Peisagiştii protestează faţă de palmierii plantaţi la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, îşi exprimă public nemulţumirea faţă de palmierii amenajaţi de primarul Nicolae Robu în vecinătatea Parcului Civic

Conform peisagiştilor, plantele din specia Phoenix roebelenii (palmier) nu au nimic de-a face cu zona geografică a Timişoarei, arealul ei natural fiind în Australia, SE Asiei şi Estul Africii.

„Specia nu este întâlnită în condiţii naturale de creştere şi nu face parte din biodiversitatea locală şi din peisajul de câmpie din Banat. Mai mult, valoare arborelui, din punct de vedere ecologic este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici”, a declarat Andrei Condoroş, preşedintele AsoP.

Mai mult, peisagiştii susţin că palmierii puşi în ghiveci pe mijlocul bulevardului I.C.Brăteanu sunt kitschoase şi nu sunt caracteristice Timişoarei.

„Au o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent. În condiţiile în care Timişoara aspiră la statutul, onorabil de altfel, de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, printr-un mic si relevant paralelism cu subiectul în discuţie, specia este total necaracteristică peisajului cultural timişorean”, a mai spus Andrei Condoroş.

Acesta a ridicat şi problema costurilor de achiziţie şi ulterior a celor care se impun în vederea întreţinerii lor în perioada vremii nefavorabile (depozitare, transport, protejare etc.).

„Fără a avea pretenţia de a trata subietul exhaustiv, dorim să atragem totodată atenţia asupra unei tendinţe tot mai evidente, de a utiliza în aliniamentele unor importante artere de circulaţie (Calea Aradului, Vasile Pârvan, Take Ionescu), exemplare <pitice> de arbori, cu un rol ecologic şi estetic cel puţin modest, ca să nu spun total nepotriviţi. Paradoxal acestor intervenţii, semnalăm înlăturarea tocmai a unor exemplare cu o valoare ecologică şi ornamentală ridicată din specile Tilia (tei) şi Aesculus (castan porcesc) de pe alte străzi din oraş (Bvd. Revoluţiei, str.Popa Şapcă etc.)”, a mai afirmat Andrei Condoroş.

Peisagiştii fac un apel ca intervenţiile în spaţiile verzi publice din Timişoara să se facă în baza unor strategii publice prealabile, conturate şi fundamentate profesional în parteneriat cu specialişti.

„Solicităm tragerea la răspundere a celor responsabili pentru soluţiile alese cât şi comunicarea unui punct de vedere oficial al Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara”, a mai spus preşedintele Asociaţie Peisagiştilor din România, filiala Vest.

Citiţi şi:

Timişoara tropicală: în centrul oraşului au apărut... palmierii