Mumie de crocodil din Egiptul antic, în custodia Muzeului Banatului din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mumie de crocodil la muzeu FOTO Fabebook/Muzeul banatului

Din colecţia de antichităţi egiptene a Muzeului Banatului din Timişoara face parte şi mumia unui crocodil, donată de Berkeszi István în 1892.

Muzeul Banatului din Timişoara are o colecţie frumoasă de antichităţi egiptene, care constă în 52 de piese încadrate cronologic între anii 2686 î.e.n – 395 după Christos, adică din perioada Vechiului Regat Egiptean până în perioada romană.

În muzeul timişorean se află 17 amulete, cinci scarabei şi un scaraboid, 13 figurine uşabti, trei statuete, o statuie, un suport pentru cap, un sicriu, o mască mortuară, trei vase, trei opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat şi o mumie de crocodil.

"Primele antichităţi egiptene au intrat în colecţia muzeului timişorean în 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Folly Emil de Follimonov, iar ultima piesă egipteană a fost înregistrată în 1909, donată de un student timişorean, Lang Lehel. În mod deosebit, se remarcă donaţiile din anii 1906 şi 1908 ale lui Max Herz Bey (1856-1919), bănăţean la origini, ajuns director al Muzeului Arab din Cairo, constând în 38 de piese. Ulterior, această colecţie a avut o istorie frământată de-a lungul secolului XX”, susţin cei de la Muzeul Banatului, pe pagina oficială de Facebook.

Muzeul a lansat recent şi un catalog al obiectelor din perioada Egiptului antic: “Colecţia de antichităţi egiptene a Muzeului Banatului din Timişoara” (“The Collection of Egyptian Antiquities in the Museum of Banat in Timişoara”), scrisă de Branislav Andelkovici şi Nicoleta Demian.