Timişoara: PORTRET / Jasmina Petromăneanţ promovează voleiul timişorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Jasmina Petromăneanţ promovează voleiul timişorean

Tânăra timişoreancă parctică acest sport la trei categorii de vârstă şi visează să ajungă o mare jucătoare.

PROFIL
Născută. 28 aprilie 1996 (Timişoara)
Educaţie: LPS Banatul
Experienţă: Patru ani de volei


Voleiul este unul dintre sporturile ignorate de majoritate, însă care încă stârneşte pasiuni printre tinerii timişoreni. Jasmina Petromăneanţ are doar 13 ani, joacă volei de patru şi chiar dacă sportul acesta nu este foarte popular, îşi doreşte o carieră sub fileu. „Acum patru ani am început să practic volei, odată cu clasa a treia. Am făcut mult timp înot, şase ani, iar asta m-a ajutat mult şi la volei, din punct de vedere fizic”, a spus Jasmina.
Tânăra bănăţeancă joacă la CSŞ Bega Timişoara, club cu care a obţinut şi rezultate bune pe plan naţional. „Doar la CSŞ Bega am jucat până acum, iar cea mai mare performanţă a fost anul trecut, locul doi pe ţară la mini-volei, care se joacă până la 12 ani. La Blaj a fost finala şi am luat argintul cu echipa”, a povestit Jasmina Petromăneanţ.

Joacă la trei echipe
Tânăra sportivă nu are timp de respiro, pentru că joacă în două competiţii, iar în curând va începe şi a treia. „Joc la trei categorii de vârstă, am început deja campionatul la cadete şi junioare I, iar în februarie începe campionatul la junioare III”, a spus timişoreanca. Până sezonul trecut, înainte să împlinească 13 ani, Jasmina evolua chiar în patru competiţii, pe lângă cele menţionate mai sus ea mai participând şi la campionatul de mini-volei, rezervat jucătorilor de la 12 ani în jos.
Lipsa de popularitate a voleiului nu o sperie pe Yasmina, care vrea să ajungă cât mai departe. „Vreau să fiu cea mai bună, vreau să joc volei, asta îmi doresc să fac şi asta îmi place”, a spus voleibalista. Faptul că este o jucătoare de perspectivă a fost remarcat chiar de antrenoarea de la Metalul Galaţi, reprezentanta României în Liga Campionilor. „Mi-au făcut ofertă să merg la Galaţi, să joc la echipa lor de cadete, însă am vorbit cu mama şi am stabilit că e încă prea devreme. Poate la anul”, a explicat Jasmina Petromăneanţ.

Luptă pentru popularitate
Împreună cu colegele de echipă, Jasmina încearcă să facă o imagine cât mai bună voleiului şi să aducă cât mai mulţi spectatori în săli. „La volei, singurii spectatori sunt de obicei părinţii jucătorilor. Nu ştiu cum s-ar putea creşte interesul pentru acest sport. În primul rând noi ar trebui să ne ocupăm, să ne aducem toţi prietenii, toate cunoştinţele la meciuri. Dacă le place, vor aduce şi pe alţii”, a spus tânăra sportivă, care este, însă, pesimistă în privinţa performanţelor voleiului timişean în viitorul apropiat. „Nu cred că vom avea prea curând o echipă în Divizia A, nu deocamdată”, a mai spus Jasmina.



Întrebări şi răspunsuri

Cum ai început să practici acest sport?
Mama m-a îndrumat spre volei, s-a dus la antrenor la CSŞ şi i-a spus că vreau să fac volei. M-a dus acolo, m-a lăsat şi aşa am început. Şi mama a făcut puţin volei în tinereţe, asta ar putea fi o explicaţie.

Ai vreun model în volei, vreo jucătoare anume?
Da, modelul meu în volei e Manon Flier, o voleibalistă din naţionala Olandei, care joacă la o echipă de club din Italia. Şi aici e aproape ca şi la fotbal, cei mai buni din lume joacă în Italia.

Ai şi alte pasiuni în afară de volei?
Îmi place să merg la meciuri la Poli, nu ratez nicio partidă acasă. Am fost chiar şi în deplasare, la finala Cupei de la Târgu Jiu şi la Stuttgart, în Liga Campionilor.



Ce-i place
Timişoreanca apreciază toate celelalte sporturi, nu doar voleiul. „Îmi place să ies în oraş, să merg la meciuri din orice sport, să stau la ‘comp’, bineînţeles şi să ascult meciuri”, a spus Jasmina.

Ce nu-i place
Ca orice tânăr, Jasmina suportă greu reproşurile venite din partea părinţilor. „Nu-mi place să mă bată mama la cap şi să mă trezesc de dimineaţă”, a spus tânăra voleibalistă.