FOTO Cum a fost urâţită superba clădire a Şcolii de Cadeţi „K.u.K.”, transformată în anii '50 în Spitalul Clinic Municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala de Cadeţi din Timişoara, astăzi Spitalul Clinic Municiapal

Între 1902-1903, la Timişoara avea să se construiască noua clădire pentru Şcoala de Cadeţi Imperial şi Regal, acolo unde se instruiau cei care doreau să urmeze o carieră de ofiţeri.

Şcoala de Cadeţi Imperial şi Regal „Kaiserlich und Königlich (K.u.K) Infanterie Kadettenschule” din Timişoara a fost ridicat în apropierea Cazărmii Vienei (sau Cazarma U, cum este mai cunosct astăzi), acolo unde îşi avea sediul Divizia 17 Infanterie. Iniţial, mai exact din anul 1868, şi şcoala a funcţionat chiat în Cazarmă, la etajul I.

La început, studiul era de doi ani, apoi, în 1878, după ce cadeţii s-au unit cu elevii de la „cavalerie”, s-a mărit la patru ani. 

În anul 1902 a început construcţia unei clădiri moderne, cu două etaje, lângă actualul Parc Botanic (amenajat pe locul fostului bastion, în apropiere de Poarta Vieneză), din Piaţa Mărăşeti (fosta Piaţa Nandor).

Imobilul a fost construit după proiectul arhitectului Alfred Waerner, inginer constructor militar care a supravegheat şi ridicarea sa. În parcul interior se afla statuia lui Franz Joseph. 


Clădirea aflată în construcţie
 

Personalul şcolii era format din 16 profesori care aveau 100 de elevi. Clădirea avea săli de curs, internat şi câteva anexe.


 

Şcoala se afla într-o zonă militară, ea fiind vecină, pe lângă Cazarma Vienei, şi cu Cazarma Nandor (s-a mai numit şi Cazarma Ferdinand), mai tăziu sediul Regimentului 5 Vânători, iar astăzi este Facultatea de Artă a Universităţii de Vest. Tot aici, la marginea Cetăţii, se afla şi cazarma Fejérváry.


 

Clădirea în care a funcţionat Şcoala de cadeţi în timpul Imperiului Austro-Ungar, şi-a păstrat statutul şi după trecerea Banatului la Regatul României. După 1918, aici a funcţionat Şcoala specială a artileriei, care a funcţionat până în 1940, când a fost mutată la Piteşti.

După naţionalizarea din 1948, clădirea şi anexele au fost date în folosinţă Spitalului Muncipal. Din anii '50, până în zilele noastre, aici se află "Clinice Noi". 



Astăzi, imobilul gândit de arhitectului Alfred Waerner este o palidă amintire. Doar vechile fotografii şi cărţile poştale mai amintesc de frumuseţea lui. Clădirea în care funcţionează spitalul a fost urâţită în urma unor lucrări de „restaurare” şi "reabilitare". Cu greu mai aminteşte de somptuoasa clădire în care a funcţionat Şcoala de Cadeţi „K.u.K.". 

Citiţi şi:
 

Transformarea uluitoare a Cazarmei Vienei din Timişoara. Capitala Banatului a devenit pentru o lună de zile o uriaşă galerie de artă