Tramvaiul turcesc care va circula în Timişoara, premiat pentru inovaţie tehnologică la nivel european
0Pe 26 octombrie, consorţiul turco-german Bozankaya Otomotiv a câştigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise” pentru inovaţia bateriei tramvaiului comandat de Primăria Timişoara.
Juriul celei mai prestigioase instituţii în tehnologiile sistemului feroviar european a apreciat economia investiţiei în electrificarea suspensiei catenare, precum şi cea în întreţinerea infrastructurii şi a costurilor de service.
„Cu aplicaţia bateriei de mare voltaj integrată în sistemul de conducere al tramvaiului este facilitat condusul fără utilizarea suspensiei catenare; datorită conceptului de baterie bazat pe interacţiunea chimică litiu-ion, este posibil să conduci 63 de kilometri fără catenară, în condiţii de operare normală”, a declarat juriul ERCI.
Cu o lungime de 30 de metri şi o capacitate de 251 de persoane (48 pe locuri şi 203 în picioare), tramvaiul produs de Bozankaya pentru municipiul Timişoara are o eficienţă energetică crescută, fiind cu 2.5 tone mai uşor decât vehiculele din clasa lui.
57 de teste, realizate în toată Europa
Ca majoritatea tramvaielor achiziţionate în cadrul licitaţiilor, vehiculul de la Timişoara nu este un produs de serie, ci unul unic, adaptat la cerinţele şi necesităţile locale. Acesta respectă standardele impuse de Uniunea Europeană, testele necesare fiind efectuate de laboratoare certificate din Germania, Spania, Cehia.
Au fost efectuate în total 57 de teste, dintre care: testul de caroserie, realizat în laboratorul Cetest din Spania; cel de tracţiune, desfăşurat la TÜV SÜD Schweiz AG, Elveţia; testele de oboseală la cadrul de boghiu care au avut loc în 2 laboratoare, la IABG şi VZU, din Germania, respectiv Cehia.
România are, de asemenea, laboratoare acreditate pentru încercări şi măsurători în conformitate cu cerinţele acordului MRA-CIPM (Comitetul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi). Acestea privesc trasabilitatea metrologică exactă a rezultatelor măsurătorilor, toate procedurile de testare realizându-se exclusiv în conformitate cu standardele europene în vigoare. Tramvaiul de la Timişoara a trecut cu bine şi de probele desfăşurate în ţară, în laboratoarele de încercări ale AFER (Autoritatea Feroviară Română), care au vizat, printre altele, teste de zgomot, de compatibilitate electromagnetică şi de dinamică.
În prezent, primăria oraşului de pe Bega aşteaptă un ultim document din partea AFER.
„Nu doar că încercările tramvaielor sunt efectuate de laboratoare acreditate, notificate în Uniunea Europeană sau în cadrul AFER, dar şi componentele de importanţă critică folosite la construcţia tramvaielor Bozankaya sunt furnizate de producători consacraţi din industria feroviară din UE”, a declarat Aytunç Günay, Preşedintele boardului Bozankaya.
Vă mai recomandăm:
Tramvaiul turcesc de 2 milioane de euro a ajuns la Timişoara. Este cel mai performant din lume VIDEO
Se poate semna contractul cu turcii de la Kersan pentru autobuzele electrice. Nu a fost depusă nicio contestaţie VIDEO
Oraşul cu tramvaie de top mondial, dar cu macazuri schimbate ca pe vremuri: cu ranga