Cum a scăpat fiul unui fost deputat după ce a cauzat un grav accident rutier. Singurul vinovat, un şofer de microbuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul unui fost parlamentar din Vaslui a scăpat de răspundere penală după ce, aflat la volanul unui BMW, a provocat un accident în urma căruia o adolescentă de 18 ani a fost rănită grav. Singurul tras la răspundere a rămas şoferul unui microbuz care circula în faţa maşinii implicate în accident.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi a anunţat finalizarea anchetei în dosarul în care fiului fostului deputat de Vaslui, Dan Bordeianu, a fost urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă.

Dan Irimia Bordeianu (23 de ani), a provocat pe 18 decembrie 2014 un grav accident rutier în urma căruia o adolescentă de 18 ani a fost grav rănită, fiind salvată, in extremis, de medici, după ce a fost transferată la mai multe spitale.

Deşi considerat principalul responsabil al producerii accidentului, Dan Irimia Bordeianu a scăpat fără a fi tras la răspundere şi asta pentru că, în timpul anchetei, victima a anunţat organele de cercetare penală că îşi retrage plângere faţă de fiul parlamentarului. 

Şoferul unui microbuz, singurul vinovat

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un alt participant la trafic, şoferul unui microbuz, care se deplasa în faţa autoturismul BMV condus de tânărul Irimia, pe Calea Basarabiei din municipiul Huşi. Anchetatorii i-au reţinut şi acestuia o parte din culpa accidentului stabilind că acesta nu s-a asigurat corespunzător atunci când a încercat să efectueze un viraj la stânga. Şoferul microbuzului, Dan Teslaru, şi-a recunoscut vina şi a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii, prin care a fost condamnat la 6 luni de închisoare. În cazul fiului fostului parlamentar, procurorii au dispus clasarea cauzei.

”La data de 12.09.2017, s-a încheiat, în conformitate cu art. 478 şi următoarele din Codul de procedură penală,  un acord de recunoaştere a vinovăţiei, între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi şi inculpatul Teslaru Dan, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În cursul urmăririi penale, s-a ajuns la un acord cu inculpatul Teslaru Dan, în sensul ca instanţa să stabilească în sarcina sa, în baza dispoziţiilor art. 396 alin. 1 şi 4 din Codul de procedură penală, pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru care să dispună aplicarea amânării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani”, a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, Camelia Peterfy.

Fiul deputatului circula cu viteză excesivă

În urma cercetărilor desfăşurate de poliţiştii rutieri s-a stabilit că şoferul microbuzului semnalizase efectuarea târziu către stânga, însă tânărul Bordeianu, pe fondul vitezei excesive, a observat târziu manvra, frânând brusc.

”În timp ce tânărul de 20 ani, din municipiul Huşi conducea autoturismul din direcţia Huşi către Albiţa, nu a observat la timp semnalizarea intenţiei de virare la stânga efectuată de conducătorul unui microbuz. În momentul în care tânărul a acţionat sistemul de frânare, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum (carosabil umed), autoturismul a pătruns pe sensul opus de mers, a intrat în coliziune cu un copac în dreptul portierei dreapta spate, după care s-a oprit într-un gard metalic”, au explicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, după producerea accidentului.

Poliţiştii au stabilit, în urma testării alcoolscopice, că nici Bordeianu şi nici şoferul microbuzului nu consumaseră băuturi alcoolice. Martorii au declarat, însă, atunci că tânărul se deplasa cu peste 120 de km/oră. În urma impactului, tânără de 18 ani aflată pe bancheta din spate a autovehiculului, a fost proiectată pe sol, fiind transportată la spitalul din Huşi în stare foarte gravă.

Familia, ”momită” cu sume de bani

În momentul producerii accidentului, tatăl şoferului era la al doilea mandat de deputat de Vaslui. Rudele tinerei au declarat după producerea accidentului că soţia deputatului Bordeianu a încercat să ofere bani familiei fetei mplicată în accident. Mama adolescentei îl considera pe fiul parlamentarului drept ”un iresponsabil” pentru că a condus cu o viteză excesivă prin oraş, punând în pericol atât viaţa lui, cât şi a tinerei de 18 ani, elevă la Colegiul "Cuza Vodă" Huşi. Modeşti, părinţii victimei spuneau că nu au nevoie de banii parlamentarului şi tot ce îi interesează în momentul de faţă este sănătatea fetei.

"Nu a venit să stea de vorbă cu noi, în mod deschis. Ne-a chemat în spatele maşinii şi ne-a întins nişte bancnote, pe sub mână, parcă ar fi fost şpagă. Nu i-am luat, desigur", au declarat, după accident, rudele adolescentei.
Mama vitimei, care îşi veghea fiica zi şi noapte la spital afirma că este hotărâtă să vândă tot ce are în gospodărie numai să îşi vadă fata sănătoasă şi că nu vrea banii parlamentarului:"Stau pe stradă, cum o fi, vând cal porc şi tot nu vreau nimic eu".

Cu toate acestea, în timpul anchetei, victima a revenit asupra conduitei procesuale şi nu a mai dorit tragerea la răspundere a tânărului care i-a pus în pericol viaţa.

”În ceea ce priveşte inculpatul Bordeianu Irimia -Dan, persoana vătămată a declarat că îşi retrage plângerea prealabilă şi nu mai doreşte sa se judece cu inculpatul, nemaiavând alte pretenţii. În aceste condiţii, potrivit dipoziţiilor art. 16 alin. 1 lit. (g) din Codul de procedură penală, prin ordonanţa procurorului din data de 12.09.2017, s-a dispus clasarea cauzei cu privire la fapta de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 din Coduil penal, faptă pentru care a fost cercetat inculpatul Bordeianu Irimia Dan. În acord nu sunt dispoziţii referitoare la latura civilă a cauzei, potrivit dispoziţiilor art. 486 alin. 2 din Codul de procedură penală, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă”, a completat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite