EXCLUSIV Prim-procuror găsit de Inspecţia Judiciară cu zeci de soluţii date în avans, fără să finalizeze anchetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu mai puţin de 40 de dosare au fost înregistrate cu soluţii ”în avans” în sistemul Ecris

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi, Camelia Peterfy, în sarcina căreia s-au reţinut grave abateri. Acţiunea disciplinară se află pe rolul secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară împotriva prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi încă de pe 29 iunie, anul curent, în sarcina magistratului fiind reţinute trei abateri grave de la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Într-un răspuns comunicat ziarului ”Adevărul”, reprezentanţii Inspecţiei judiciare detaliază abaterile reţinute în sarcina prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, Camelia Peterfy. Magistratul este acuzat că antedata documente şi înregistra soluţii la dosare, fără ca anchetele să fie finalizate.

Redăm integral precizările Inspecţiei Judiciare:

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. h), inspectorii judiciari au reţinut în sarcina procurorului cercetat următoarele:

- nesoluţionarea unui număr de 40 de dosare penale, toate reţinute spre soluţionare, pe care le-a raportat ca fiind soluţionate;
- nesoluţionarea unui număr de 28 de dosare penale perioade cuprinse între 9 luni şi 1 an şi 5 luni, dosare pe care ulterior le-a redistribuit;
- soluţionarea cu depăşirea termenelor legale a unui număr de 52 dosare, după 4 luni de la repartizare şi a unui număr de 146 de dosare, după 3 luni de la repartizare, toate cu soluţii de clasare a cauzei;
- soluţionarea cu depăşirea termenului legal, inclusiv prin antedatare, a unui număr total de 118  plângeri împotriva actelor, măsurilor şi soluţiilor procurorului în 2015 şi 26 în primul semestru al anului 2016;
- soluţionarea cu depăşirea termenului legal, inclusiv prin antedatare, a unui număr total 3 de cereri de recuzare, din care una în anul 2015 şi 2 în primul semestru al anului 2016.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. g, inspectorii judiciari au reţinut că procurorul nu a respectat prevederile Ordinului nr. 5 din 10.01.2007 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a solicitat grefierului să introducă în ECRIS un număr de 40 de dosare penale ca fiind soluţionate, deşi în realitate nu erau finalizate şi nu erau scăzute în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală şi supravegherea cercetărilor.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m), inspectorii judiciari au reţinut faptul că procurorul, contrar dispoziţiilor regulamentare, a completat în mod defectuos condica de evidenţă a dosarelor şi lucrărilor procurorilor, respectiv într-o manieră din care nu rezultă data şi soluţia dispusă în cauză, precum şi data predării la grefă şi semnătura de primire.

Acţiunea disciplinară se află pe rolul Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, având termen pe 25 octombrie.

Cine este Camelia Peterfy

Fost avocat de profesie, Camelia Peterfy ocupă funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi din iulie 2016, anterior fiind procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. A concurat pentru postul de conducere de la parchetul din Huşi, fiind originară din zonă.

Inspecţia Judiciară a declanşat ancheta împotriva Cameliei Peterfy în urma unor plângeri care vizau activitatea ei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, cercetarea disciplinară extinzându-se ulterior şi pentru activitatea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi. 

Reporterii ”Adevărul” au solicitat un punct de vedere prim procurorului Camelia Peterfy, în legătură cu abaterile reţinute în sarcina sa de către CSM, însă până la ora redactării materialului, acesta nu a fost comunicat. 

Mai multe pentru tine:
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul