Cum se pregăteşte volovanul, un preparat sofisticat originar din Franţa. Reţeta folosită de faimoasa Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volovan FOTO Don Pedro – Panadería y Pastelería

Volovan este un preparat pe bază de aluat foietaj, originar din Franţa, care în traducere liberă înseamnă „zbor-în-vânt”, denumirea fiind data de faptul că sunt foarte uşoare coşuleţele obţinute. Vă propunem o reţetă de volovan a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate.

Ingrediente: 350 g făină, 350 g unt proaspăt, ½ ceaşcă apă (2dl), sare, 1 ou.

Mod de preparare:

Se face un aluat franţuzesc din făină fină, cernută, unt proaspăt, trei sferturi de ceaşcă de apă şi un prafde sare. Se întinde o foaie de 1½ cm grosime şi mai mult lungă, astfel încât să putem tăia din ea două ronduri, fiecare cam de mărimea unei farfurii de masă. Se umezeşte puţin cu apă tava în care vom coace aluatul. Ca o formă se taie o foaie rotundă, fără să apăsăm aluatul.

Bucata tăiată rotund se ia o vergea şi se aşază în tavă. Se mai taie o a doua foaie, exact de aceeaşi mărime. Se scoate apoi mijlocul, tăindu-l după o formă mai mică, ca să obţinem o coroană circulară de 3 cm lăţime.
Cu o pană se udă cu apă marginile primei foi aşezate în tavă şi deasupra se pune cu grijă, astfel ca să se potrivească bine la margini, coroana circulară.

Nu se apasă deloc cu mâna deoarece aluatul n-ar creşte frumos. Se unge cu ou bătut atât mijlocul, cât şi partea de deasupra, având mare grijă să nu curgă ou pe margini. Se dă la cuptor la foc iute. După 10 minute aluatul trebuie să înceapă să crească. Se ţine cam trei sferturi de oră, potolind focul spre sfârşit, iar dacă deasupra începe să se rumenească prea tare, înainte de a fi gata, se pune o foaie de hârtie.

În timpul coptului nu trebuie să se deschidă uşa cuptorului deoarece aluatul dă uşor înapoi. Când volovanul este copt, se taie cu un cuţit mijlocul, care va forma capacul, iar dacă înăuntru se ma găseşte aluat care nu este copt se scoate repede afară cu o furculiţă. Se mai lasă câteva minute la cuptor, ca să se usuce înăuntru, se umple apoi cu o mâncărică de rinichi, de creier, de ciuperci etc. Se serveşte foarte fierbinte.

Mai multe pentru tine:
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cele 5 zodii care vor renaște după Crăciun. Au karma de partea lor și îsi schimbă destinul
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Scandal uriaș în Corbeanca. Copiii primesc mâncare de la firma consiliului local la un preț peste lege. Părinții, obligați să semneze contracte. Firma a funcționat fără autorizație de catering: „Își bat joc de copii”
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Frumoasă ca o zână. Prințesa Charlene de Monaco a strălucit la Balul de Crăciun cu o rochie "recomandată" de Kate
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor