosarul a fost retrimis pe luni, 7 august, la Tribunalul Vaslui, unde procesul va fi reluat.