Lecţia de spirit civic a elevilor din Bârlad. Copiii le-au arătat concetăţenilor cum arată solidaritatea cu victima unui viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de gimnaziu dau lec'ii de spirit civic FOTO Sabina Ghiorghe

Elevii de ciclu gimnazial de la colegiul din Bârlad unde  învaţă şi olimpica violată de afaceristul Andrei Spiridon (29 ani), dau un exemplu de solidaritate şi o lecţie de spirit civic pentru toţi concetăţenii. Copiii de 13 ani au răspuns pozitiv iniţiativei de a scrie mesaje de susţinere a victimei şi au umplut un perete cu mesajele lor.

În Bârlad, judeţul Vaslui, oraş de provincie cu o istorie bogată şi mândria că este capitala culturală a Moldovei de Jos, ideile preconcepute ale comunităţii par desprinse din evul mediu. Asemeni sătenilor din Văleni care au sărit în apărarea celor şapte violatori şi au denigrarat victima în fel şi chip, bârlădenii par să fi făcut front comun cu agresorul.

Andrei Spiridon (29 ani), fiul unui afacerist din Bârlad, era un necunoscut în oraş până pe 7 ianuarie, când a fost reţinut pentru 24 de ore pentru viol. Ulterior a căpătat notorietate şi a ajuns să fie susţinut de o bună parte a comunităţii în defavoarea copilei de 17 ani, o elevă eminentă care, peste noapte , s-a trezit arătată cu degetul. Adolescenta era mândria oraşului, singura elevă care a primit în 2015 “Meritul olimpic”. Faptul că a urcat în maşină cu un bărbat mai mare decât ea cu 12 ani, i-a atras oprobriul public. Internetul s-a umplut de susţinători ai violatorului iar eleva eminentă a ajuns să fie terfelită în fel şi chip.

“Pentru că ne pasă suntem alături de victimă”

Una din puţinele iniţiative de a susţine olimpica a rămas fără ecou. Administratorul unui fast food aflat în zona liceului unde învaţă olimpica, denumit “La Codreanu”, locul unde adolescenţii merg în pauze sau după ore pentru a mânca un sandwich sau pentru a bea un suc, le-a dat ocazia tinerilor clienţi să îşi spună părerea cu privire la tragedia prin care trece colega lor. Pe un perete a scris următorul mesaj “Pentru că ne pasă! Alături de Ana-Maria! Violul este crimă” şi invitaţia de a semna sau a-i transmite mesaje de încurajare. Surpriză! Doar câţiva colegi i-au adresat mesaje, în condiţiile în care pereţii localului se umpleau imediat de inimioare şi tot felul de felicitări când era ziua unuia dintre ei sau cu alte ocazii.

“Am şters mesajele anterioare de pe pereţi pentru a le lăsa loc să îi adreseze cât mai multe încurajări. Îi las să se exprime liber.  Nu o cunosc pe victimă, nu ţin minte să fi intrat vreodată aici, fiind una din puţinele eleve care n-au intrat. Însă avem expusă o copie după diploma obţinută de ea după olimpiadă (n.r. în total fiind trei expuse). Am şi eu o fiică”, a spus, pentru “Adevărul”, Cristi Codreanu, administratorul localului.

„Puteam să fim noi în locul ei”

În timp ce liceenii s-au abţinut de la comentarii, colegii lor mai mici s-au dovedit mult mai umani. „Am văzut campania pe internet . Mi s-a părut foarte urât ce i-a făcut acel bărbat. Nu putem fi de acord cu aşa ceva. E un gest mic să îi transmitem un mesaj de încurajare, dar sper că va conta”, a spus Tiberiu Răzmeriţă, elevul de clasa a VII-a care şi-a mobilizat colegii. După orele de curs au venit încolonaţi şi fiecare a scris câte un mesaj olimpicei batjocorite în timp ce liceenii stăteau pasivi la mese şi îşi verificau paginile de Facebook pe telefon.

Te aşteptăm  să ne reprezinţi la olimpiadă”, „Sutem alături de tine”, „Capul sus! Fii tare”, „Atât timp cât ai prieteni alături de tine vei trece peste toate”, „Când eşti jos, singura direcţie în care poţi să mergi e în sus”, „Să poţi să râzi când inima îţi plânge”. Sunt câteva din mesajele de susţinere.

„Mi-a spus tata ce a păţit colega noastră şi m-a rugat să am grijă de mine. Tata o cunoaşte şi mi-a spus că e o fată foarte bună, politicoasă şi olimpică”, a spus Ruxandra Gîmbuţă, elevă de gimnaziu care o susţine pe victimă.

O bună parte din copiii care o susţin pe eleva eminentă nu o cunoşteau decât după nume, alţii ştiau şi cum arată. Pentru ei a fost normal să-şi exprime susţinerea. „Ana este o luptătoare, a dovedit asta la olimpiadă. Sperăm să fie luptătoare şi în situaţia în care este acum”, a spus Maria Iordan, altă susţinătoare.


Andrei Spiridon se afişează cu o tânără când este chemat în faţa instanţei FOTO Simona Voicu

Violul care a schimbat un destin

Fapta care i-a atras olimpicei antipatia publică s-a întâmplat de Crăciun, în noaptea de 25/26 decembrie. Adolescenta se distra într-un club din oraş şi a acceptat să fie condusă acasă de Andrei Spiridon (29 ani), bărbat pe care îl cunoscuse în seara anterioară, în aceeaşi locaţie. În loc să o conducă acasă a ieşit din oraş spre Podul Turcului şi după un kilometru de mers pe câmp a oprit şi a batjocorit-o. „A fost atât de agresiv încât îmi este greaţă să vorbesc. Am crezut că nu voi mai ajunge acasă. Oamenii mă judecă dar nu ştiu cum a fost”, a spus victima. Potrivit raportului medico-legal, fata a necesitat 5-6 zile îngrijiri medicale. Pe 13 ianuarie, Andrei Spiridon a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, măsură care i-a nemulţumit pe anchetatori şi procurori.

Citeşte şi:

Violatorul olimpicei din Bârlad, arestat la domiciliu. Andrei Spiridon nu are voie să comunice cu victima şi nici cu martorii

Olimpica violată de un afacerist şi trădată de avocaţi, încurajată de concetăţeni. Oameni au iniţiat petiţia intitulată „Violul nu se cumpără“

Olimpica din Bârlad violată de un afacerist, trădată şi de avocaţi. Cruciada apărătorilor pentru a-l scoate basma curată pe cel acuzat că a batjocorit copila

VIDEO Magistraţii bârlădeni au decis: Afaceristul care a violat o elevă eminentă, lăsat în libertate. Aroganţa tatălui: „Dacă aveţi bani, pozaţi-ne“

UPDATE Lovitură de teatru în cazul designerul acuzat că a violat o olimpică. Magistraţii rejudecă cererea de arestare