Un timişorean, pionier al filmelor 3D. Acum 65 de ani, a făcut primul cinematograf pentru filme tridimensionale din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix Bodrossy s-a născut la Timişoara, în 1920. S-a făcut remarcat în industria cinematografică de la Budapesta. În 1952 a avut loc premiera filmului „Examenul artiştilor“, în cinematograful Toldi.

Timişoara este primul oraş de pe teritoriul actual al României unde s-a făcut o proiecţie de film, în urmă cu 120 de ani, dar şi primul oraş din România în care a fucţionat un cineclub de creaţie cinematografică. Oraşul de pe Bega a dat însă şi nume importante în cea de a şaptea artă.

Unul dintre personajele remarcabile este Felix Bodrossy, despre care nu se ştie mai nimic în România. Acesta s-a născut la Timişoara, în anul 1920. Imediat după terminarea liceului, a plecat în Ungaria, la Budapesta. Aici avea să lucreze în industria filmului. A fost regizor şi operator. În perioada celui de al Doilea Război Mondial a lucrat ca şi corepondent de război. 
 

Bodrossy a realizat peste 100 de filme de scurt metraj şi patru filme de lungmetraj. Primul său scurt metraj a apărut în anul 1941, iar ultimul în 1982, cu puţin timp înainte de moartea sa. 
 

Este primul realizator al unui film pe o bandă cu lumină polarizată, film cu imagine în mişcare şi cu vedere spaţială din Ungaria. Este considerat creatorul filmului stereo în ţara vecină. 

A realizat trei filme tri-dimensionale (3D), folosind metode ingenioase de optică. Primul său brevet a fost în anul 1951. Creaţiile sale au fost duse în cinematograful Toldi din capitala Ungariei, care a fost modificat pentru ineditele sale proiecţii. 

În 1952 a avut premiera filmului său, alb-negru stereo, "Examenul artiştilor". Inovaţia sa nu a fost recunoscută pe plan mondial pentru că spectatorii au fost deranjaţi de ochelarii cu care erau nevoiţi să vadă filmul. Practic, ei nu puteau vedea bine imaginile. 

„Felix Bodrossy a fost o personalitate în cinematografia mondială, nu doar în Ungaria. Din păcate nu se ştie nimic despre el în Timişoara. Tot de la Timişoara a mai plecat un renumit regizor, Czifra Geza, cunoscut în Germania cu numele de la Geza von Cziffra. El s-a născut la Arad, în 1900, a lucrat la Timişoara, dar a emigrat în Austria, iar de acolo în Germania. A regizat peste 50 de filme. Ştiu că în 1912 s-a făcut primul film despre Timişoara, care se află în arhive. Era un film de prezentare a oraşului. La Timişoara a avut loc prima proiecţie de film de pe teritoriul de azi al României, în 1897, în Cazinoul Orăşenesc, actuala sala a Teatrului Maghiar, iar primul cinematograf a apărut în 1907, actualul Capitol ", a declarat istoricul timişorean Ioan Szekernyes.

Citiţi şi:

Mona Muscă, fost ministru al Culturii: „La Timişoara a fost prima proiecţie cinematografică din România, dar nu există la ora actuală un cinematograf”